BANCI | Stirea Zilei

Numarul restantierilor la Biroul de Credit atinge un nou record istoric, in ciuda cresterii salariilor; care sa fie explicatia?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-06 16:31

Numarul restantierilor la creditele acordate de cele 31 de banci si 26 de IFN-uri care-si raporteaza clientii in baza de date a Biroului de Credit a atins un record istoric la jumatatea acestui an: 754.228 de persoane, cu 14.715 in plus fata de luna precedenta, cand au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel dupa criza din 2008.

Biroul de credit a publicat si statisticile pentru iulie, care ar fi trebuit sa apara abia luna viitoare, care arata ca numarul restantierilor a mai scazut fata de iulie, dar se mentine la un nivel record, de 745.443 de persoane.

Cum se explica inmultirea restantierilor la credite, in conditiile cresterii salariilor si scaderii dobanzilor? Numarul datornicilor ar trebui sa fie in scadere si ca urmare a vanzarilor creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante.

O cauza ar putea fi cresterea numarului de credite acordate atat de banci, cat si de IFN-uri. Cu cat sunt mai multe credite, cu atat creste si numarul restantierilor.

Daca ne uitam si la datele Centralei Riscului de Credit (CRD) de la BNR, unde sunt inregistrate doar creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei (in jur de 5.000 de euro), vedem ca aici numarul restantierilor este in scadere: 155.907 de persoane in iunie, fata de 159.799 in luna mai, cel mai redus nivel de dupa criza. (vezi aici detalii)

De unde se poate trage concluzia ca grosul restantierilor vin de la IFN-urile care acorda credite de valori mici, de cateva mii de lei, inregistrate doar la Biroul de Credit, nu si la BNR, unui numar tot mai mare de persoane.

De altfel, agresivitatea IFN-urilor in acordarea de credite online se vede si din reclamele la TV, radio sau de pe internet, care promit "credite fara dobanda".

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  credite noi  Biroul de Credit  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  credite neperformante  credite IFN  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii