BANCI | Cariera

Ministerul Finantelor propune BNR o noua conducere la CEC Bank, in frunte cu Dan Sandu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-18 11:25

Ministerul Finantelor a nominalizat o noua echipa de conducere la CEC Bank, in frunte cu Dan Sandu, fost presedinte executiv la MKB Romexterra si director adjunct la Millennium Bank, precum si Mihaela Lucica Popa, in prezent vicepresedintele corporate al bancii de stat.

Radu Ghetea, actualul presedinte al CEC Bank, care este si presedintele Consiliului de Administratie al bancii, a confirmat ca actionarul bancii, Ministerul Finantelor, a propus vineri o noua echipa de conducere, care urmeaza sa fie aprobata de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Este cea de-a doua tentativa de schimbare a conducerii CEC Bank in ultimii doi ani, de catre doua guverne PSD (Ponta si Tanase), dupa ce actuala conducere a bancii a fost instalata in 2007, de fostul guvern liberal-democrat condus de Calin Popescu Tariceanu.

In luna mai 2015, cand se terminase cel de-al doilea mandat al actualei conduceri a CEC Bank, actionarul bancii, Ministerul Finantelor, condus la acea vreme de Eugen Teodorovici, membru al Guvernului PSD Ponta, a decis schimbarea conducerii bancii, pe fondul scandalului cu creditul acordat de CEC Bank Ioanei Basescu, fiica fostului presedinte Basescu. S-a constituit atunci o comisie de verificare a legalitatii acordarii creditului, care a constatat ca acesta a fost acordat legal, cu respectarea normelor bancare, iar imprumutul este performant, adica platit la timp.

Din noua echipa propusa atunci sa preia fraiele CEC Bank au facut parte Enache Jiru, ca presedinte, iar vicepresedinti Mihaela Popa (mebra a actualei conduceri), Cristian Tudorancea si Andrei Micu.

Respectiva echipa nu a mai ajuns insa sa fie autorizata de BNR, iar mandatele celor din conducerea bancii au fost prelungite.

Anul trecut, guvernul tehnocrat Ciolos a angajat o firma privata de recrutare pentru a selecta viitoarea conducere a CEC Bank, conform legii privind guvernanta corporatista, insa noul guvern PSD Grindeanu a anulat procedura de selectie, invocand o recomandare a FMI.

Vineri, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor CEC Bank, Ministerul Finantelor, condus acum de Ionut Misa, membru al Guvernului PSD Tudose, s-a facut o noua nominalizare pentru conducerea CEC Bank.

Din noua echipa fac parte Dan Sandu, fost director adjunct la Millenum Bank iar ulterior presedinte executiv la MKB Romexterra, viitoarea Nexte Bank, banca preluata de Patria Bank.

BNR s-a dovedit in anii recenti destul de riguroasa si severa in privinta aprobarii, dar si revocarii presedintilor de banca, mai ales in privinta competentelor si experientei acestora in functia pentru care sunt propusi de actionari.

Astfel ca BNR a refuzat in unele ocazii sa aprobe nominalizarile in conducerea unor banci pentru persoane care nu aveau suficiente competente si experienta pentru functia pe care urmau sa o preia.

Ramane de vazut daca Dan Sandu va intruni exigentele BNR pentru a deveni noul presedine al CEC Bank, precum si restul persoanelor din echipa sa, probabil cu exceptia doamnei Popa, care are deja o experienta importanta in banca.

In prezent, conducerea CEC Bank este asigurata de un Comitet de Directie si un Consiliu de Administratie.

Comitetul de Directie, care este conducerea executiva a bancii, este compunsa din:

Radu Gratian Ghetea - Presedinte
Andrei Liviu Stamatian - Prim-Vicepresedinte
Mihaela Lucica Popa - Vicepresedinte
Gheorghe Carabasan - Vicepresedinte
Mirela Iovu - Vicepresedinte

Consiliul de Administratie este condus de Radu Ghetea si are in componenta urmatorii membri: Andrei Liviu Stamatian, Mihaela Lucica Popa, Gheorghe Carabasan, Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Valentin Mavrodin, Mihai Gogancea Vatasoiu, Magdalena-Luminita Manea, Elena-Oana Iacob, Mirela Calugareanu, ultimii doi nefiind inca aprobati de BNR.

Radu Ghetea a facut din CEC o Bank

Despre Radu Ghetea se poate spune ca este patriarhul bancherilor romani, el avand o experienta de 40 de ani in domeniul bancar si de 30 de ani la conducerile Bancii Romane de Comert Exterior, Alpha Bank si CEC Bank.

Timp de 15 ani, in perioada 2000-2015, a fost presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Probabil ca cea mai importanta realizare din cariera a lui Radu Ghetea este transformarea fostei Case de Economii si Consemnatiuni (CEC) intr-o banca moderna (CEC Bank), capabila sa concureze cu banci comerciale private.

Iar acest merit s-a datorat in principal faptului ca in 2007, dupa ce s-a renuntat la privatizarea bancii, proces esuat initial, s-a decis depolitizarea conducerii bancii de stat, prin numirea in conducerea acestora a unor profesionisti, cu misiunea de a moderniza banca.

Astazi, se poate spune ca misiunea a fost indeplinita, CEC Bank fiind o banca moderna, cu toate serviciile si produsele existente la alte institutii concurente, conducerea acesteia reusind, in acelasi timp, sa pastreze o retea de unitati extinsa si in zona rurala, unde multe banci nu sunt prezente.

De asemenea, CEC Bank a reusit sa devina si o banca profitabila, apropiindu-se in acest an de performantele obtinute de bancile private, cu castiguri de trei cifre, de ordinul a sutelor de milioane de lei.

Ar fi pacat, in aceste conditii, ca Ministerul Finantelor si BNR sa renunte la standardele profesionale impuse pana acum bancilor in general, precum si la strategia CEC Bank de a-si continua procesul de modernizare si consolidare ca una dintre cele mai importante banci romanesti.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  CEC Bank  dobanzi credite  Ministerul Finantelor  myBRD  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



ING Bank are un nou director de resurse umane: Maria Zoicas

Maria Zoicaș se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Maria are peste 16 ani de experiență în resurse umane, comunicare și detalii

Alessio Cioni este noul director general al Intesa Sanpaolo Bank Romania

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcția de Director General și Chief Executive Officer, al cărui mandat oficial a început pe 08.10.2024, detalii

Catalin Caragea preia functia de director de risc la Banca Transilvania

Cătălin Caragea a primit aprobarea BNR pentru funcția de Director General Adjunct, Chief Risk Officer la Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cătălin Caragea a venit în Grupul Banca Transilvania cu peste 20 de ani de experiență în detalii

Luminița Runcan este noul director general al OTP Bank România

Luminița Runcan a primit aprobarea BNR pentru funcția de Director General OTP Bank România și este mandatată de Banca Transilvania să coordoneze integrarea OTP România în Grupul BT, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În vasta sa experiență detalii

 



 

Ultimele Comentarii