BANCI | Stirea Zilei

Primele trei banci romanesti au facut profituri de 3,5 miliarde lei in primele noua luni din acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-11 00:03

BCR, BRD si BT (Banca Transilvania) au facut in primele noua luni din 2015 profituri cumulate de 3,580 miliarde lei, la nivel de grupuri. Cel mai important castig este al bancii din Cluj, de 2,3 miliarde lei, obtinut in urma preluarii Volksbank. La nivel de banca, castigul BT s-a ridicat la doar 313 milioane lei.

Si BCR a realizat un venit net important in acest an, de 904 milioane lei, dar tot intr-un context neobisnuit, mai exact dupa ce anul trecut banca si-a facut curatenie generala in portofoliul de credite neperformante, recunoscand prin provizionare pierderi potentiale de 4 miliarde de lei, dintre care 2,4 miliarde lei au fost asumate in bilantul contabil de la finalul anului trecut.

Scapata de povara provizioanelor, care au ramas la un nivel de doar 55 milioane lei in septembrie, BCR a contabilizat in acest an un profit important, de 904 milioane lei, provenit din castigul operational de 1,2 miliarde lei, mai mare decat cel al BRD (907 milioane lei) si BT (766 milioane lei).

In conditiile in care cheltuielile de functionare ale celor trei mari banci sunt apropiate, in jurul a 1 miliard de lei, BCR reuseste sa obtina venituri din dobanzi cu o jumatate de miliard de lei in plus fata de BRD si BT, datorita unui volum de credite mai mare: 32,2 miliarde lei, fata de 26,8 miliarde lei ale BRD si 25 de miliarde ale BT.

O discrepanta interesanta o vedem la veniturile din comisioane, cu BCR si BRD la niveluri apropiate, de peste 500 milioane lei, iar BT cu doar 355 milioane lei, in ciuda numarului de clienti, de carduri si de operatiuni comparabile. Diferenta este data insa de comisioanele mult mai mici practicate de BT la plati si transferuri, precum si la utilizarea cardurilor.

La volumul de depozite situatia este mai echilibrata, cu precizarea ca volumul acestora este mai ridicat decat al creditelor la toate cele trei banci, ceea ce inseamna ca acestea se autofinanteaza integral (acorda credite din depozitele atrase). Totusi, raportul credite/depozite la BCR (81%) este mai slab decat in cazul celorlalti doi concurenti: 70% la BRD si BT.

In privinta activelor totale, BCR se mentine lider autoritar, cu 60 miliarde lei, la o distanta destul de apreciabila de BRD, cu 48,5 miliarde, iar BT cu 44 miliarde lei dupa preluarea Volksbank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii