BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: E momentul sa stimulam consumul, sa creasca optimismul populatiei, iar programul de usurare a creditelor luate de la banca poate ajuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-06 16:35

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, apreciaza ca este momentul ca in Romania sa fie stimulat consumul, dar intr-o maniera echilibrata, astfel incat sa mai creasca optimismul si increderea populatiei, iar programul anuntat de guvern privind reducerea ratelor la creditele bancare poate ajuta ca economia tarii sa atinga un ritm de crestere dorit, in jur de 4% pe an.

“Noi speram ca odata cu venirea primaverii o sa creasca mai mult optimismul, inclinatia spre consum, posibil si masurile acestea de stimulare a consumului prin usurari la creditele deja acordate”, a spus Isarescu, in cadrul conferintei de presa de la BNR in care a prezentat raportul asupra inflatiei.

Iata cum explica Isarescu nevoia de stimulare a consumului, in contradictie cu opinia exprimata in 2011, cand spunea ca e nevoie de mai multe economii:

“In toate tarile exista preocupari de stimulare a consumului, dar fara sa faca rau in alta parte. Si eu consider ca este cazul acum sa se stimuleze consumul, desi in 2011 am spus ca nu. De ce? Pentru ca in 2011 avea loc o corectie masiva, toate politicile lucrau pentru reducerea deficitului de cont curent de la 14% la mai putin si deficitul bugetar de la 9% la mai putin.

Acum suntem jos de tot: deficitul de cont curent a ajuns 1%, iar daca tendinta continua, se va misca spre surplus. Personal nu cred ca Romania trebuie sa ajunga la un surplus in contul curent. Pentru ca asta ar insemna fie sa acumulam rezerve internationale, pe cand noi avem rezerve care dupa unii indicatori pot fi considerate excesive, fie sa devenim la randul nostru investitori, sa ne apucam sa invetim acest surplus in alte tari si nici aici nu cred ca trebuie sa  abuzam.

Iar deficitul bugetar a ajuns sub 3%, in normele europene.

Si atunci apare aceasta problema de stimulare a consumului, pentru ca este si ceva inertial. Cand intra neincrederea la nivelul publicului, populatiei, stim si din teorie si din experienta, creste inclinatia spre economisire.

Cu alte cuvinte, cred ca acum este momentul, ca sa lamuresc pozitia din 2011, ca Romania, intr-o maniera ehilibrat asa stimuleze consumul.

Ce inseamna echilibrat: cand iei o astfel de masura, sa nu strici altceva. Problema Romaniei e sa ajungem la crestere economica de 4% fara sa stricam echilibrele p ecare le-am atins cu atat de mare greutate, ceea ce ineamna stimularea unui conum sanatos, nu unul care este excesiv, sau stimularea investitiilor, pentru ca stimularea cererii inseamna si cresterea invetitiilor, intruct cererea interna este formata din consum, investitii si cheltuieli guvernamentale.

E nevoie si de o anumita structura a cheltuielilor guvernatmentale, care sa puna o buna parte din aceste cheltuieli pe partea de investii, care la randul lor creeaza locuri de munca, acestea creeaza venituri, consum suplimentar si asa mai departe.

Si, daca ar fi dupa mine, stimulrea muncii, care este o problema esentiala. Am mai spus ce trebuie sa faca acum politicile din Romania, 3 lucruri: sa stimuleze munca, sa stimuleze munca, sa stimuleze munca.

Dar vedeti ca complexul social-politic este mai complicat decat ceea ce poate spune un economist. Si atunci, domnul ministru Voinea, dansul este modest, vazand ce fac alte tari pentru stimularea consumului, a creat o schema care nu ne apartine, este a dansului, dansul sa o prezinte.

Mi-a prezentat-o si mie, am spus ca suna bine, dar de la o schema generala pana la functionare de detaliu mai este."

Comentarii

opinie
?
Cum sa stimulezi consumul cand scumpirile (utilitati, carburanti, energie, alimente din import, etc.) bat la usa?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii