BANCI | Interviu

Doua treimi din garantiile pentru creditele Prima Casa s-au epuizat deja, din cauza legii darii in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-07 18:29

Doua treimi din plafonul de garantii in valoare de aproximativ 1,7 miliarde lei alocat pentru acest an, respectiv 1 miliard de lei, a fost deja epuizat de catre banci, astfel ca in prezent mai sunt disponibile doar in jur de 600 de milioane de lei, a spus Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru Bancherul.ro.

Accelerarea creditelor tip Prima Casa s-a produs pe fondul discutarii legii darii in plata, care ar putea inaspri conditiile de acordare a creditelor noi, dupa cum au avertizat bancherii.

De altfel, reprezentantii Raiffeisen Bank au recunoscut ca au modificat deja normele de acordare a acestor credite. (vezi aici detalii) De asemenea, unele banci au majorat deja avansul pentru creditele imobiliare standard de la 15% la 25% sau chiar mai mult in cazul creditelor in euro.

Astfel ca oamenii s-au speriat si s-au grabit sa obtina credite imobiliare Prima Casa, inainte ca legea darii in plata sa se aprobe.

Reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au avertizat recent ca imprumuturile Prima Casa au crescut de patru ori in primele luni ale anului. De altfel, BCR a anuntat zilele trecute ca a epuizat plafonul alocat si a suspendat temporar aprobarea de noi credite, pana cand va primi o suplimentare.

In primele doua luni ale acestui an, bancile au acordat populatiei credite imobiliare noi in valoare de 1,3 miliarde lei, fata de doar 800 milioane lei in primele doua luni din 2015. (vezi aici statisticile)

In aceste conditii, guvernul ar putea fi nevoit sa majoreze, in curand, valoarea plafonului garantiilor pentru Prima Casa, pentru a nu risca sa se blocheze creditarea, in conditiile in care creditele standard ar putea deveni inaccesibile din cauza legii darii in plata.

Asta inseamna o crestere a datoriei publice, spune Jiru, deoarece riscul asumat de stat va fi in crestere.

De altfel, guvernul tehnocrat numit la finalul anului trecut si-a publicat intentia de a urma o strategie de reducere treptata a garantiilor de stat pentru Prima Casa, intrucat acesta a fost un program social destinat perioadei de dupa criza din 2008, iar acum nu se mai justifica.

In consecinta, garantiile pentru 2016 au fost diminuate la 1,5 miliarde lei, de la 2,8 miliarde lei in 2015 (vezi aici detalii).

Acum, guvernul ar putea sa-si revizuiasca din nou strategia, in contextul in care va fi nevoit sa majoreze din nou plafonul, iar creditarea ipotecara din Romania risca sa devina una cu preponderenta garantata de stat, din cauza legii darii in plata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii