BANCI | Ultima Ora

Nicio surpriza de la BNR: Dobanda a scazut la 2% iar rezervele minime obligatorii raman neschimbate, cum se astepta toata lumea. Ce va raspunde Isarescu la intrebarea daca aceasta este ultima scadere de dobanda?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-31 12:49

BNR a facut astazi exact ceea ce ar fi facut toti economistii bancilor, inclusiv cei ai FMI: a scazut dobanda de referinta cu un sfert de punct, la 2%, nivel care in opinia acelorasi analisti bancari ar putea fi pragul de jos pentru rata de politica monetara, care in ianuarie 2009 era de 10,25%.

Sa fie asa? Sa vedem ce va raspunde astazi la aceasta intrebare guvernatorul Isarescu, in cadrul briefingului de la banca centrala.

Rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,4%, substantial mai mica decat tinta BNR de 2,5% si mult mai jos chiar si fata de intervalul de variatie de 1 punct procentual, adica 1,5%.

Insa o intrebare si mai grea la care trebuie sa raspunda Isarescu este cum stimulam creditarea, aflata in continuare pe teritoriu negativ din 2013, in ciuda dobanzilor reduse la credite, dobanzi care chiar au inceput sa creasca in ultimele luni sau stagneaza.

Revigorarea creditarii este considerata o provocare pentru Romania si de catre FMI, in ultimul raport de tara publicat vineri. Fondul recomanda adoptarea rapida a legii privind emiterea de obligatiuni ipotecare (covered bonds), care ar putea asigura bancilor surse de finantare in lei pe termen lung, precum si stimularea schemelor de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Economistii bancilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de 2% neschimbata de-a lungul acestui an, dar si in 2016, an in care am putea asista chiar la inceputul unui ciclu de intarire a politicii monetare, odata cu majorarea inflatiei si accelerarea cresterii economice.

BNR a mai decis astazi sa ingusteze in continuare diferenta dintre facilitatile de credit (Lombard) si de depozit, pana la 1,75%, astfel ca bancile vor putea obtine credite de urgenta cu o dobanda de 3,75% (facilitate care oricum este accesata foarte rar, doar in cazurile de criza), in timp ce pentru banii in exces tinuti la BNR, bancile primesc doar 0,25% pe an.

BNR a decis sa mentina neschimbate si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la 10% pentru pasivele in lei si 14% la cele in valuta, in conditiile in care piata abunda de lichiditate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii