www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR adopta prima masura pentru reducerea ratei creditelor neperformante: permite infiintarea SPV-urilor romanesti, dupa modelul bancilor straine

Autor: Bancherul.ro
2013-11-09 11:09

BNR modifica reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul BNR nr.27/2011, lasand astfel cale libera pentru infiintarea asa-numitelor SPV (Special Purpose Vehicle) si de catre bancile romanesti, dupa modelul practicat de cele straine, folosite pentru cesionarea creditelor neperformante si scoaterea lor din bilant.


In acest fel, indicatorii de neperformanta ai bancilor cu capital autohton, precum CEC Bank, ar putea scadea in cazul in care acestea vor decide sa-si vanda imprumuturile cu sanse mici de recupare partiala sau integrala, denumite active depreciate, catre propriul vehicul special iar ulterior sa le scoata din bilant.


CEC Bank are o rata a creditelor neperformante peste media sistemului bancar, care a ajuns in septembrie la 21,56%


De ce nu s-au putut infiinta SPV-uri romanesti


Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat inca de anul trecut ca intentioneaza sa curete bilantul bancii prin vanzarea creditelor neperformante catre un SPV, asa cum fac si bancile straine din Romania, dar a precizat ca nu poate face acest lucru din cauza normelor privind modul in care se inregistreaza creditele neperfomante cumparate de la banca in evidentele contabile ale unui astfel de SPV.


Mai exact, respectivele credite neperformante se pot inregistra in contabilitatea unui SPV romanesc doar la valoarea lor nominala, adica la valoarea la care bancile au acordat creditele, si nu la valoarea la care au ajuns acum, dupa ce au devenit neperformante, adica la pretul de achizitie, cel real, apropiat de valoarea la care mai pot fi recuperate.


Cu alte cuvinte, un SPV trebuie sa inregistreze in contabilitate ca detine credite neperformante acordate de CEC Bank la o valoare nominala de 100 de lei, desi valoarea reala a acestora este acum de doar 10 lei, de exemplu, adica ceea ce mai poate recupera un SPV dintr-un credit neperformant.


Daca in contabilitatea SPV-ului se inregistreaza, in loc de valoarea reala si de achizitie, adica 10 lei, valoarea nominala de 100 de lei, fireste ca va inregistra pierderi, intrucat nu va mai putea recupera din cei 100 de lei decat in jur de 10 lei. Iar pierderile aferente SPV-ului sunt consolidate la nivelul grupului CEC Bank, asadar reapar in bilantul bancii.


“Noi nu am renuntat la ideea sa gasim o solutie sa facem ce se întâmpla în toata lumea, adica sa scapam de acele credite care pun o greutate în plus atunci când e vorba de determinarea indicatorilor de performanta ai unei banci. Încercam de mai mult timp, si nu am renuntat la ideea sa convingem autoritatile, sa convingem Fondul Monetar International de aceasta necesitate. Datele anuntate oficial de Banca Nationala arata ca au fost vândute din sistemul bancar românesc creante totalizând 11,4 miliarde lei”, a spus Ghetea, in primavara acestui an.


BNR a fost "sensibilizata" intr-un final, dupa apelul Initiativei Viena 2 si vizita FMI


Ei bine, intr-un final, BNR a fost "sensibilizata", dar abia dupa recentele apeluri din partea autoritatilor internationale reunite in cadrul Initiativei Viena 2, care cereau imperios bancii centrale sa adopte masuri pentru reducerea ratei creditelor neperformante din Romania, cea mai ridicata din regiune, un impediment in reluarea creditarii de catre banci.


BNR a publicat vineri, in vederea dezbaterii publice, un ordin prin care creantele preluate prin cesiune se inregistreaza in contabilitate la pretul de achizitie, iar valoarea nominala a acestora se va introduce intr-un cont nou in afara bilantului.


Este vorba de un Ordin privind modificarea şi completarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul BNR nr. 27/2011, asa cum se precizeaza pe site-ul BNR:


I. Obiectivul general şi motivele elaborării actului normativ


Proiectul de ordin are drept obiectiv modificarea şi completarea Ordinului BNR nr. 27/2011, în vederea asigurării unui tratament unitar cu cel prevăzut pentru operatorii economici în proiectul de reglementare emis de Ministerul Finanţelor Publice.


II. Principalele modificări aduse Ordinului BNR nr.27/2011 prin proiectul de ordin:


Prezentăm, în continuare, principalele modificări, faţă de reglementarea contabilă în vigoare, după cum urmează:


- modificarea tratamentului contabil pentru creanţele preluate prin cesiune, respectiv înregistrarea acestora la cost de achiziţie, cu menţiunea că eventualele sume încasate peste nivelul costului de achiziţie se înregistrează în contul 74997 „Alte venituri diverse de exploatare”;


- introducerea unui cont nou, în grupa 99 ”Alte conturi în afara bilanţului”, respectiv contul 9986 ”Creanţe preluate prin cesiune” în care se va înregistra valoarea nominală a creanţelor preluate prin cesiune;


- completarea notei explicative nr. 14 „Alte informaţii” cu doua noi tabele, respectiv „Situaţia creanţelor preluate prin cesiune (la cost de achiziţie)” şi „Situaţia creanţelor preluate prin cesiune (la valoare nominală)”.


BNR mai are de rezolvat ceva


BNR mai are de rezolvat cel putin inca o problema in calea reducerii volumului de credite neperformante, dupa cum a declarat recent un alt important bancher, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.


Intr-un interviu pentru Bancherul.ro, Groningen a precizat ca bancile romanesti, conform actualei legislatii, pot sa-si scoata foarte greu din bilant creditele neperformante, in cadrul asa-zisei proceduri de write-off.


Daca fac un write-off, adica daca scot din bilant un credit neperformant, banca trebuie sa renunte la dreptul de a mai recupera ceva din respectivul credit, spre deosebire de legislatia internationala, care permite pastrarea dreptului asupra respectivei creante.