BANCI | Stirea Zilei

Numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) a scazut cu o treime, la 61.833, iar 17.100 au fost convertite in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-27 23:06

Numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) acordate romanilor in perioada dinaintea crizei din 2008 de sapte banci romanesti a scazut cu aproape o treime (29%), respectiv 25.279 de credite, de la 87.112 cate erau in noiembrie 2014 (inclusiv creditele externalizate), la 61.833 in noiembrie 2015, conform datelor publicate de BNR.

Soldul acestor credite, atât credite de consum cât și credite imobiliare, a scăzut cu aproximativ 1,8 miliarde lei, de la 9,8 miliarde de lei in 2014 la 8 miliarde lei in noiembrie 2015.

Dintre cele 25.279 de credite in CHF disparute din portofoliile bancilor, 17.100 au fost convertite in lei, iar 8100 au ajuns la scadenta sau au fost cesionate.

Marea majoritate (86%) a creditelor in CHF convertite in lei, respectiv 4.712 de credite, in valoare de 2,2 miliarde lei, sunt creditele clientilor Volksbank convertite in lei de catre Banca Transilvania, dupa preluarea bancii austriece.

In ciuda succesului ofertei BT (acceptata de 80% dintre clientii Volksbank) care a implicat un discount de 22% din valoarea datoriei si eliminarea unui comision de risc de o valoare apropiata, alte banci cu credite in CHF nu au urmat-o, nefiind dispuse sa accepte pierderi sau macar sa suporte o parte din povara deprecierii francului cu 100% dupa izbucnirea crizei din 2008.

Abia in septembrie, Bancpost, una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF, a anuntat o oferta de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, dar nu cu o reducere a datoriei, ci a dobanzii, cu 30%, si numai timp de trei ani.

Problema este ca in urma conversiei creditului din CHF in lei, datoriile clientilor cresc substantial, din cauza dublarii valorii francului elvetian in raport cu leul incepand cu 2008.

In aceste conditii, este greu de crezut ca oferta de conversie a Bancpost a avut succes. De alfel, banca nu a anuntat pana acum cati clienti au acceptat aceasta oferta.

Si OTP Bank a anuntat in decembrie 2015 ca lanseaza o oferta de conversie in lei cu un discount mediu de 22% pentru cei 10.500 de clienti cu credite in valoare de 477 milioane franci elvetieni. (vezi aici detalii)

Majoritatea acestor credite au fost externalizate in anii anteriori catre o entitate din Olanda, asadar au fost scoase din bilantul bancii, fiind repatriate acum in vederea conversiei.

Si Raiffeisen Bank, care detine in jur de 7.500 de credite in franci elvetieni (CHF), in valoare de 380 milioane euro, a lansat, la finalul anului trecut, o oferta de conversie in lei a creditelor in CHF, dar nu pentru toti clientii, ci doar pentru cei care au dificultati sa-si achite ratele, carora le ofera o reducere a datoriei cu 10% si cu cate 5% in urmatorii doi ani, daca respectivul client isi plateste la timp ratele. (vezi aici detalii)

11.700 de credite in CHF cesionate

BNR mentioneaza ca este vorba de 11.700 de credite in CHF cesionate (externalizate) de banci si readuse la sfarsitul anului trecut in bilanturi. Acesta este motivul pentru care in perioada septembrie-noiembrie se observa o crestere a creditelor in CHF.

BNR mai precizeaza ca bancile au primit de la clienti 43.500 de solicitări privind conversia sau restructurarea creditelor in CHF, dintre care doua treimi au fost solutionate astfel: 17.100 de conversii in lei si 10.651 sunt imprumuturi restructurate.

Banca nationala concluzioneaza ca exista o anumită preferință pentru menținerea denominării în franci elvețieni, în contextul ajustării condițiilor contractuale.

Jumatate dintre creditele in CHF sunt de consum, negarantate cu o ipoteca, in timp ce creditele imobiliare reprezinta doar 25%, celalalt sfert fiind credite de consum garantate cu ipoteci. (Vezi aici statistica BNR)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii