BANCI | Stirea Zilei

Parlamentarii au decis sa aplice bancilor o noua pedeapsa, dupa darea in plata: conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-04 22:05

Deputatii din comisiile de specialitate au decis astazi sa sustina in unanimitate un proiect de lege privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF), in valoare de aproape 6 miliarde lei, la cursul istoric, din data la care au fost acordate, cele mai multe in 2007 si 2008, cand un CHF era in jur de doar doi lei, la jumatate fata de patru lei cat a ajuns in prezent.

Ceea ce inseamna ca rate lunare la creditele convertite in lei s-ar putea injumatati, in conditiile in care dobanzile in lei raman la acelasi nivel ca cele in CHF.

Propunerea legislativa (un amendament la o lege mai veche) a venit din partea deputatului PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii privind darea in plata, care se dovedeste, cel putin pana acum, o lege populista, intrucat doar in jur de 4.000 de clienti ai bancilor au apelat la ea.

Atat darea in plata, cat si conversia la cursul istoric, au fost primite cu bucurie de parlamentari, care au avut astfel ocazia sa se lanseze in atacuri virulente la adresa bancilor, pozand in vasnici aparatori ai clientilor abuzati de acestia, cu speranta ca vor fi rasplati cu un vot la alegerile din iarna.

Bancile si-au facut in ultimii ani o imagine tot mai rea din cauza faptului ca nu au reusit sa negocieze amiabil cu clientii loviti de criza noi conditii de creditare mai favorabile, astfel ca acestia au initiat o serie de proteste si procese in justitie pe tema clauzelor abuzive si a creditelor in franci.

Astfel incat criticile impotriva bancilor au succes garantat, iar acestea cu greu mai pot veni cu contraargumente credibile, chiar si la aberatii precum cele proliferate in ultimul timp de parlamentari precum Andreea Paul.

Asa se explica succesul fulgerator al unor legi populiste adoptate explicit cu scopul ca acestea sa fie pedepsite pentru ca si-ar fi inselat clientii.

Legea conversiei ar putea fi votata in comisii saptamana viitoare, urmand ca dupa aceea sa ajunga in plenul Camera Deputatilor pentru votul final. (Vezi aici detalii)

Taguri: curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  reclama inselatoare  BT Pay  darea in plata  

Comentarii

alex
bine zis
"Ceea ce inseamna ca rate lunare la creditele convertite in lei s-ar putea injumatati, in conditiile in care dobanzile in lei raman la acelasi nivel ca cele in CHF" - de baga dobanda la lei si recalculeaza graficul o sa planga 'amaratii' dupa CHF. Robor prin 2006-2008 era in jur de 8% plus o marga de 4-5% bucurie maxima. Ce se intampla acum e un blat ordinar intre banci si politicieni pe seama romanului de rand a votantului si mai departe a platitorului.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii