BANCI | Ultima Ora

PIB-ul Romaniei ne ofera o surpriza uriasa: cresterea economica a scazut de la 3,9% la numai 1,2%, de trei ori mai putin decat estimarile economistilor! Suntem iar in recesiune, alaturi de Italia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-14 12:47

Cresterea anuala a PIB-ului Romaniei s-a redus drastic in trimestrul 2, de la 3,9% la numai 1,2%, de trei ori mai putin decat estimarile economistilor din cadrul bancilor, ceea ce reprezinta o uriasa surpriza cu impact negativ, justificand astfel continuarea noului ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara a BNR.

Cresterea economica s-a contractat cu 1% in trimestrul 2 fata de trimestrul anterior, estimarile initiale indicand o crestere cu pana la 0,5%.

Romania a avut in T2 cea mai mare contractie a PIB-ului dintre tarile europene, economiile tarilor vecine fiind in crestere: 0,5% in Bulgaria, 0,6% in Polonia, 0,8% in Ungaria, 0,6% Slovacia, 0% in Cehia.

In consecinta, avansul anualizat al PIB-ului a ajuns de la 3,9% la doar 1,2%, fata de estimarile economistilor care variau intre 3,2% si 3,5%.

Economistii BCR estimau un PIB de 3,2% in trimestrul 2 iar economistii ING erau si mai optimisti, anticipand o crestere de 3,5%.

O alta surpriza neplacuta a fost si revizuirea evolutiei PIB in primul trimestru de la o crestere anuntata initial de 0,2% la o scadere de 0,2%, ceea ce inseamna ca avem doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului, adica ceea ce se cheama recesiune tehnica.

Revizuirea PIB-ului pe primul trimestru nu a aparut in comunicatul Institutului de Statistica ci a aparut doar in comunicatul Eurostat.

Ce anume a determinat aceasta contractie puternica a economiei romanesti ramane deocamdata un mister, in conditiile in care ultimele date lunare indicau o usoara expansiune a PIB-ului, spune Vlad Muscalu, economistul ING Bank.

O posibila cauza ar putea fi, precizeaza acesta intr-un raport economic, nivelul redus al cheltuielilor publice, cu mult sub cel al anului precedent: 7,4% din PIB in trimestrul 2 din 2014, fata de 8,2% din PIB in trimestrul 2 din 2013.

O alta posibila explicatie pentru franarea economiei Romaniei ar fi recolta agricola mai slaba decat anul precedent, din cauza conditiilor meteo adverse, insa contributia agriculturii la cresterea PIB-ului ramane modesta in termeni trimestriali, de doar 0,3 puncte procentuale din PIB, ceea ce inseamna ca alti factori au avut un rol negativ mai important.

La inceputul lui septembrie statistica va face publice informatiile detaliate privind scaderea PIB-ului, astfel ca abia atunci vom vedea daca tendinta este temporara sau nu, avand in vederea apropierea alegerilor, perioada in care statul isi majoreaza volumul cheltuielilor.

Noile cifre privind PIB-ul ar putea reprezenta, de asemenea, un argument pentru BNR sa continue ciclul de scadere a dobanzii de politica monetara inceput in aceasta luna prin ajustarea ratei de referinta de la 3,5% la 3,25%. Economistii bancilor se asteapta ca dobanda sa fie redusa din nou in 30 septembrie la 3% pe an.

Italia, din nou in recesiune

Contraperformanta economiei romanesti apare si in contextul evolutiei sub asteptari a economiei europene, care a stagnat in trimestrul 2.

Astfel, economia Germaniei a scazut cu 0,2%, fata de o crestere de 0,7% in primul trimestru, in ciuda mentinerii cresterii consumului.

Economia Frantei a stagnat in T2, insa consumul populatiei a crescut cu 0,5%, dupa socul cresterii TVA de la inceputul anului.

Italia este din nou in recesiune, dupa o scadere a PIB-ului cu 0,2% in T2 si 0,1% in T1, crescand astfel presiunile privind reformele structurale pe care trebuie sa le adopte tara.

Singurele semnale pozitive au venit din zona tarilor periferice, cu Spania si Portugalia inregistrand cresteri ale PIB-ului de 0,6% in T2.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii