BANCI | Educatie financiara

Dezinformare financiara la TVR: Cat de mari sunt de fapt dobanzile la credite si de ce nu poate BNR sa intervina pe o piata libera

Autor: Bancherul.ro
2013-02-12 23:10
Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Cand vorbim de "educatie financiara", ne gandim in primul rand la niste cunostinte de baza despre cum sa ne administram eficient banii dintr-un cont sau de pe card, cum se calculeaza dobanzile, cum se utilizeaza eficient un card, cum sa alegem un credit, de ce trebuie sa economisim. Basics.

Educatia financiara de baza este esentiala pentru bugetul nostru personal, pentru a nu pierde bani degeaba.

Insa este la fel de importanta, poate chiar mai importanta, si in cazul analizelor financiare prezentate in articole din ziare sau in emisiuni televizate.

Pentru ca jurnalistii, mai ales cei de televiziune, sunt niste lideri de opinie, influenteaza o multime de oameni, mai ales in cazul unor prezentatori carismatici. De aceea, responsabilitatea acestora este mult mai mare atunci cand transmit informatii de orice natura, asadar trebuie sa se asigure ca respectivele informatii sunt corecte si echilibrate. Altfel, apare "dezinformarea financiara", care face mai mult rau decat bine.

Iata doua exemple de dezinformare financiara, neintentionata, cauzata de un mit format in urma informatiei trunchiate, incomplete, nepusa in context.

Senzationalul dezinformeaza

Daca vom face o comparatie cu alte tari vecine, unde inflatia si dobanda bancii centrale sunt mult mai mici, vom vedea ca dobanzile la creditele de consum sunt ca si la noi, chiar mai mari in unele cazuri.

Un alt element care determina nivelul dobanzilor la credite este riscul de tara, nu doar riscul de credit si inflatia. De aceea in nicio tara vecina sau in Romania nu vom vedea dobanzi ca cele din Germania, asa cum gresit se mai compara uneori si se spune ca ar trebui sa avem si noi dobanzi ca in tarile vestice.

Inca o informatie lipsa din puzzle-ul dobanzilor la creditele de consum, asa cum a fost prezentat la TVR. Dobanda nu reprezinta singurul element care stimuleaza creditarea, dupa cum a subliniat recent si Mugur Isarescu. Mai trebuie sa existe, printre altele, si o cerere de credite, si stim ca in aceasta perioada nimeni nu are curajul sa se imprumute. Alte elemente care impiedica cresterea imprumuturilor sunt volumul ridicat de credite neperformante, procesul de dezintermediere si cerinte mai restrictive privind capitalul si lichiditatea.

In privinta afirmatiei ca BNR ar trebui sa forteze bancile sa scada dobanzile, pentru ca acestea constituie un monopol, Adrian Vasilescu a explicat ca si piata bancara este una libera, ca orice piata, si ca pretul banilor este determinat de concurenta. Iar faptul ca avem 40 de banci, un nivel comparabil cu al altor tari vecine, nu sustinte deloc afirmatia ca ar exista un monopol pe aceasta piata.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraPot fi scos din baza Biroului de Credit daca am fost raportat fara sa stiu?

"În anul 2004/2005 am rambursat în întregime un credit de consum fără ca eu sa știu ca trebuia sa plătesc cu 67 lei mai mult. Pentru acea suma de 67 lei am fost introdus în baza biroului de credit. Menționez ca niciodată nu am primit vreo notificare ca am de plata detalii

Cum mi se poate sterge de la Biroul de Credit o datorie achitata la un credit?

"Am avut in anul 2006 un credit de nevoi personale de la CEC BANK pe care lam lichidat in 2011. Acum am vrut sa fac un alt imprumut de la o alta banca si figurez cu o restanta la biroul de credit. Am fost la cec bank sa rezolv aceasta problema dar miau spus ca la ei nu am nici o datorie si detalii

Oferta BT pentru clientii Volksbank privind conversia creditelor in CHF este corecta?

"Va semnalez faptul ca oferta BT - VBR nu respecta legislatia in vigoare pentru urmatoarele motive:  1. banca a anuntat ca elimina toate comisioanele dar in realitate introduce un comision nou prezentat de fapt ca o reducere conform formulei (Sold credit - CR) x 22,5 % = Sold credit detalii

Cand voi putea face un nou credit daca sunt raportat la Biroul de Credit cu restante la BRD?

"Am facut un credit de 6000 ron acum zece ani la BRD, am achitat rate pina in jur de 50% din valoarea totala. Fiind primul credit am avut o portita in care am facut rost de bani si am mers sa platesc 2000 de ron. Cu intentia sa scap mai repede de credit. I-am depus dar detalii

Curs valutar

Ultimele Comentarii

 • WE

  ... detalii

 • DW

  Wellcome ... detalii

 • mobiUS

  ... adoption can only strenghen our ... detalii

 • euro MAGAZINE

  HOW ... TO misUSE:) theory ... has to be true while it would not be wrong at all to assume ... detalii

 • CVT

  True but also reasonable to assume that sound economic policies generate even better outcomes once ... detalii