TEHNOLOGII BANCARE | Ultima Ora

Gigantii tehnologiei iau in stapanire si platile cu telefoanele mobile: dupa Apple Pay si Samsung Pay, a aparut si Android Pay

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-20 13:16

La un an de la introducerea in Statele Unite si ulterior in Marea Britanie a Apple Pay, aplicatia de plati mobile pentru utilizatorii de iPhones, alti doi giganti ai internetului si telefoniei mobile, Google si Samsung, au lansat recent in SUA propriile solutii de plati cu telefonul mobil.

Google a relansat vechea aplicatie de plati cu telefonul mobil Google Wallet, redenumita Android Pay, astfel incat sa permita, la fel ca Apple Pay, plata cumparaturilor la magazine fara ca utilizatorul telefonului sa deschida aplicatia, ci doar sa deblocheze telefonul si sa-l puna langa POS-ul contactless al magazinului (tap-to-pay).

Aplicatia Google Wallet va fi utilizata de acum inainte pentru platile intre doua persoane (peer-to-peer) si va fi disponibila pe orice tip de telefon, nu doar pe cele cu sistemul android.

Platile sunt posibile doar cu telefoanele cu sistem de operare android de ultima generatie (de la versiunea 4.4 Kit Kat in sus), care dispun de tehnologia NFC (Near Field Communication), la fel ca in cazul telefoanelor iPhones.

De asemenea, platile cu Iphones si telefoane android se pot face doar la terminalele POS tip contactless, care sunt destul de putine in SUA, in jur de o treime din total, din cauza faptului ca in State majoritatea cardurilor sunt cele cu banca magnetica, nu cu chip, ca la noi. Ciudat.

Samsung Pay, in schimb, lansat in august in Coreea de Sud, iar din 28 septembrie si in SUA, vine cu un avantaj competitiv in fata Apple si Google: permite plati cu telefoanele Samsung si la POS-urile clasice, datorita unei tehnologii proprii, Magnetic Secure Transmission (MST), dezvoltata de compania LoopPay, pe care a preluat-o la inceputul lui 2015.

Samsung Pay ar putea permite astfel o crestere puternica a platilor mobile din SUA in urmatorii ani, estimate de o firma de cercetare (BI Intelligence) la 800 de miliarde de dolari in 2019, fata de mai putin de 100 de miliarde de dolari in acest an.

O estimare putin credibila, din simplul motiv ca, la fel ca in cazul Apple si Android, Samsung Pay functioneaza doar pe telefoane de ultima generatie, de la Samsung Galaxy S6 in sus.

Ceea ce inseama ca dezvoltarea platilor cu telefoanele mobile, atat in SUA cat si in alte tari, depinde nu doar de timpul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii de acceptare, adica POS-uri contactless, ci si de dotarea utilizatorilor cu telefoane de ultima generatie, care sunt destul de scumpe.

Cum platim cu telefonul mobil si cat de sigur este

In privinta modalitatii de plata cu telefoanele mobile, dupa cum am vazut mai sus, in primul rand este foarte simplu. Apple a lansat acest principiu care i-a asigurat succesul, iar modelul a fost urmat de Google si Samsung: nu e nevoie sa intri in aplicatiile specifice, acestea se deschid automat in momentul in care vrei sa faci plata la magazine, astfel ca tot ce trebuie sa faci este sa deblochezi telefonul si sa-l apropii de POS.

In schimb, in privinta confirmarii platii, lucrurile sunt diferite: cu telefoanele iPhone si cu aplicatia Samsung Pay se foloseste amprenta digitala (fingerprint), in timp ce cu Android Pay se plateste cu introducerea unui PIN (cel utilizat la ATM-uri sau unul diferit setat in momentul introducerii datelor cardului in aplicatie).

Platile cu telefoanele mobile sunt mai sigure decat cu cardurile, datorita tehnologiei avansate. Este vorba de asa-numita tokenizare, adica generarea de catre telefon a unui cod criptat (cifrat) pentru datele de card, care se transmite comerciantului pentru efectuarea platii, astfel incat sa se evite transmiterea datelor cardului, eliminandu-se astfel riscul de a fi copiate de hackeri.

Aplicatiile Apple, Android si Samsung functioneaza asadar cu datele cardurilor emise de banci, pe care utilizatorul le introduce o singura data in telefon, nemaifiind nevoie ca ulterior acestea sa fie introduse la fiecare plata la POS sau in magazinele online, cum se intampla in prezent.

Aplicatiile celor trei giganti ai tehnologiei accepta toate tipurile de carduri emise de cele mai importante banci americane, precum Bank of America, Citi sau Wells Fargo.

Plati cu telefonul mobil in Romania

Daca nu stiati, si romanii pot face plati cu telefonul mobil. Unde si cum?

De exemplu, in magazinul Cora Alexandrei, in restaurante Chopstix din Capitală, in autobuzele si tramvaiele din Alba Iulia, Turda şi Cluj-Napoca, si pe site-ul CFR Calatori, prin scanarea unui cod de bare (cod QR), tehnologie oferita de Netopia mobilPay si Garanti Bank (vezi aici detalii).

Cu aceeasi aplicatie poti sa-ti incarci cartela de telefon sau poti plati facturile, amenzile de circulatie si taxa de pod de la Fetesti.

Pentru a plati cu telefonul mobil, trebuie sa ai aplicatia de plati mobile mobil Pay Wallet, pe care o poti descarca din Google Play sau App Store si in care introduci datele datele cardului MasterCard, Maestro sau Visa.

O alta aplicatie ce permite platile cu telefoanele mobile in magazinele din Romania, tot cu coduri QR, este SEQR, dezvoltata de suedezii de la Seamless in parteneriat cu Garanti Bank. Clientii bancii care-si descarca aceasta aplicatie din App Store, Google Play sau Windows Phone Store trebuie sa aiba un cont la Garanti Bank pentru a o folosi pentru plati in diverse magazine, precum inMedio, librariile Humanitas, Diverta, PC Garage, restaurantele La Mama, Wu Xing, Piza Dominium, benzinariile Agip.

Toate terminalele (POS-urile) nou instalate in Romania dupa 1 Iulie 2015 trebuie sa suporte tehnologia contactless, iar incepand cu 1 Ianuarie 2018 toate terminalele trebuie sa fie migrate la aceasta tehnologie, a spus, pentru Bancherul.ro, Gabriel Ghita, Head of New Business Romania & Israel, MasterCard Europe.

Tara noastra este cu un pas inaintea trendului european privind adoptarea acestei noi tehnologii, care permite efectuarea rapida a platilor de mica valoare cu cardul contactless, fara introducerea codului PIN, precum si platile cu telefoanele mobile tip NFC. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii