BANCI | Opinie

Guvernul se plange la Curtea Constitutionala, in apararea bancilor, ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni se aplica retroactiv, chestiune transata deja in legea privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-27 17:52

Guvernul invoca in sesizarea de neconstitutionalitate a legii conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) trimisa Curtii Constitutionale nerespectarea principiului neretroactivitatii legilor, consfintit in Constitutie, in conditiile in care legea conversiei se aplica creditelor in CHF acordate inainte de criza din 2008.

Aceasta a fost principala critica, alaturi de cea privind afectarea dreptului de proprietate, ridicata de banci la Curtea Constitutionala si in cazul legii privind darea in plata, pe care Curtea a decis sa o transeze intr-un mod echilibrat, permitand aplicarea retroactiva a legii, dar in anumite conditii, si anume confirmarea principiului impreviziunii de catre o instanta de judecata. (vezi aici detalii)

Ramane de vazut, asadar, daca judecatorii Curtii Constitutionale vor pastra acelasi principiu si in cazul legii privind conversia creditelor in CHF. O decizie va fi luata in 23 noiembrie.

Guvernul mai considera ca legea conversiei creditelor in CHF incalca prevederile Constitutiei, potrivit carora “cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, prin faptul ca de lege nu beneficiaza si cei care au credite in euro sau alte valute.

Guvernul a mai invocat pierderile pe care le-ar suferi bancile, cresterea costului finantarii pentru statul roman si impactul negativ asupra ratingului de rata.

De asemenea, Guvernul avertizeaza ca bancile straine ar putea actiona in judecata statul roman.

In finalul scrisorii semnate de premierul Dacian Julien Ciolos se spune ca prevederile legii conversiei creditelor in CHF “sunt viciate prin formularea vaga, neclara, a dispozitiilor legale si caracterul confuz". (vezi aici scrisoarea Guvernului, publicata pe site-ul Parlamentului)

Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind conversia creditelor in CHF dupa ce Parlamentul nu i-a luat in considerare propunerile de modificare a legii, mai exact introducerea unui grad de indatoare mai mare de 50% din venituri si un prag al valorii creditelor covertite de 250.000 de euro. (vezi aici propunerile Guvernului)

Sesizarea Guvernului la Curtea Constitutionala a fost facuta in aceeasi zi in care Alina Gorghiu, presedintele PNL, partidul care a promovat legea conversiei, redactata de avocatul Gheorghe Piperea, a anuntat ca Dacian Ciolos va fi propunerea PNL de prim-ministru si dupa alegerile de luna viitoare.

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  curs BNR  BT Pay  darea in plata  cont bancar firma  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii