BANCI | Opinie

De ce are nevoie BNR de imunitate legala pentru supravegherea bancilor?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-01 09:10

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat de ce este nevoie ca angajatii si persoanele din conducerea BNR care se ocupa de supravegherea bancilor sa beneficieze de imunitate in fata legii, adica sa nu poata fi dati in judecata de bancile supravegheate de BNR.

Precizarea a fost facuta in contextul in care cunoscutul parlamentar populist Daniel Zamfir, trecut de la PNL la ALDE, a initiat un proiect de lege dezbatut in Senat, al carei persedinte este senatorul ALDE Calin Popescu Tariceanu, care prevede eliminarea din statutul BNR a prevederilor potrivit carora membrii conducerii BNR si personalul insarcinat cu supravegherea prudentiala se bucura de protectia legala impotriva actiunilor in justitie, in cazul exercitarii atributiilor cu buna credinta.

Guvernatorul BNR a explicat ca in primul rand nu este vorba de o imunitate pentru orice, ci doar pentru masurile adoptate in cazul supravegherii bancilor, iar in al doilea rand aceste prevederi se regasesc si in legislatia europeana si din toata lumea.

Isarescu a precizat ca persoanele care se ocupa de supravegherea bancilor trebuie sa fie protejate de eventuale hartuiri in justitie ale celor supravegheati de BNR, care ar putea impiedica astfel banca centrala sa adopte masurile necesare in cazul bancilor supravegheate.

Mugur Isarescu:

“Pentru a intra in zona euro si pentru a fi membru in deplinatate in UE, trebuie sa respecti legislatia europeana, dar toate propunerile pe care le-am vazut in Parlament au fost in sens opus celor pe care le cere Uniunea Europeana. Altminteri, clamam cu totii ca vrem in zona euro si sa devenim membrii, dar cand te duci la lege, apare x care spune trasnai, inclusiv cu privire la faptul ca noi am avea imunitate. L-am auzit pe un alt domn ca daca eu ies de aici cu masina si ma duc la Parlament si calc pe cineva, sunt imun fata de lege. Nu se poate asa ceva! E vorba de imunitate in operatiunile de supraveghere financiara. Pentru ca daca supraveghetorul, si nu e vorba doar de noi, cei din conducere, ci de cei car se ocupa de supravegherea bancilor, daca nu au acest lucru, nu pot sa intre sa curete in sens pozitiv o banca, pentru ca va fi hartuit in instanta de catre cel vizat ani de zile, astfel ca l-ai imobilizat. Iar aceasta prevedere legata de supraveghetor este peste tot in Europa si peste tot in lume.
Sa vii acum cu aceasta traznaie (propunere de anulare a respectivei prevederi din statutul BNR) si cu dezinformarea ca guvernatorul si conducerea BNR are imunitate la orice...nu avem niciun fel de imunitate. S-a otravit opinia publica cu acest subiect.”

De altfel, Fondul Monetar International (FMI) recomanda intarirea independentei BNR prin extinderea imunitatii in cazul supravegherii bancilor asupra intregului personal al bancii nationale iar Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ proiectului lui Zamfir, invocand tocmai alinierea la legislatia europeana de care vorbeste si Mugur Isarescu. (vezi aici detalii)

Comentarii

Marius
Te rog sa revizuiesti articolul!
Te rog sa revizuiesti articolul si sa nu mai folosesti "etichete" la adresa celor care au alte opinii profesionale decat cele ale domniei tale. Deontologia profesionala ar trebui sa te determine sa te abtii de la astfel de atitudini care nici nu fac cinste si nici nu aduc servicii - nici comunitatii profesionistilor din domeniu, nici jurnalistilor de banking, nici cititorilor care vor sa se informeze corect si nici bancii nationale. Incearca sa pastrezi articolele din acest site la un nivel profesional si instructiv decent si ridicat, asa cum ne-ai obisnuit.

Vasile Coman
revizuire articol
Marius, putem revizui fara probleme articolul, daca ne spui care este problema, care sunt etichetele care te deranjeaza. Daca e vorba de cea de populist atribuita senatorului Zamfir, astept argumente care sa faca incorecta folosirea respectivului atribut.

Marius
Sunt sigur ca ai inteles!
Domnia ta, prin ceea ce publici, ai demonstrat de multe ori ca ai informatii corecte si standarde profesionale ridicate. Noi, cititorii, apreciem atat astea, cat si manierea echilibrata de exprimare. Desigur, oricine poate gresi la un moment dat, dar fa tot posibilul ca aceste greseli sa fie doar "exceptii" - nu le transforma in "reguli"! Dupa ce am citit raspunsul tau sunt sigur ca ai inteles exact ceea ce trebuie sa faci. Asa ca recomandarea mea "de specialitate" este sa pastrezi acest site la nivelul care il va face sa fie apreciat de toata lumea. Mai mult decata atat, cititorii te vor recunoaste si te vor respecta ca pe un "lord" al domeniului.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii