BANCI | Ultima Ora

Mugur Isarescu reaminteste indemnul adresat bancilor de a renunta la aroganta si a imparti cu clientii povara creditarii; considera ca legea conversiei este populista

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-18 18:31

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reamintit astazi, in contextul adoptarii legii privind conversia creditelor in franci elvetieni, îndemnul pe care l-a adresat deseori băncilor de a renunța la aroganță și a negocia cu clienții pentru a împărți povara creditării.

"Negocierea este la baza funcționării economiei de piață, în Uniunea Europeană, pentru că aici trăim. România a fost și este un partener loial proiectului european și asta nu trebuie să uităm", a declarat Isărescu, in cadrul unei conferinte, citat de Agerpres.

Guvernatorul a cerut bancilor, la inceputul anului trecut, sa imparta cu clientii lor povara cursului valutar, sfat pe care majoritatea bancilor cu credite in CHF nu l-au urmat, consecinta fiind adoptarea legii privind conversia obligatorie, la cursul istoric.

Mugur Isarescu declara urmatoarele, in iunie anul trecut, dupa incheierea cu succes a ofertei Bancii Transilvania de conversie a creditelor in CHF ale clientilor Volksbank: 

"Principiul impartirii poverii intre creditor si debitor fiind sprijinit de care banca nationala cu tarie, si noi consideram ca trebuie facut pe baza de negocieri bilaterale, pentru ca acel contract de credit a fost negociat bilateral.

Exemple pozitive si negative in acest proces de negociere pot sa fie date. Si Banca Transilvania da un exemplu pozitiv. In ce masura alte banci vor intelege acest exemplu pozitiv ramane de vazut. Piata ii va sanctiona oricum pe cei care dovedesc o anumita incapatanare. Desi de multe ori sanctiunile pietei nu multumesc nici pe unul nici pe altul. Repet insa ca nu avem prerogative de mediatori." (vezi aici detalii)

Iata ca bancile nu au fost sanctionate numai de piata, ci si de catre legiuitori.

Pe de alta parte, Isarescu considera ca legea conversiei creditelor in CHF are caracter populist si poate avea costuri economice pentru societate pe termen lung.

"Asistăm la curente populiste ale căror soluţii magice, între ghilimele, bineînţeles, pot genera euforie în randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori şi la iniţiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung", a spus guvernatorul.

 

Taguri: curs BNR  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  

Comentarii

client
Adevarat
In ianuarie 2015 Isarescu le-a atras atentia bancherilor ca piata ii va sanctiona daca nu va imparti povara creditelor asa cum Banca Romaneasca si inca o banca au decis sa nu ofere niciun discount clientilor. Avertizam de anul trecut ca aceasra banca va falimenta...., ci nu neaparat din prisma CHF, ci a politicii fata de clienti. Un client nemultumit e de nedorit in orice business, dar cand ai clienti pe care i-ai dus la disperare atunci primesti ce ai semanat.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii