BANCI | Ultima Ora

Desi a suferit pierderi record de 2,8 miliarde lei in 2014, BCR a acordat credite noi de 7,4 miliarde lei si a imprumutat statul cu 4,6 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-27 11:56

Desi in 2014 a suferit pierderi uriase, de 2,8 miliarde lei, reprezentand peste jumatate din pierderea sistemului bancar romanesc, de 4,4 miliarde lei, BCR, cea mai mare banca romaneasca, a reusit in acelasi timp sa-si majoreze substantial volumul de noi credite acordate firmelor si populatiei, dar si statului roman.

Astfel, BCR a acordat in 2014 credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, dintre care 4,7 miliarde lei pentru populatie: volumul creditelor ipotecare s-a triplat iar creditele de consum au avansat cu 61%.

Adiţional, în anul 2014, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat.

Soldul creditelor performante de retail (pentru persoane fizice si microintreprinderi) din portofoliul BCR a ajuns la 16,6 miliarde lei, dintre care 6,7 miliarde sunt in lei (fata de 5,5 miliarde in 2013), in conditiile in care volumele de credite nou acordate au contrabalansat creditele ramburate anticipat sau ajunse la maturitate. Soldul creditelor ipotecare a crescut de la 8,6 la 9,5 miliarde lei.

Soldul creditelor performante pentru companii a ajuns la 11,8 miliarde lei, incluzand credite noi de 2,7 miliarde lei acordate in 2014 firmelor din sectoare precum energie, agricultura, constructii, farmacie si sanatate, industrie, IT&C.

Provizioanele pentru credite neperformante s-au dublat

Piederea de 2,8 miliarde lei din 2014 a fost cauzata de dublarea provizioanelor de risc pentru creditele neperformante, care au ajuns la 4,4 miliarde lei în 2014. In ultimul trimestru, provizioanele au crescut cu 400 milioane lei.

BCR si-a majorat pierderea in ultimele trei luni ale anului precedent cu 400 de milioane de lei, in conditiile in care la finalul lunii septembrie avea un rezultat negativ de 2,4 miliarde lei.

BCR mai precizeaza ca in 2014 a vandut credite neperformante in valoare de 2 miliarde de lei, doar jumatate din volumul de 4 miliarde preconizat a fi vandut initial, conform declaratiilor reprezentantilor Erste Bank din luna iulie.

BCR avea in septembrie 2014 un stoc de neperformante de 9,7 miliarde lei, in scadere cu 25% (3,2 miliade lei) fata de iulie 2014, momentul inceperii procesului de curatenie a bilantului de neperformante, cand stocul se ridica la 12,9 miliarde lei.

Volumul de neperformante, in scadere cu 25%

Seful BCR, Tomas Spurny, declara la finalul anului trecut, intr-un comunicat al bancii privind rezultatele la 9 luni, ca obiectivul bancii este ca pana la finalul anului sa se reduca portofoliul de neperformate de la un sfert pana la jumatate, in functie de conditiile pietei. Ceea ce inseamna ca respectivele conditii nu au fost prielnice, din moment ce reducerea neperformantelor s-a mentinut la 24% si la finalul anului.

Rata creditelor neperformante la BCR a scazut in decembrie 2014 la 25,7%, de la 26,5% in septembrie si 29,2% in decembrie 2013, in urma masurilor de curatare a portofoliului prin vanzarea neperformantelor si scoaterea acestora in afara bilantului.

Iata comunicatul BCR:

Rezultatele financiare ale BCR pentru 2014: profit operaţional de 1,9 miliarde lei contrabalansat de 4,4 miliarde lei provizioane de risc, induse de reducerea accelerată a creditelor neperformante cu 24%

Aspecte principale:

 În pofida profitului operaţional de 1,9 miliarde lei, rezultatul net al exerciţiului de -2,8 miliarde lei, a fost determinat de provizioane de risc substanţial mai ridicate, aspect deja anticipat în rezultatele financiare publicate la jumătatea anului 2014 şi trimestrul III 2014, pe baza deciziei de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme.

 Provizioanele de risc s-au dublat atingând valoarea de 4,4 miliarde lei în 2014, pe baza unor eforturi ample de reducere a portofoliului de credite neperformante, incluzând vânzări de pachete de credite şi scoateri din evidenţă ale activelor. În 2014, BCR a vândut credite neperformante în valoare de 2,0 miliarde lei, obţinând astfel o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24% faţă de anul 2013.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 25,7%, rata de acoperire a creditelor neperformante crescând la 75,8%.

 În anul 2014, BCR a adăugat credite noi în bilanţ în valoare de 7,4 miliarde lei, banca investind suplimentar 4,6 miliarde lei în titluri de stat. În particular, o performanţă excepţională în linia de afaceri retail a determinat triplarea volumului de credite ipotecare noi şi o creştere cu 61% a creditelor de nevoi personale faţă de anul anterior.

 Cheltuielile au scăzut cu 9,4% faţă de anul 2013, ca urmare a sinergiilor de costuri, accentului pus pe productivitate şi atenţiei dedicată obiectivelor de reducere a cheltuielilor.

BCR a obţinut o reducere cumulată a costurilor de 21% faţă de baza de comparaţie din 2011, anul de dinaintea demarării programului de redresare.

 Capitalizarea solidă a băncii poate absorbi cu uşurinţă restructurarea bilanţului, menţinându-se totodată robustă pentru a susţine creşterea sustenabilă a întregii afaceri.

Rata de solvabilitate a BCR era de 18.9% în Dec 2014 (bancă), în timp ce capitalul nivel 1 + 2 (grup) cumula 6.0 miliarde lei.

Adriana Jankovicova, Vicepreşedinte Financiar al BCR, a declarat: “BCR şi-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilităţii pe termen scurt, considerând că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creşterii creditării şi a performanţei financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu uşurinţă restructurarea bilanţului şi să susţină mai departe o creştere sustenabilă pe toate liniile de afaceri.”

Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail & Private Banking al BCR, a declarat: “În urma deciziei strategice de trecere la creditarea în lei, BCR a triplat în 2014 volumul creditelor imobiliare nou acordate şi a crescut
semnificativ volumele noi de credite de nevoi personale. Deţinem o cincime din cota de piaţă a creditelor nou acordate şi vom consolida această poziţie, dat fiind faptul că BCR a finalizat cu succes un proiect de
îmbunătăţire a reţelei de sucursale, cu obiectivul de creştere a calităţii serviciilor oferite clienţilor.”

Sergiu Manea, Vicepreşedinte Clienţi Corporativi & Pieţe de Capital al BCR, a declarat: “În 2014, o evoluţie pozitivă a creditelor noi şi a liniilor de finanţare aprobate au contribuit la stabilizarea portofoliului corporate performant. Pe baza unor estimări solide ale tranzacţiilor viitoare, privim cu încredere către o creştere sănătoasă a afacerilor, ancorată în parteneriate clare, transparente şi predictibile cu clienţii noştri. Ne concentrăm pe abilitatea de a înţelege ciclurile de dezvoltare ale afacerilor clienţilor şi a sectoarelor în care activează, iar aceasta va determina atât creşterea calitaţii serviciilor cât şi a portofoliului.”

Reducerea volumului de credite neperformante

În linie cu angajamentul comunicat anterior cu ocazia rezultatelor financiare publicate la jumătatea anului 2014, precum şi în trimestrul III 2014, BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante şi a vândut pachete de credite cu probleme în valoare de 2,0 miliarde lei, reducând volumul total al creditelor neperformante cu 24% faţă de anul anterior.

Astfel, costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoare justă în contul de profit şi pierdere s-au majorat cu 110,7% atingând valoarea de 4.440,0 milioane lei (999.0 milioane EUR)
în 2014, faţă de valoarea de 2.107,6 milioane lei (476,9 milioane EUR) în 2013, în contextul vânzărilor de active, efectuării de operaţiuni de derecunoaştere şi a implementării unor noi parametri de risc. Aceste elemente au condus la anularea în totalitate a profitului operaţional obţinut.

Indicatorul de credite neperformante, 25,7% la data de 31 decembrie 2014, s-a diminuat semnificativ faţă de nivelul de 29,2% la 31 decembrie 2013, în pofida diminuării portofoliului total de credite, determinat de
recuperări, vânzări de portofolii de credite neperformante şi operaţiuni de derecunoaştere.

Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, semnificativ mai mare decât 65,8% în decembrie 2013.

Principalele aspecte comerciale şi financiare ale anului 2014

Banca Comerciala Romana (BCR) a obţinut în anul 2014 un profit operaţional de 1.914,4 milioane lei (430,8 milioane EUR), cu 19.3% mai scăzut faţă de profitul operaţional obţinut în anul precedent, situat la 2.372,9 milioane lei (536,9 milioane EUR), ca urmare a scăderii veniturilor, deşi parţial compensat de costurile mai scăzute.

În anul 2014, BCR a adăugat credite noi în bilanţ în valoare de 7,4 miliarde lei, pe baza unei creşteri robuste în aria retail şi a stabilizării portofoliului de credite corporate. Adiţional, în anul 2014, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat. Aceste finanţări noi în economie s-au coroborat cu creşterea solidă a depozitelor şi distribuţia excelentă a produselor subsidiarelor sale, incluzând fondurile de investiţii ale Erste Asset Management, produsele BCR Banca pentru Locuinţe şi ale BCR Pensii.

În linia de afaceri retail, o performanţă excepţională a reţelei de sucursale în acordarea de credite noi (4,7 miliarde în echivalent lei) s-a tradus într-o triplare faţă de valorile anului precedent în cea ce priveşte creditele imobiliare şi o creştere cu 61% a creditelor de consum.

Soldul creditelor performante retail s-a situat la o valoare de 16,6 miliarde lei, datorat volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate.

La 9,5 miliarde lei, portofoliul total de credite imobiliare
performante a înregistrat o creştere satisfăcătoare faţă de valoarea de 8,6 miliarde lei atinsă la finalul anului 2013. Portofoliul creditelor performante în monedă locală (lei) a crescut încurajator, atingând valoarea de 6,7 miliarde lei faţă de un volum de 5,5 miliarde lei la finalul anului 2013.

În linia de afaceri corporate, portofoliul de credite performante s-a ridicat la valoarea de 11,8 miliarde lei, incluzând credite noi în valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate în anul 2014 clienţilor care activau în sectoarele energie, agricultură, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie, IT&C.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 17,5% atingând suma de 2.289,4 milioane lei (515,1 milioane EUR), de la 2.775,6 milioane lei (628,0 milioane EUR) în 2013, datorate reducerii volumului de credite neperformante, scăderii dobânzilor în mediul bancar, dar şi eforturilor de a oferi preţuri competitive.

Venitul net din comisioane a scăzut cu 4,9%, situându-se la un nivel de 711,3 milioane lei (160,0 milioane EUR), faţă de 748,2 milioane RON (169,3 milioane EUR) în 2013, ca urmare a scăderii comisioanelor de
administrare a creditelor şi comisioanelor de cont curent.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 18,2%, la valoarea de 360,8 milioane lei (81,2 milioane EUR), faţă de 441,3 milioane lei (99,9 milioane EUR) în 2013 ca urmare a scăderii activităţii de tranzacţionare.

Veniturile operaţionale au scăzut cu 15,3% până la valoarea 3.389,3 milioane RON (EUR 762,6 milioane) de la 4.000,6 milioane lei (EUR 905,2 milioane) în 2013.

Cheltuielile administrative generale au atins 1.474,9 milioane lei (331,9 milioane EURO) în anul 2014, înregistrând o scădere de 9,4% faţă de 1.627,7 milioane lei (368,3 milioane EURO) în 2013. Îndeplinirea
obiectivelor în ceea ce priveşte nivelul costurilor, fixate prin planul de redresare din 2012, a fost susţinută şi de atenţia constantă dedicată îmbunătăţirii productivităţii afacerii. BCR a obţinut o reducere cumulată a costurilor de 21% faţă de baza de comparaţie din 2011, anul de dinaintea demarării programului de redresare.

Raportul cost-venit a crescut în 2014 la 43,5% faţă de 40,7% în 2013.

Capitalizare şi finanţare

Rata de solvabilitate conform standardelor locale (BCR Banca, IFRS cu filtre prudenţiale) la decembrie 2014 s-a menţinut la 18,9%, mult peste cerinţele de reglementare impuse de Banca Naţională a României (min 10%).

De asemenea, rata de capital IFRS de Nivel 1+2 de 19,0% (BCR Grup), la decembrie 2014, subliniază adecvarea solidă a capitalului BCR şi susţinerea continuă a Grupului Erste. În acest context, BCR se bucură de
una dintre cele mai puternice poziţii de capital şi finanţare de pe piaţa bancară din România.

BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate.

Depozitele clienţilor au înregistrat o creştere solidă de 6,6% la 39.922,6 milioane lei (8.905,7 milioane EUR) la 31 decembrie 2014, faţă de 37.448,2 milioane lei (8.375,8 milioane EUR) la sfârşitul lunii decembrie 2013.

Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare BCR, banca beneficiind în acelaşi timp de surse de finanţare diverse, incluzând banca mamă.

BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite, în favoarea monedei locale, şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de autofinanţare în lei.

Comentarii

cosming
mda
Asa investitii profitabile am face si noi... luam bani de la BNR cu dobanda de 0.25% si dam la populatie cu dobanda de 10%... mare pricepere nu iti trebuie.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii