www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile cipriote din Grecia vor fi salvate de statul grec. Ce se va intampla cu bancile din Romania?

Autor: Bancherul.ro
2013-03-17 20:03
Operatiunile din Grecia ale primelor doua mari banci din Cipru (Bank of Cyprus si Laiki Bank - Cyprus Popular Bank) vor fi transferate la o bancă greaca, cel mai probabil de stat, o masura inclusa in planul de salvare a Ciprului de 10 mliarde euro, la care se adauga 5,8 miliarde din nationalizarea a 10% din depozitele bancare.

Nationalizarea depozitelor se aplica doar bancilor din Cipru, nu si clientilor sucursalelor acestora din Romania sau Grecia.

In Cipru, la Nicosia si Limasol, are doua sucursale si Banca Transilvania, iar Bank of Cyprus detine aproape 10% din actiunile bancii romanesti.

"Operatiunile din Grecia ale celor doua banci cipriote vor fi preluate de o banca greceasca, dar inca nu s-a stabilit care dintre acestea", a declarat un oficial grec, citat de Wall Street Journal.

Conform presei grecesti, operatiunile bancilor cipriote vor fi absorbite cel mai probabil de banca de stat Hellenic Postbank, care a fost preluată, la randul sau, de fondul de salvare grecesc - Fondul de Stabilitate Financiara din Grecia - in cadrul masurii de recapitalizare a sectorului bancar din aceasta tara cu 50 de miliarde de euro.

Băncile cipriote din Grecia se confruntă cu un deficit de capital de aproximativ 2 miliarde de euro, care va fi acoperit probabil din resursele fondului de salvare. Exista si posibilitatea ca unele active ale bancilor sa fie vandute catre o banca comerciala din Grecia.

Prin transferul catre Grecia a costului de recapitalizare a sucursalelor bancilor cipriote se reduce astfel factura totala necesara salvarii Ciprului de la faliment.

Ambele banci cipriote sunt prezente si in Romania: Bank of Cyprus ca si sucursala, asadar fara supravegherea directa a BNR, iar Marfin Bank cu statut de entitate romaneasca, asadar in responsabilitatea BNR, care poate lua masuri de urgenta in cazul in care respectiva banca are dificultati de functionare.

Bank of Cyprus a inregistrat o pierdere neta de 6,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, ca efect al dublarii creditelor neperformante, banca avand o expunere excesiva, de aproximativ 60%, in domeniul imobiliar.

Potrivit ultimelor precizari facute de seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, cea mai probabila masura ar putea fi constituirea unei banci-punte, in care Fondul de Garantare a Depozitelor va fi actionar principal si implicit va prelua conducerea noii banci. Aceasta se va infiinta peste un week-end, la fel cum s-a intamplat cu nationalizarea depozitelor din Cipru.

El a precizat insa ca toate bancile, asadar inclusiv cele cipriote, sunt bine capitalizate, asadar nu exista sanse ca o banca-puncte sa fie infiintata in urmatorii ani.

Cinteza a avertizat insa ca riscul principal ramane cel in care actionarii bancilor nu-si vor mai putea sustine sucursalele din Romania, risc ce creste acum odata cu problemele bancilor cipriote. S-ar putea insa ca fondurile de urgenta destinate acestora sa fie redistribuite si catre subsidiarele din Romania, dar ramane de vazut care va fi soarta acestora in viitor, pentru ca strategia bancilor-mama s-ar putea schimba.

Bank of Cyprus si Laiki Bank (Marfin Bank) vor falimenta daca planul de salvare a Ciprului nu este aprobat de Parlament

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a avertizat ca daca Parlamentul tarii nu va aproba planul de salvare a tarii, care implica o nationalizare partiala a depozitelor bancare, detinute in mare parte de straini, cele mai mari doua banci cipriote, Bank of Cyprus si Laiki Bank (grup din care face parte Marfin Bank), vor falimenta, transmit agentiile de presa internationale.

Parlamentul Ciprului a amânat până luni o reuniune de urgentă pentru a vota cu privire la impunerea unei taxe pentru depozitele bancare decisa sambata ca parte a planului de salvare a bancilor si a tarii de la faliment, după ce au aparut indicii ca parlamentarii ar putea bloca decizia fara precedent luata la Bruxelles.

Bancile cipriote au primit ordin sa blocheze imediat pana la 10% din valoarea depozitelor din conturile clientilor, dupa ce ministrii de finante din eurogrup au ajuns la un acord de salvare a Ciprului. De asemenea, au fost blocate si transferurile electronice pe perioada week-endului, pentru a opri retragerile masive de bani din banci.

In urma anuntului, cipriotii au luat cu asalt bancomatele pentru a-si retrage banii, insa tot ce au putut retrage a fost restul banilor detinuti in conturi dupa ce taxa a fost deja luata.

Decizia de a nationaliza o parte din depozitele bancare, echivalentul a 6 miliarde de euro, trebuie insa să fie ratificata de către Parlament, unde nici un partid nu are o majoritate. În cazul în care nu se aproba planul, cele mai mari două bănci din Cipru (Bank of Cyprus si Laiki Bank) se vor prăbusi, a declarat presedintele tarii, Nicos Anastasiades, potrivit Bloomberg.