www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Transilvania primeste un credit de la IFC

Autor: Bancherul.ro
2008-10-14 09:28
IFC, instituţie membră a grupului Banca Mondială, a anunţat că va acorda un credit de 102,5 milioane euro către Banca Transilvania, inclusiv 30 milioane euro pentru extinderea finanţării godpodăriilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, potrivit unui comunicat al IFC.

Facilitatea de creditare include şi un împrumut sindicalizat de 72,5 milioane euro.

Banca estimează că va furniza credite de până la 3 miliarde dolari clienţilor de pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, prin intermediul a 150.000 de împrumuturi până la sfârşitul lui 2013, iar portofoliul creditelor pentru populaţie ar urma să însumeze 910 milioane dolari, prin intermediul a 12.000 de credite, până la finalul lui 2013.

International Finance Corporation (IFC) a mai furnizat împrumuturi băncii, prin linii de credit ipotecar.

"Noua linie de finanţare va facilita îndeplinirea planurilor noastre strategice pe termen mediu şi lung. În contextul recentelor evenimente de pe pieţele internaţionale, tranzacţia arată că Banca Transilvania are parteneri solizi de afaceri şi poate continua să susţină antreprenorii români, întreprinderile mici şi mijlocii şi populaţia", a declarat directorul general al Băncii Transilvania, Robert C. Rekkers.

Directorul IFC pentru Sud-Estul Europei şi Asia Centrală, Shahbaz Mavaddat, a spus că ameliorarea accesului la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul privat din România este foarte importantă, în contextul în care acestea se pregătesc pentru concurenţa din Uniunea Europeană (UE).

Banca Transilvania anunţase, pe 5 octombrie, că urma să semneze cu IFC un contract de credit în valoare de cel puţin 30 milioane euro, suma fiind destinată susţinerii sectorului firmelor mici şi mijlocii - prin credite de investiţii - şi clienţilor de retail - prin credite ipotecare. Contractul de credit va avea structura A-B, iar scadenţele vor fi de 7 şi 10 ani, mai explicau reprezentanţii Băncii Transilvania în comunicat.

Profitul net obţinut de Banca Transilvania în primele nouă luni din 2008, de 396,6 milioane lei (109 milioane euro), a crescut cu 197% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a banilor primiţi din vânzarea Asiban, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de bancă pe 5 octombrie.
Banca a deschis 66 de unităţi, în primele nouă luni din 2008, iar la 30 septembrie BT avea 521 de agenţii şi sucursale. În mod obişnuit, o unitate nouă intră pe profit după aproximativ un an de activitate, se precizează în comunicatul BT.