BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: E momentul sa stimulam consumul, sa creasca optimismul populatiei, iar programul de usurare a creditelor luate de la banca poate ajuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-06 16:35

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, apreciaza ca este momentul ca in Romania sa fie stimulat consumul, dar intr-o maniera echilibrata, astfel incat sa mai creasca optimismul si increderea populatiei, iar programul anuntat de guvern privind reducerea ratelor la creditele bancare poate ajuta ca economia tarii sa atinga un ritm de crestere dorit, in jur de 4% pe an.

“Noi speram ca odata cu venirea primaverii o sa creasca mai mult optimismul, inclinatia spre consum, posibil si masurile acestea de stimulare a consumului prin usurari la creditele deja acordate”, a spus Isarescu, in cadrul conferintei de presa de la BNR in care a prezentat raportul asupra inflatiei.

Iata cum explica Isarescu nevoia de stimulare a consumului, in contradictie cu opinia exprimata in 2011, cand spunea ca e nevoie de mai multe economii:

“In toate tarile exista preocupari de stimulare a consumului, dar fara sa faca rau in alta parte. Si eu consider ca este cazul acum sa se stimuleze consumul, desi in 2011 am spus ca nu. De ce? Pentru ca in 2011 avea loc o corectie masiva, toate politicile lucrau pentru reducerea deficitului de cont curent de la 14% la mai putin si deficitul bugetar de la 9% la mai putin.

Acum suntem jos de tot: deficitul de cont curent a ajuns 1%, iar daca tendinta continua, se va misca spre surplus. Personal nu cred ca Romania trebuie sa ajunga la un surplus in contul curent. Pentru ca asta ar insemna fie sa acumulam rezerve internationale, pe cand noi avem rezerve care dupa unii indicatori pot fi considerate excesive, fie sa devenim la randul nostru investitori, sa ne apucam sa invetim acest surplus in alte tari si nici aici nu cred ca trebuie sa  abuzam.

Iar deficitul bugetar a ajuns sub 3%, in normele europene.

Si atunci apare aceasta problema de stimulare a consumului, pentru ca este si ceva inertial. Cand intra neincrederea la nivelul publicului, populatiei, stim si din teorie si din experienta, creste inclinatia spre economisire.

Cu alte cuvinte, cred ca acum este momentul, ca sa lamuresc pozitia din 2011, ca Romania, intr-o maniera ehilibrat asa stimuleze consumul.

Ce inseamna echilibrat: cand iei o astfel de masura, sa nu strici altceva. Problema Romaniei e sa ajungem la crestere economica de 4% fara sa stricam echilibrele p ecare le-am atins cu atat de mare greutate, ceea ce ineamna stimularea unui conum sanatos, nu unul care este excesiv, sau stimularea investitiilor, pentru ca stimularea cererii inseamna si cresterea invetitiilor, intruct cererea interna este formata din consum, investitii si cheltuieli guvernamentale.

E nevoie si de o anumita structura a cheltuielilor guvernatmentale, care sa puna o buna parte din aceste cheltuieli pe partea de investii, care la randul lor creeaza locuri de munca, acestea creeaza venituri, consum suplimentar si asa mai departe.

Si, daca ar fi dupa mine, stimulrea muncii, care este o problema esentiala. Am mai spus ce trebuie sa faca acum politicile din Romania, 3 lucruri: sa stimuleze munca, sa stimuleze munca, sa stimuleze munca.

Dar vedeti ca complexul social-politic este mai complicat decat ceea ce poate spune un economist. Si atunci, domnul ministru Voinea, dansul este modest, vazand ce fac alte tari pentru stimularea consumului, a creat o schema care nu ne apartine, este a dansului, dansul sa o prezinte.

Mi-a prezentat-o si mie, am spus ca suna bine, dar de la o schema generala pana la functionare de detaliu mai este."

Comentarii

opinie
?
Cum sa stimulezi consumul cand scumpirile (utilitati, carburanti, energie, alimente din import, etc.) bat la usa?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuBCR pierde un proces cu ANPC la Tribunalul Bucuresti si trebuie sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit (actualizat cu reactia bancii)

BCR trebuie sa elimine clauzele abuzive cu privire a dobanda variabila si comisionul de administrare din toate contractele de credit in euro incheiate inainte de criza din 2008, a decis astazi Tribunalul Bucuresti, in cadrul unui proces intentat impotiva bancii de Autoritatea Nationala pentru detalii

BNR explica de ce a decis sa lase cursul mai flexibil

Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica in minuta sedintei de politica monetara din 7 noiembrie 2017 de ce a decis sa intareasca suplimentar politica monetara, nu doar prin majorarea dobanzii la facilitatea de depozit, ci si sa gestioneze ferm lichiditatea din sistemul bancar, care implica o detalii

Dobanda de politica monetara a BNR devine, abia acum, efectiv dobanda de referinta din Romania: "la ea sa va uitati de acum inainte!" ne indeamna guvernatorul Mugur Isarescu

Dupa 12 ani in care am fost prinsi in mrejele creditului in valuta, care pe cei mai multi ne-a ajutat sa luam un credit ieftin in euro, in timp ce pentru altii, precum cei care au apelat la francul elvetian, s-a dovedit o pacaleala, creditele in lei le-au inlocuit treptat pe cele in alte monede, detalii

Unicredit se rusineaza sa spuna cati clienti are, dar spera la 1 milion, astfel ca a lansat un pachet de cont curent dupa modelul ING si Raiffeisen, dar cu costuri mai mari

Bancii Unicredit i-e rusine sa raspunda cati clienti are, la intrebarile ziaristilor, probabil pentru ca sunt mai putini decat si-ar dori, in comparatie cu concurenta. Banca italiana, care are o traditie in relatia cu firmele, incearca de ani buni sa-si echilibreze structura clientelei detalii

Ultimele Comentarii