Criza COVID-19 | Educatie financiara

Intrebari si raspunsuri utile despre OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-31 11:59

Va prezentam mai jos raspunsuri utile la intrebari frecvente primite de la cititori despre aplicarea OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite.

La "Comentarii" puteti sa puneti si alte intrebari daca aveti nelamuriri sau aveti nevoie de ajutor pentru amanararea ratelor.

1. Cine poate beneficia de amanarea ratei?

Conform OUG, masura de supendare a ratelor "se acordă exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta."

Asadar, pot cere amanarea ratelor cei care si-au intrerupt activitatea din cauza pandemiei COVID-19, care au ramas fara loc de munca, au intrat in somaj sau somaj tehnic, li s-au redus veniturile, lor sau familiei, cei aflati in izolare, carantina sau care nu pot efectua plata ratelor, din diverse motive cauzate de pandemia coronavirusului.

Detalii vor aparea in normele de aplicare ale OUG 37/2020, care inca nu au fost publicate.

2. Daca am restante pot cerere amanarea ratelor?

Puteti cere amanarea ratelor si daca aveti restante la credit, cu conditia sa le achitati si sa fiti la zi, in momentul depunerii cererii de amanare.

Iata ce spune OUG 37/2020, la art.2 aliniatul (5):

"Facilitatea prevazuta la alin. (1) poate fi acordata doar pentru creditele care nu înregistrează restante la data instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei sau debitorii au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata prevazute la alin.(1)"

3. Daca sunt executat silit si am poprire pot cere amanarea ratelor?

Cei executati silit nu pot cere amanarea ratelor la credite, pentru ca ei nu mai au rate, creditul fiind declarat scadent anticipat, conform prevederilor contractuale.

OUG 37/2020 privind amanarea ratelor, la articolul 4 aliniatul (4), spune astfel:

"De prevederile prezentei ordonanțe de urgență beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență."

4. Doar persoanele fizice pot cere amanarea ratelor sau si alte forme de organizare?

Nu doar persoanele fizice pot cere amanarea ratelor, ci si firmele din categoria IMM-urilor, PFA-urile, II, IF-urile etc.

Iat definitia debitorilor, adica cei care pot cere amanarea ratelor, conform OUG 37/2020:

Debitori – persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, așa cum sunt definite la art.2 lit.g –i) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 44 /2008 privind desfãșurarea activitaților economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, aprobatã cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016 și întreprinderi mici și mijlocii, denumite în continuare IMM-uri, așa cum sunt definite la art.3 alin.(1) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființãrii și dezvoltãrii întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și instituții financiare nebancare definite de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificãrile si completãrile ulterioare, incluse in Registrul General, care au calitatea de împrumutați în contractele de credit.

5. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru amanarea ratelor?

Art. 6 din OUG 37/2020 prevede urmatoarele:

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor și comisioanelor in conformitate cu prevederile art.2 alin. (1), IMM-urile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmãtoarele condiții:

⦁ În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

⦁ Nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.

6. Doar bancile pot amana ratele, sau si IFN-urile?

Pot cere amanarea ratelor toate persoanele fizice si firmele care au orice tip de credite, la banci sau alti creditori, precum IFN-uri, CAR-uri, firme de leasing.

7. Se poate face amanarea ratelor si la firmele de leasing?

Da, si firmele de leasing trebuie sa respecte OUG 37/2020 privind amanarea ratelor, pentru ca si contractele de leasing sunt contracte de credit.

8. Ce trebuie sa fac pentru amanarea ratei?

Trebuie sa contactati bancile si restul creditorilor si sa le transmiteti o cerere de amanare a ratelor, in scris, prin e-mail, pe site-ul lor, online, prin internet/mobile banking sau prin telefon.

OUG 37/2020 prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) În cazul în care debitorul nu poate transmite cererea printr-unul dintre mijloacele enumerate la alin. (1), acesta o poate formula pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat care va fi anunțat de către fiecare creditor pe pagina sa de internet, situație în care creditorul are obligația înregistrării convorbirii.

9. In cat timp pot trimite cererea de amanare a ratei?

Cererile pentru amanarea ratei trebuie trimise "cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

10. Care este perioada maxima de amanare a ratei?

Suspendarea ratei poate fi facuta pe un termen de pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

11. Cine decide perioada de suspendare?

Detinatorul creditului decide, in cerere, pe ce perioada doreste suspendarea ratei, banca fiind obligata sa respecte termenul solicitat de client.

12. Bancile si IFN-urile sunt obligate sa-mi aprobe cererea?

Da, bancile, IFN-urile si alte institutii de credit sunt obligate sa aprobe amanarea ratei, daca se intrunesc conditiile impuse in OUG 37/2020.

Art. 3 alin. (4) din OUG 37/2020 prevede urmatoarele: "Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanțe de urgență."

13. Creste rata dupa cele maxim noua luni de amanare?

Da, ratale vor creste dupa cele noua luni de amanare, pentru ca dobanda neplatita pe parcursul lunilor de amanare se va adauga la ratele existente, incepand din prima luna de reluare a platii ratelor, fiind esalonata pe restul perioadei de creditare, maxim 5 luni la creditele ipotecare.

14. Cu cat creste rata dupa perioada de amanare?

De exemplu, la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (240.000 de lei) pe 30 de ani, obtinut in urma cu cinci ani, in prezent rata este 1.200 de lei, din care 800 de lei reprezinta dobanda si 400 de lei este principalul.

Daca ratele la acest credit se suspenda timp de noua luni, dobanzile acumulate vor insuma 7.200 de lei (9 luni x 800 de lei), care vor fi reesalonate (impartite) pe o perioada de 5 ani (60 de luni), ceea ce inseamna ca rata lunara va creste cu 120 de lei, de la 1.200 lei la 1.320 lei.

In cazul unui credit de nevoi personale de 5.000 de euro (25.000 de lei) pe 5 ani, rata lunara este in jurul a 550 de lei, formata din dobanda de 160 de lei si principalul de 390 de lei.

Daca rata se amana timp de 9 luni, dobanda acumulata in 9 luni de amanare a ratelor insumeaza 1.440 de lei, iar daca se reesaloneaza pe restul perioadei de creditare, pe 3 ani, inseamna o crestere a ratei cu 40 de lei.

15. De ce documente am nevoie pentru amanarea ratelor?

Nu aveti nevoie de niciun document pentru a cere amanarea ratelor. Tot ce trebuie sa faceti este sa trimiteti cererea de amanare, dupa care sa asteptati raspunsul bancii.

Vezi aici textul si fotografiile cu OUG 37/2020.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  TBI Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  ProCredit Bank  Banca Transilvania  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  Criza COVID-19  CEC Bank  amanare rate credite  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  Alior Bank  Provident  Viva Credit  Cetelem  Libra Internet Bank  Credite IMM  

Comentarii

IULIANA
Producator agricol
Buna ziua, Un producator agricol poate beneficia de amanare la palata a ratelor?

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate producator agricol
Da, si producatorii agricoli pot beneficia de amanarea ratelor, oricare ar fi forma de organizare: persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, SRL etc. Daca aveti probleme, sunati-ma la 0723292899.

Iulia
Amânare rată
Bună ziua, imi puteti spune daca pot beneficia de OUG 37/2020, daca unul din părinți beneficiază de legea 19/2020, si avem practic veniturile reduse, incasand doar 75%, pe perioada starii de urgență, say doar cei care se află in somah tehnic? Mulțumesc.

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rata venituri reduse familie
Da, si cei care au venituri reduse in familie pot beneficia de amanarea ratelor, pentru ca sunt afectati indirect de epidemia COVID-10, conform prevederilor OUG 37/2020.

Iuliana
Amanare rate producator agricol
Buna ziua, Imi puteti aduce o lamurire legata de amanarea ratelor ptr producator agricol, va rog? Ptr amanare ratelor trebuie a solicit certificat de urgenta? ce fel de certificat si in baza caror documente il solicit? nu intocmesc balanta . dau doar o declaratie pe propria raspundere? Multumesc!

Iuliana
Amanare rate producator agricol
Buna ziua, Imi puteti aduce o lamurire legata de amanarea ratelor ptr producator agricol, va rog? Ptr amanare ratelor trebuie a solicit certificat de urgenta? ce fel de certificat si in baza caror documente il solicit? nu intocmesc balanta . dau doar o declaratie pe propria raspundere? Multumesc!

Madalina
refuzul IFN de a primi cererea de suspendare
Buna ziua, am depus trei cereri de amanare in perioada 01.04-03.04 la IFN ul la care am un contract de leasing auto si raspunsul a fost ca mi-au transmis azi factura lunara de 1200 lei si in plus inca doua facturi in suma de 1400 lei reprezentand comisioane de logistica si diferente de curs valutar . Am insistat sa raspunda la cererea de suspendare si m-au amenintat cu avocatii lor aratand ca ei nu au nicio obligatie sa raspunda la cererea mea atat timp cat normele de aplicare ale OUG 37 nu au aparut iar eu trebuie sa platesc in continuare inclusiv integral comisioane care cf contract trebuiau esalonate pe toata durata leasingului, eu find abia la a doua rata . Caror autoritati as putea sa ma adresez pentru acest abuz ? Mentionez ca nu inregistrez restante si sunt in somaj tehnic din 23.03.2020 , actele doveditoare le-am transmis catre ei. Multumesc mult

Nicoleta
Amanare rate
Buna ziua, va transmit raspunsul bancii la care am credit ipotecar: EU: Buna ziua, in contextul situatie generate de coronavirul si in cazul in care solicit amanarea ratelor aferente lunilor aprilie si mai, va rog sa ma lamuriti daca in luna iunie voi avea de platit si ratele pentru cele doua luni amanate sau se va prelungi perioada contractuala? Multumesc. 12:15 ADMIN-Stefania PETRE Buna ziua. In luna iunie, la scadenta, va trebui sa achitati ratele pe aprilie, mai si iunie. 12:21

Vasile Coman - Bancherul.ro
documente amanare rate
Iuliana, pentru cererea de amanare a ratelor nu e nevoie de niciun document. OUG 37/2020 spune asa, la art.3: "(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens... (4) Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanțe de urgență." Normele nu au fost inca publicate, revin cu aceste informatii cand se vor publica.

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate credit
Nicoleta, de la ce banca ai primit raspunsul? In acest caz, sfatul meu e sa trimiti o cerere conform prevederilor OUG 37/2020 privind amanarea ratelor pe o perioada de pana la 9 luni. Daca nu primesti raspuns sau ai alte probleme, suna-ma la 0723292899, sa te ajut.

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate leasing
Madalina, despre ce firma de leasing este vorba? OUG 37 este in vigoare din 30 martie 2020, asadar cererea ta trebuie inregistrata dupa aceasta data, iar daca data scadenta la rata de leasing este dupa data data de 30 martie, atunci va trebui amanata, daca cererea respecta prevederile ordonantei si normele de aplicare. In privinta raspunsului la cerere, au dreptate, vor putea raspunde dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial (in prezent inca nu sunt publicate). Daca nu primesti raspuns sau ai alte probleme, suna-ma la 0723292899, sa te ajut.

Alex
portal reclamatii banci
Buna ziua, Se vorbea de faptul ca azi o sa apara un portal de reclamatii pentru bancile care nu respecta OUG 37/2020, imi puteti spune den umirea acestuia? Deja am o problema la BCR care desi am solicitat din 23.03 amanrea ratei, pe 01.04 si din nou pe 04.04 ma trateaza cu indiferenta. Mai mult o duduie de acolo mi-a spus ca ei nu amana 9 rate, ci doar 3.

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rata BCR
Alex, suna-ma la 0723292899 sau trimite-mi mail la vasile.coman@bancherul.ro, daca ai probleme cu amanarea ratelor la BCR. Portalul cu reclamatii a fost anuntat de Ministerul Finantelor, dar inca nu s-a lansat.

Costi
Politica bcr
La bcr ratele se pot amana pe maxim 3 luni,dar se prelungeste perioada de creditare.din cate am citit acest lucru este interzis.sa,se faca un control la aceste banci..oricine poate vedea acest lucru daca acceseaza la programul lor pt covid19.

Patri
Amanare rata
Buna seara,daca creditul meu de nevoi personale eate scadent in data de 15 martie si nu am platit rata,pot cere o amanare de plata? Multumesc!

Goga Carmen
Executare silita
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Eosksi imi face poprire pe salar pentru ca Banca Transilvania, dupa ce m au executat silit au dat dosarul la un executor.Acesta mi a zis ca acum dosarul se gaseste la Eosksi. Ce pot face sa aman porpirea?

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate BCR
Costi, amanarea ratelor se face prin prelungirea perioadei de creditare la toate bancile, nu doar la BCR, asa cum prevede si OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite. Daca nu se prelungeste perioada de creditare, rata creste, dupa lunile de amanare.

Alma Voicu
amanare rate
Buna ziua! Va rog, exista posibilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare? Pot beneficia de amanarea ratelor daca viitorul meu sot este in somaj tehnic? Precizez ca nu suntem casatoriti, inca. Multumesc mult! O zi buna!

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rata BCR
Da, puteti cere amanarea ratelor, chiar daca inca nu sunteti casatoriti. Daca sunt probleme, reveniti la mine: 0723292899.

Alma Voicu
amanare rate
Va multumesc pentru raspunsul promt! Nu stiu daca are vreo importanta, dar fac precizarea ca, banca creditoare este ING. Revin la dumneavoastra daca voi intamplina dificultati. Precizez ca, am trimis cererea catre banca in data de 17.03.2020 inainte de aprobarea OUG 37/2020 si implicit a normelor. Pana acum, singurul raspuns pe care l-am primit de la banca a fost ca nu imi vor debita contul pana la solutionarea cererii si ca durata raspunsului se va prelungi in functie de publicarea normelor de aplicare (raspuns primit in data de 03.04.2020, inainte de publicarea normelor). In cerere nu am specificat clar numarul de luni, ci am solicitat "pe o perioada de minim 3 luni". Considerati ca e necesar a face o alta cerere in care sa specific exact numarul de luni si sa invoc a se analiza cererea in baza OUG 37/2020? Multumesc mult!

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate ING
Vedeti ca in momentul cand ati facut cererea, ING avea, si inca are, o ofera de amanare a ratelor pe maxim 2 luni, prin prelungirea perioadei de rambursare, fara ca rata sa creasca ulterior. Daca cereti amanarea conform OUG 37/2020, puteti prelungi pe o perioada mai mare, insa rata va creste putin dupa aceea, pentru ca dobanda se capitalizeaza/esaloneaza la soldul creditului. Puteti alege fie una dintre cele doua variante, fie pe ambele. Daca vreti amanarea si conform OUG 37, dupa cele doua luni de amanare acordate de ING, trebuie sa faceti o noua cerere.

Alma Voicu
amanare rate ING
Va multumesc frumos pentru toate precizarile facute! Revin la dumneavoastra daca voi intampina dificultati! O zi buna!

Camelia
Amanare rata bcr
Am sunat rata prin email pe data de 1.04 pt 3 luni am specificat luna aprilie mai si iunie Acum pe data de 10.04 mi-a luat banii din cont pt rata Nu trebuia sa suspende rara până la soluționare? Este corect ? In email am primit confirmare email si ca vor răspunde în maxim 48 ore Dar nu am primit

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rata BCR
Camelia, trimiteti un e-mail la BCR si cereti sa va restituie banii retinuti. BCR mi-a spus ca cererile de amanare se iau in considerare in momentul inregistrarii, asadar nu ar fi trebuit sa va ia banii, daca ati facut cererea inainte de scadenta ratei. Daca nu reusiti, sunati-ma la tel: 0723292899 sau trimiteti-mi un e-mail la: vasile.coman@bancherul.ro

luiza
amanare rate
Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine pentru ce categorii de persoane fizice se pot amana sau suspenda ratele unui credit imobiliar, fara "dobanda la dobanda", adica fara cheltuieli suplimentare ci doar cu prelungirea numarului de rate pentru care se face solicitarea. Va multumesc

Vasile Coman - Bancherul.ro
Dobanda la dobanda
Dobanda la dobanda se aplica la toate creditele, cu exceptia celor ipotecare si Prima Casa, conform OUG 37/2020. Banca Transilvania este singura banca la care nu se aplica dobanda la dobanda nici la creditele de consum.

daniela
amanare rate persoane juridice
Buna Ziua , Va rog sa-mi spuneti : daca la 16.03.2020 IMM la care sunt asociat avea o restanta la banca pe care am achitat-o in 10.04.2020 , mai pot beneficia de amanare la plata a ratei scadente in 17.03.2020 ? conteaza data la care depun solicitarea ? multumesc ,

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate credite firme
Da, conteaza data solicitarii. La data depunerii cererii nu trebuie sa aveti restante, iar amanarea se poate face doar din momentul depunerii cererii, dar nu mai devreme de data de 30.03, cand a intrat in vigoare OUG 37/2020, care spune asa: amanarea poate fi acordata "doar pentru creditele care nu inregistreaza restante la data instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei (16 martie) sau debitorii au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata".

IONEL ANUTA
amanare rata credit ipotecar
In 20 03 2020 am facut cerere de aminare,dupa am mai facut una in 30 03 2020 si nu am primit raspuns dar in 22 04 2020 am facut o sesizare la d-voastra si astazi 06 05 2020 am primit un mesaj ca mi-au respins cererea.Va rog ajutatima fiinca nu stiu ce sa mai fac in aceasta situatie.Va rog sunatima la nr.0766817139.Va multumesc

Lucian
Amanare rate daca esti bagat in somaj pt a doua oara
Ce se intampla daca esti bagat pentru a doua oara in somaj si prima data am amanat ratele doar pt 3 luni ... Le mai pot amana ?? In acest caz ?? Deoarece din cauza pandemiei firma ne a bagat iar in somaj

Lucian
Amanare rate daca esti bagat in somaj pt a doua oara
Ce se intampla daca esti bagat pentru a doua oara in somaj si prima data am amanat ratele doar pt 3 luni ... Le mai pot amana ?? In acest caz ?? Deoarece din cauza pandemiei firma ne a bagat iar in somaj

Lucian
Amanare rate daca esti bagat in somaj pt a doua oara
Ce se intampla daca esti bagat pentru a doua oara in somaj si prima data am amanat ratele doar pt 3 luni ... Le mai pot amana ?? In acest caz ?? Deoarece din cauza pandemiei firma ne a bagat iar in somaj

constantin aurel
ref.inregistrarea contabila a dobanzii pe perioada suspendarii
ce articole contabile se fac pentru ca dobanda pe perioada suspendarii NU SE ADAUGA LA CREDIT



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii