BANCI | Ultima Ora

Intrebarea nu e daca BNR va reduce dobanda la 3%, ci daca va taia la 0% si dobanda la depozite si va diminua rezervele minime obligatorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-29 09:09

Pentru toata lumea e clar ca BNR va continua ciclul de relaxare a politicii monetare cu o noua reducere de un sfert de punct a dobanzii, la 3%, pe fondul unei inflatii reduse si a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ, la fel ca PIB-ul.

Intrebarile sunt altele: daca BNR va contina sa descurajeze bancile sa-si tina banii la banca centrala, in loc sa-i plaseze in economia reala, reducand si dobanda la facilitatea de depozit la 0% (BCE are rate negative la depozite), si daca va continua sa injecteze lichiditate in sectorul bancar prin reducerea rezervelor minime obligatorii, tot pentru a incuraja creditarea.

Ce cred analistii bancilor

In urma sondajului printre analistii bancari realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) reiese ca majoritatea acetora considera ca BNR va reduce marti din noua dobanda de politica monetara, cu un sfert de punct, la 3% pe an. La inceputul lunii august, BNR a inceput un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, scazand dobanda tot cu un sfert de punct, la 3,25%, dupa ce timp de patru luni, incepand din martie, a mentinut-o neschimbata la nivelul de 3,5% pe an.

Analistii bancilor considera ca ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in luna noiembrie, cu o noua diminuare a dobanzii la 2,75%, la care s-ar putea adauga si o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii pentru lei, aflat la 12% in prezent, in paralel cu mentinerea constanta a celor in valuta la 16%.

Interesant este ca doar un numar mic dintre analistii bancari chestionati de AAFBR se asteapta ca BNR sa reduca maine nivelul rezervelor minime obligatorii de la 12% la 10%, desi in ultimele doua saptamani banca centrala a injectat in piata lichiditati de peste 3 miliarde de lei prin operatiuni repo, iar dobanzile interbancare au o tendinta de crestere, pe fondul unui deficit de lichiditate din sistemul bancar, despre care nu se stie inca exact daca este temporar sau nu.

Majoritatea analistilor bancari anticipeaza mentinerea rezervelor in lei la 12% in sedinta BNR de marti, ceea ce inseamna ca bancile se confrunta, se pare, cu un deficit temporar de lichiditati, astfel ca BNR nu va fi nevoita sa-si reduca rezervele aflate la dispozitie.

Ultima sedinta in actuala formula

Sedinta de maine a Consiliului de Administratie al BNR este ultima in actuala formula care se vede si in fotografie.

Din 10 octombrie, conform numirilor aprobate de Parlament in aceasta vara, viceguvernatorul responsabil de politica monetara, Cristian Popa (ultimul din dreapta, langa guvernator) va fi inlocuit cu Liviu Voinea, fost ministru al Bugetului.

Nicolae Danila, membru in CA al BNR (primul din dreapta) va fi inlocuit cu Daniel Daianu, fost vicepresedinte la ASF, iar Gheorghe Gherghina, fostul director responsabil cu bugetul in Ministerul Finantelor, va prelua stafeta de la Napoleon Pop (al doilea din stanga) in functia de membru in CA-ul BNR.

Toti cei trei noi membri in conducerea BNR au fost propusi de catre PSD, partidul aflat la guvernare, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la independenta bancii centrale, suspiciuni respinse insa de guvernatorul BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii