BANCI | Profil

Mugur Isarescu nu are depozite in lei, dar are in schimb conturi de economii, precizeaza BNR. Ramane intrebarea: de ce prefera guvernatorul depozitele in euro si dolari?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-21 08:31

Dupa ce am dezvaluit ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nu are niciun depozit in lei, ci doar 7 depozite in euro si dolari, contrar sfaturilor pe care acesta ni le ofera de fiecare data, si anume sa economisim in moneda nationala, reprezentantii bancii centrale ne-au facut cateva precizari.

Isarescu nu are, intr-adevar, depozite in lei, dar are conturi de economii, care sunt tot un produs de economisire, spune Corneliu Cojocaru, consilier in cadrul directiei de comuniare a BNR. Guvernatorul detine 6 conturi in lei, respectiv: 1 cont de 60.000 de lei la BCR, 1 cont de 22.000 de lei tot la BCR, un cont de 180.000 de lei la UniCredit Tiriac Bank, un cont de 4 lei la Raiffeisen Bank, un cont de 14 lei la ING si unca un cont de aproape 2.000 de lei tot la ING.

Conform precizarilor din formularul standard al declaratiei de avere referitoare la conturile curente, acestea sunt de tipul “cont curent sau echivalente (inclusiv card), pe cand depozitele sunt definite ca “depozit bancar sau echivalente”, de unde se intelege ca un cont de economii ar fi echivalentul unui depozit bancar si nu a unui cont curent.

De altfel, asa a inteles si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care a precizat in declaratia sa de avere ca are atat conturi curente, cat si conturi de economii.

De unde sa ghicim noi ca din cele 6 conturi ale lui Mugur Isarescu, unele sunt de economii? Si, pana la urma, care sunt conturi curente si care sunt conturi de economii? Reprezentantii BNR nu au clarificat acest lucru.

Oricum, un cont de economii nu este un produs de economisire veritabil, pe termen lung, intrucat din acesta se pot retrage oricand bani, in consecinta dobanda platita de banci pentru aceste tipuri de economii sunt mai mici decat dobanzile pentru depozite.

De exemplu, daca Isarescu are, intr-adevar, un cont de economii la UniCredit Tiriac Bank, aferent celui mai mare cont detinut la aceasta banca, de peste 180.000 de lei, dobanda pe care o incaseaza este de doar 2,5%. In schimb, pentru un depozit la termen de un an, dobanda platita de banca este de 3,2%.

De ce are Isarescu depozite doar in euro si dolari, si niciunul in lei?

Asadar, de ce nu si-ar fi depus Isarescu banii intr-un depozit, pentru a castiga mai mult, preferand un cont de economii? Mai ales ca el dispune de multe alte conturi curente, atat in lei si in valuta, pentru diverse cheltuieli, astfel incat sa nu fie nevoit sa sparga un depozit in lei la termen.

Si, mergand pe aceeasi logica, de ce Isarescu prefera, in schimb, sa aiba depozite in valuta, 7 la numar, si niciun depozit in lei? Ar putea foarte bine sa-si faca doar conturi de economii in euro si dolari, cum procedeaza in cazul conturilor in lei.

Ramanem, asadar, la concluzia ca pentru guvernatorul Isarescu, economisirea in moneda locala este de prea putina importanta pentru a se ingriji sa ofere si un exemplu personal in acest sens.

La fel ca lipsa transparentei in privinta salariului obtinut dintr-o functie publica.

Vezi aici pe ce a cheltuit Mugur Isarescu salariul de 12.000 de euro lunar

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii