BANCI | Educatie financiara

Dezinformare financiara la TVR: Cat de mari sunt de fapt dobanzile la credite si de ce nu poate BNR sa intervina pe o piata libera

Autor: Bancherul.ro
2013-02-12 23:10
Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Cand vorbim de "educatie financiara", ne gandim in primul rand la niste cunostinte de baza despre cum sa ne administram eficient banii dintr-un cont sau de pe card, cum se calculeaza dobanzile, cum se utilizeaza eficient un card, cum sa alegem un credit, de ce trebuie sa economisim. Basics.

Educatia financiara de baza este esentiala pentru bugetul nostru personal, pentru a nu pierde bani degeaba.

Insa este la fel de importanta, poate chiar mai importanta, si in cazul analizelor financiare prezentate in articole din ziare sau in emisiuni televizate.

Pentru ca jurnalistii, mai ales cei de televiziune, sunt niste lideri de opinie, influenteaza o multime de oameni, mai ales in cazul unor prezentatori carismatici. De aceea, responsabilitatea acestora este mult mai mare atunci cand transmit informatii de orice natura, asadar trebuie sa se asigure ca respectivele informatii sunt corecte si echilibrate. Altfel, apare "dezinformarea financiara", care face mai mult rau decat bine.

Iata doua exemple de dezinformare financiara, neintentionata, cauzata de un mit format in urma informatiei trunchiate, incomplete, nepusa in context.

Senzationalul dezinformeaza

Daca vom face o comparatie cu alte tari vecine, unde inflatia si dobanda bancii centrale sunt mult mai mici, vom vedea ca dobanzile la creditele de consum sunt ca si la noi, chiar mai mari in unele cazuri.

Un alt element care determina nivelul dobanzilor la credite este riscul de tara, nu doar riscul de credit si inflatia. De aceea in nicio tara vecina sau in Romania nu vom vedea dobanzi ca cele din Germania, asa cum gresit se mai compara uneori si se spune ca ar trebui sa avem si noi dobanzi ca in tarile vestice.

Inca o informatie lipsa din puzzle-ul dobanzilor la creditele de consum, asa cum a fost prezentat la TVR. Dobanda nu reprezinta singurul element care stimuleaza creditarea, dupa cum a subliniat recent si Mugur Isarescu. Mai trebuie sa existe, printre altele, si o cerere de credite, si stim ca in aceasta perioada nimeni nu are curajul sa se imprumute. Alte elemente care impiedica cresterea imprumuturilor sunt volumul ridicat de credite neperformante, procesul de dezintermediere si cerinte mai restrictive privind capitalul si lichiditatea.

In privinta afirmatiei ca BNR ar trebui sa forteze bancile sa scada dobanzile, pentru ca acestea constituie un monopol, Adrian Vasilescu a explicat ca si piata bancara este una libera, ca orice piata, si ca pretul banilor este determinat de concurenta. Iar faptul ca avem 40 de banci, un nivel comparabil cu al altor tari vecine, nu sustinte deloc afirmatia ca ar exista un monopol pe aceasta piata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *
E-mail * (nu se afiseaza pe site)
Subiect *
Comentariu
Verificare Turing Number tastati codul din imagine (doar cifre)


Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Tot mai multi clienti ai bancilor se plang de practicile abuzive privind poprirea conturilor

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang ca le sunt blocate (poprite) conturile fara sa fie anuntati sau fara justificare, din dispozitia organelor fiscale (ANAF) sau a executorilor judecatoresti, in vederea recuperarii unor datorii prin executarea silita. Toate bune si frumoase, numai ca multi oameni sunt afectati atat de practicile bancilor, care nu-i anunta cu privire la blocarea sumelor din cont si pe deasupra ii mai si taxeaza usturator pentru asta. De exemplu, BCR, cea mai mare banca romaneasca, aplica un comision de 60 de lei in cazul efectuarii unei popriri, insa numai in cazul in care sumele executate silit depasesc valoarea de 100 de lei. Pentru sume mai mici, taxa e de doar 15 lei. La Raiffeisen Bank, taxele aferente unei popriri sunt mai mici: 50 detalii

De ce este mai avantajos sa platim cu cardul decat cu bani cash

Cu siguranta ca toti stim ce este un card bancar: adica un card emis de o banca, pe baza unui cont bancar, cu care retragem bani de la bancomate, platim in magazine, la hoteluri, restaturante, benzinarii si la orice alt comerciant care detine un POS, precum si in magazinele online. Mai detalii

Cum sa evitam riscul de nu obtine credit de la banca pentru cofinantarea unui proiect din fonduri europene

Multi antreprenori nu reusesc sa obtina fonduri europene pentru realizarea diverselor proiecte de investitii pentru ca neglijeaza importanta cofinantarii bancare, astfel ca pot ajunge in situatia sa nu obtina un credit bancar, desi au aprobarea pentru derularea unui proiect european, avertizeaza detalii

Ce este Factoring-ul: solutia pentru a scapa de grija incasarii la timp a facturilor

In actualul context economic dificil, companiile se confrunta deseori cu un deficit de lichiditate, intrucat nu incaseaza la timp facturile emise catre partenerii de afaceri. O solutie pentru eliminarea acestei probleme este factoringul, care presupune vanzarea facturii catre o banca sau alt detalii

Ultimele Comentarii