BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: E momentul sa stimulam consumul, sa creasca optimismul populatiei, iar programul de usurare a creditelor luate de la banca poate ajuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-06 16:35

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, apreciaza ca este momentul ca in Romania sa fie stimulat consumul, dar intr-o maniera echilibrata, astfel incat sa mai creasca optimismul si increderea populatiei, iar programul anuntat de guvern privind reducerea ratelor la creditele bancare poate ajuta ca economia tarii sa atinga un ritm de crestere dorit, in jur de 4% pe an.

“Noi speram ca odata cu venirea primaverii o sa creasca mai mult optimismul, inclinatia spre consum, posibil si masurile acestea de stimulare a consumului prin usurari la creditele deja acordate”, a spus Isarescu, in cadrul conferintei de presa de la BNR in care a prezentat raportul asupra inflatiei.

Iata cum explica Isarescu nevoia de stimulare a consumului, in contradictie cu opinia exprimata in 2011, cand spunea ca e nevoie de mai multe economii:

“In toate tarile exista preocupari de stimulare a consumului, dar fara sa faca rau in alta parte. Si eu consider ca este cazul acum sa se stimuleze consumul, desi in 2011 am spus ca nu. De ce? Pentru ca in 2011 avea loc o corectie masiva, toate politicile lucrau pentru reducerea deficitului de cont curent de la 14% la mai putin si deficitul bugetar de la 9% la mai putin.

Acum suntem jos de tot: deficitul de cont curent a ajuns 1%, iar daca tendinta continua, se va misca spre surplus. Personal nu cred ca Romania trebuie sa ajunga la un surplus in contul curent. Pentru ca asta ar insemna fie sa acumulam rezerve internationale, pe cand noi avem rezerve care dupa unii indicatori pot fi considerate excesive, fie sa devenim la randul nostru investitori, sa ne apucam sa invetim acest surplus in alte tari si nici aici nu cred ca trebuie sa  abuzam.

Iar deficitul bugetar a ajuns sub 3%, in normele europene.

Si atunci apare aceasta problema de stimulare a consumului, pentru ca este si ceva inertial. Cand intra neincrederea la nivelul publicului, populatiei, stim si din teorie si din experienta, creste inclinatia spre economisire.

Cu alte cuvinte, cred ca acum este momentul, ca sa lamuresc pozitia din 2011, ca Romania, intr-o maniera ehilibrat asa stimuleze consumul.

Ce inseamna echilibrat: cand iei o astfel de masura, sa nu strici altceva. Problema Romaniei e sa ajungem la crestere economica de 4% fara sa stricam echilibrele p ecare le-am atins cu atat de mare greutate, ceea ce ineamna stimularea unui conum sanatos, nu unul care este excesiv, sau stimularea investitiilor, pentru ca stimularea cererii inseamna si cresterea invetitiilor, intruct cererea interna este formata din consum, investitii si cheltuieli guvernamentale.

E nevoie si de o anumita structura a cheltuielilor guvernatmentale, care sa puna o buna parte din aceste cheltuieli pe partea de investii, care la randul lor creeaza locuri de munca, acestea creeaza venituri, consum suplimentar si asa mai departe.

Si, daca ar fi dupa mine, stimulrea muncii, care este o problema esentiala. Am mai spus ce trebuie sa faca acum politicile din Romania, 3 lucruri: sa stimuleze munca, sa stimuleze munca, sa stimuleze munca.

Dar vedeti ca complexul social-politic este mai complicat decat ceea ce poate spune un economist. Si atunci, domnul ministru Voinea, dansul este modest, vazand ce fac alte tari pentru stimularea consumului, a creat o schema care nu ne apartine, este a dansului, dansul sa o prezinte.

Mi-a prezentat-o si mie, am spus ca suna bine, dar de la o schema generala pana la functionare de detaliu mai este."

Comentarii

opinie
?
Cum sa stimulezi consumul cand scumpirile (utilitati, carburanti, energie, alimente din import, etc.) bat la usa?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuBanca Transilvania va investi in noi platforme digitale

Banca Transilvania (BT) vrea sa investeasca in noi start-up-uri, dupa preluarea aplicatiei de plati Pago, cu scopul de a-si dezvolta oferta de servicii financiare digitale complementare celor existente in portofoliul de baza al bancii, astfel incat sa poata face fata concurentei in crestere, detalii

De ce se extinde Banca Transilvania in Moldova, prin preluarea Victoriabank

Preluarea de catre Banca Transilvania (BT) a bancii Victoriabank din Moldova, mai intai prin achizitia unui pachet de 39% din actiuni, care va fi urmata de o oferta publica pentru restul actiunilor, reprezinta atat o oportunitate de investitie profitabila cat si o miscare strategica de a detalii

Care va fi strategia Citibank in Romania cu un nou director general?

Citi a anunțat ieri numirea lui Ivan Vrhel în poziția de director general al Citi România, care-si va pastra și responsabilitățile curente ca director al diviziei Citi Commercial Bank dedicată clienților intreprinderi mici și mijlocii. În noul său rol, Ivan detalii

Preluarea Bancpost este foarte profitabila pentru Banca Transilvania

Preluarea Bancpost este o tranzactie foarte profitabila pentru Banca Transilvania (BT), desi banca din Cluj nu va inregistra un castig la fel de mare ca cel de pe urma cumpararii Volksbank, in 2015, in valoare de 1,6 miliarde lei. "Un avantaj principal al achizitiei Bancpost sunt detalii

Ultimele Comentarii