BANCI | Stirea Zilei

Impactul legii privind darea in plata: bancile au acordat mai multe credite imobiliare in acest an decat in 2015

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-01 21:24

In ciuda semnalelor de alarma trase de banci la inceputul acestui an ca legea privind darea in plata va afecta puternic creditarea imobiliara, statisticile cu privire la volumele de credite imobiliare noi acordate de banci, atat cele standard cat si Prima Casa, arata ca impactul nu a fost unul semnificativ. Dimpotriva.

Valoarea creditelor imobiliare noi in lei acordate de bancile romanesti in primele noua luni din acest an a insumat 8,8 miliarde lei, conform statisticilor BNR, cu 1 miliard mai mult decat cele 7,7 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

Din totalul creditelor imobiliare acordate in primele noua luni din acest an, 60% au fost credite acordate prin Programul Prima Casa, restul fiind credite imobiliare standard, multe acordandu-se cu avansuri majorate de la 15% la 25% sau chiar 35% dupa adoptarea legii privind darea in plata.

In primele noua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia prin care se deruleaza Programul Prima Casa. (vezi aici detalii)

Anul trecut, valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, reprezentand 51% din totalul creditelor imobiliare, de 10,1 miliarde lei.

Creditarea imobiliara a scazut substantial in octombrie, dupa epuizarea garantiilor Prima Casa

Ultimele date statistice ale BNR arata ca in luna octombrie bancile au acordat credite imobiliare noi in lei cu o valoare de 571 milioane lei, in scadere semnificativa atat fata de luna precedenta, cand erau 772 milioane lei, dar mai ales fata de nivelul atins in luna mai din acest an, de 1,3 miliarde lei, asadar dublu fata de octombrie.

Cauza ar putea fi, cel mai probabil, epuizarea garantiilor pentru programul Prima Casa, inca din luna august, astfel ca plafonul de garantii a fost suplimentat cu 500 milioane lei, de la inceputul lunii octombrie. (vezi aici detalii)

In ultimele doua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa ar mai putea creste cu inca 1,5 milarde lei, dupa ce garantiile au fost suplimentate cu inca 250 milioane lei in noiembrie.

In total, asadar, creditele Prima Casa s-ar putea ridica in acest an la aproximativ 6,5 miliarde lei.

Taguri: lege darea in plata  Programul Prima Casa  credite ipotecare  Prima Casa  credite noi  BT Capital Partners  darea in plata  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii