BANCI | Noutati BNR

Invitație la Muzeul BNR: Cumințenia Pământului, 16 iunie - 31 octombrie 2016

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-13 16:06

Muzeul Băncii Naționale a României invită publicul să admire opera lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, în perioada 16 iunie 2016 – 31 octombrie 2016, în cadrul expoziției temporare ce îi este dedicată.

Expunerea sculpturii în Sala de Marmură a Palatului Vechi al Băncii Naționale a României face parte din campania națională „Brâncuși e al meu”, care are ca scop informarea publicului privind subscripția publică pentru achiziționarea de către statul român a operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

În perioada 16 iunie 2016 – 8 iulie 2016, accesul în Muzeul Băncii Naționale a României este liber, fără programare, din Str. Lipscani nr. 25, destinat în exclusivitate vizitării expoziției temporare dedicate capodoperei brâncușiene.

Vizitele ghidate în expoziția permanentă a Muzeului Băncii Naționale a României vor fi reluate începând cu data de 11 iulie 2016, respectând procedura obișnuită de vizitare pe bază de programare confirmată (Condiții de vizitare).

În perioada 16 iunie 2016 – 31 octombrie 2016, pe durata expoziției temporare, muzeul va fi deschis de luni până vineri, între orele 10.00 - 18.00. Intrarea este gratuită.

„Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, încadrată în categoria „Tezaur”. Sculptura este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii directe și apoi șlefuire, rezultând astfel o lucrare unicat. Brâncuși a povestit că a folosit un bloc de piatră din vechile cariere de calcar din Paris.

Lucrarea a fost expusă prima dată în România în 1910, în cadrul celei de-a IX-a expoziții de pictură și sculptură a Societății „Tinerimea Artistică”. Opera lui Brâncuși a generat mari controverse în epocă: conservatorii au denigrat-o, iar avangarda intelectuală a apreciat-o. Alături de lucrările „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, fiind emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.

„Cumințenia Pământului a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătăror. Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul.... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită.... Isis trebuia să rămână acoperită sub cel puţin unul dintre cele şapte văluri ale frumuseţii sale, sub cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea.”

[Constantin Brâncuși]

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform unui comunicat al BNR, in care se adauga: Videoclipurile folosesc fraudulos detalii

BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepe optimista inceputul de an 2024, cu anticipatii de scadere a inflatiei si de crestere a economiei mai mult decat spera. "Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 și I 2024 comparativ cu detalii

Dobanda BNR ramane 7%

Comunicat BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 ianuarie 2024, a hotărât următoarele: - detalii

Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM

Comunicat de presa: Ședința CNSM din data de 14 decembrie 2023

În data de 14 decembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a patra ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială detalii

 



 

Ultimele Comentarii