BANCI | Ultima Ora

In timp ce BNR se plange ca bancile ar pierde 3 miliarde euro din coversia creditelor in valuta, Banca Nationala a Ungariei ia 10 miliarde din rezerva valutara pentru a ajuta bancile sa converteasca toate creditele in forinti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-24 17:50

In timp ce Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, explica ieri parlamentarilor ca schimbarea creditelor din valuta in lei va produce pierderi bancilor, nevoite sa efectueze swap-ul valutar necesar conversiei, Banca Centrala a Ungariei decidea, tot ieri, ca va furniza bancilor maghiare, din rezervele valutare ale tarii, valuta necesara pentru transformarea  tuturor creditelor din valuta in forinti.

Banca Nationala a Ungariei are sub administrare rezerve de 34 miliarde de euro, din care va folosi peste 10 miliarde de euro pentru a ajuta bancile sa schimbe creditele din valuta in forinti, precum si pentru a-i despagubi pe clientii carora le-au majorat nejustificat dobanzile sau le-au perceput un curs valutar prea mare la ratele pentru credite.

In prima faza este vorba de 3 miliarde de euro pe care bancile maghiare le vor primi pentru a-si recompensa clientii afectati de clauzele abuzive din contractele de credit.

Este vorba de o lege adoptata de guvernul maghiar care obliga toate bancile din Ungaria care au majorat nejustificat dobanzile la creditele in valuta sau au castigat din cursul valutar aferent creditelor sa-si despagubeasca clientii cu sumele castigate nemeritat.

Decizia guvernului ungar se bazeaza pe celebrul caz Kasler vs. OTP Bank, prin care s-a constatat ca fiind abuziva clauza prin care banca obliga clientul sa ramburseze rata la cursul de vanzare a valutei.

Instanta a decis rambursarea ratelor la cursul bancii nationale (nu la cursul de acordare a creditului, cum gresit afirma avocatul Gheorghe Piperea, in incercarea de a castigat procesele pe care le are cu bancile romanesti), decizie ce se va aplica acum tuturor bancilor maghiare, intrucat cazul Kasler vs. OTP este reprezentantiv pentru tot sistemul bancar maghiar.

Nu insa si pentru bancile romanesti, intrucat acestea, spre deosebire de bancile maghiare, nu-si obliga clientii sa ramburseze ratele la cursul de cumparare al bancii, clientii putand veni cu valuta achizitionata de oriunde, nefiind obligati sa o cumpere de la banca, pentru a-si plati rata.

In acelasi timp, bancile maghiare vor trebui sa plateasca si daca au crescut nejustificat dobanzile sau comisioanele la credite, astfel ca in total pierderile acestora se ridica la aproape 3 miliarde de euro.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Ungariei va folosi o suma uriasa din rezervele sale valutare, estimata la aproximativ 10 miliarde de euro de catre directorul general al institutiei, Marton Nagy, pentru a ajuta bancile sa efectueze conversia tuturor creditelor populatiei din valuta in forinti, conform unei alte legi ce urmeaza a fi adoptata la finalul acestui an.

Este vorba de credite cu o valoare totala de 11 miliarde de euro, a precizat Nagy. 

Costurile conversiei nu vor fi suportate doar de banci, guvernul maghiar urmand a suporta o parte din pierderi.

Vezi aici anuntul Bancii Nationale a Ungariei privind conversia creditelor in valuta

Comentarii

tyt gebauer
cum se-ncurca banii...
,,.adica Ungaria face rezerve de ”lei„romanesti..conform stirii din al.2. sint ingrijorat

Bancherul.ro
conversie credite in valuta
Am facut corectura, multumim pentru sesizare



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii