BANCI | Profil

Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) si-a majorat cu 1 milion de lei cheltuielile cu salariile, in medie de 4.600 de euro lunar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-17 22:13

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), institutia care garanteaza banii din conturile bancare ale persoanelor fizice si ale IMM-urilor in limita a 100.000 de euro pentru fiecare client, in fiecare banca, si-a majorat cu 1 milion de lei cheltuielile cu salariile in 2014, la un total de aproape 10 milioane de lei.

Institutia are 44 de angajati, ceea ce inseamna ca salariul mediu anual este de 227.227 de lei, iar cel lunar de 18.939 lei (4.600 de euro).

Insa salariul mediu din FGDB nu este reprezentativ, din cauza numarului redus de salariati si mare de sefi. Consiliul de Administratie este compus din 7 persoane: presedintele Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, plus alti 6 membri: Gabriela Buculei si Lucia Sanda Stoenescu, consilieri la BNR, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Constantin Barbu, director executiv la ARB, Dumitru Laurentiu Andrei, director general adjunct la Ministerul Finantelor Publice si Liviu Stancu, secretar de stat la Ministerul Justitiei. Din Consiliul de Administratie a mai facut parte in 2013, pana in aprilie 2014, si Florin Aurel Motiu, reprezentant al Ministerului Justitiei.

Celor 7 li se adauga alti trei directori executivi: Eugen Dijmarescu, directorul FGDB, Alexandru Matei, director adjunct si Vasile Bleotu, directorul financiar.

Responsabilii de comunicare la FGDB nu au dorit sa precizeze, la solicitarea Bancherul.ro, care au fost cheltuielile cu salariile conducerii fondului, asa cum prevad regulile unei bune guvernante corporatiste.

“FGDB este  o institutie a carei finantare nu se face din surse publice. Nefiind finantata de la bugetul de stat, salariatii nu depun anual declaratii de avere. Mai mult, conform Codului muncii, salariile sunt confidentiale”, spun reprezentantii institutiei.

FGDB este finantat exclusiv din cotizatiile bancilor, iar anul trecut a facut un profit de 195 milioane lei, in scadere cu 5 milioane fata de anul precedent.

De ce au crescut cheltuielile cu salariile in 2014?

Cresterea a fost generata, in principal, de activitatea de optimizare a structurii organizatorice, in  contextul atributiilor suplimentare pe care FGDB le are in domeniul rezolutiei bancare”, au raspuns reprezentantii fondului.

Am rugat FGDB sa ne detalieze putin acest raspuns laconic, astfel ca am primit urmatoarele precizari:

"Atribuțiile FGDB referitoare la rezoluția bancară sunt administrarea fondului de rezoluție bancară și implementarea măsurilor de rezoluție bancară în caz de nevoie. 
 
Rezoluțiea bancară face parte din măsurile  luate de Uniunea Europeană în urma crizei din 2008, pentru a avea la dispoziție instrumente de gestionare a crizelor în sistemul bancar fără a face apel la banii contribuabililor.
 
Implementarea lor va deveni obligatorie imediat ce Parlamentul va adopta transpunerea Directivei europene privind redresarea și rezoluția bancară în legislația românească. Proiectul a fost aprobat de Guvern si  așteaptă votul Parlamentului." 

Dar in ce a constat "optimizarea structurii organizatorice", cea care a generat cresteri de salarii cu 1 milion de lei?

Intrebare la care nu am primit raspuns.

In raportul anual al FGDB nu se aminteste nimic despre optimizarea structurii organizatorice a FGDB, iar cresterea cheltuielilor cu salariile nu este justificata, mentionandu-se doar urmatoarele: “cheltuielile cu salariile reprezinta 64,96% din totalul cheltuielilor. Cheltuielile cu salariile au reprezentat 4,75% în raport cu veniturile obţinute de FGDB prin valorificarea resurselor disponibile”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii