BANCI | Stirea Zilei

Curtea de Conturi castiga definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte; clientii bancii nu mai pot sa-si incaseze prima de stat, blocata din 2015 (Actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-05 17:00

Curtea de Conturi a castigat definitiv, la Inalta Curte de Casatie, procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, pe care a acuzat-o ca a acordat ilegal prima de stat in valoare de pana la 25% pe an din economiile clientilor, astfel ca acestia isi vor putea primi banii aferenti primei de stat, blocati din 2015.

Cele doua banci pentru locuinte din Romania (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) au fost acuzate de Curtea de Conturi, in urma unui control desfasurat la finalul anului 2015, ca au primit subventii publice pe care le-au utilizat pentru a obtine profituri, investindu-le in principal in titluri de stat, in loc sa le plaseze in credite imobiliare, conform scopului OUG 99 din 2006 privind functionarea acestor banci speciale.

Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, marea majoritate fiind incasate de BCR (608 milioane lei), din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.

Prima de stat de 25% pe an din valoarea economiilor clientilor depuse la bancile pentru locuinte ar fi trebuit acordata de banci doar daca prima ar fi fost utilizata in domeniul locativ, a sustinut Curtea de Conturi, invocand prevederile OUG 99/2006, potrivit careia „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.

Prevederea legala era insa neclara, intrucat nu spunea clar daca trebuie sau nu justificata prima de stat sau aceasta se considera a face parte din suma economisita, cum au interpretat bancile.

Curtea de Conturi a considerat ca prima de stat ar fi trebuit justificata in scop locativ, in timp ce bancile au sustinut contrariul, motiv pentru care au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au obtinut castig de cauza atat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte, printr-o decizie definitiva pronunta in 3 octombrie, in urma recursului facut de Curtea de Conturi.

ACTUALIZARE

In momentul publicarii, articolul facea referire la o pronuntare a instantei supreme in favoarea bancii privind suspendarea deciziei Curtii de Conturi, prin care a obligat banca, printre altele, sa recupereze de la clienti prima de stat platita pana in 2015, considerata ilegala, pana la judecarea dosarului pe fond, care priveste legalitatea acordarii primei de stat.

Ulterior insa, in procesul pe fond, Curtea de Conturi a castigat definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte (vezi aici detalii).

Efectul unei sentinte definitive pe fond 

Dupa ce Curtea de Conturi a castigat definitiv procesul pe fond, prima de stat nu va putea fi deblocata si incasata de clientii BCR Banca pentru Locuinte.

Ministerul Dezvoltarii a blocat virarea primei de stat clientilor celor doua banci, dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015.

Intre timp, legea bancilor pentru locuinte a fost modificata de Parlament si prevede explicit obligatia clientilor bancilor pentru locuinte de utiliza prima de stat pentru scopuri locative.

Mai exact, legea prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de prima de stat... clienţilor li se pune la dispoziţie soldul economisit, la solicitarea 6 acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat aceştia au obligaţia ca în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia. În cazul în care utilizarea sumei cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia în scop locativ nu este dovedită de clienţii băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, în termenul stabilit, aceasta nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”

Comentarii

peugen
Ajutor
Buna ziua, in luna decembrie se implinesc 5 ani de cand am incheiat un contract pe 5 ani cu banca pentru locuinte prin BCR. Prima de stat nu mi-a fost virata decat in primul an si partial in cel de-al doilea an. Ce este de facut? Ce ma sfatuiti sa fac pentru a beneficia de prima de la stat si pentru anii urmatori? In ce perioada ar trebui sa fie justificarea investirii in casa?

Vasile Coman - Bancherul.ro
prima de stat
Trebuie sa asteptati finalizarea celor doua procese pe care BCR le are cu Curtea de Conturi. Primul a fost castigat definitiv, conform articolului de mai sus, al doilea este in curs de judecare. Daca banca va avea castig de cauza si in ultimul proces, veti putea cere si restul primei de stat pe care Ministerul Dezvoltarii nu a mai virat-o bancii.

ThD
Prima de stat
Și când se judecă acest al doilea proces pe fond la Iccj? Dacă prin această decizie definitivă s-a hotărât ca prima de stat a fost perfect legală până în 2015, de ce mai este nevoie de alt proces care sa deblocheze și primele de stat aferente anilor de după 2015? Ipotetic, dacă acest al doilea proces dă dreptate Curții de conturi, ce se va întâmpla: primim doar primele virate până în 2015 și pe următoarele nu? Am făcut depuneri conform contractului și s-au schimbat regulile în timpul jocului... Mi se pare normal ca băncile bcr și Raiffeisen sa își asume contractele semnate.

DUMITRASCU
prime
In Romania nu conteaza cu cine ai semnat contractul: nici banca si nici statul nu isi asuma nici o responsabilitate decat atunci cand trebuie sa platesti impozite si taxe !oricum niciodata , oricate procese ar fi castigate, nu se vor aplica hotararile, ca sa nu mai vorbim de aspectele legate de intarzieri in acordarea p[rimelor si posibilitatea cel putin teoretica de a si beneficia de ele !

FLORIN I.
DOSAR PROCES DE FOND CURTEA DE CONTURI-BCL
Ne puteti da va rugam numarul de dosar si unde se judeca pentru a urmari pe portalul tribunalului rezolutiile si termenele de judecare ?

maria p.
plata primelor de stat aferente
Buna ziua Va rog frumos ce se intampla cu plata primelor de stat aferente anilor de dupa 2015. A avut loc procesul de fond Curtea de ConturI ? Astept raspunsul dvs Multumesc !

maria p.
plata primelor de stat aferente
Buna ziua Va rog frumos ce se intampla cu plata primelor de stat aferente anilor de dupa 2015. A avut loc procesul de fond Curtea de ConturI ? Astept raspunsul dvs Multumesc !

Serban Costel
situatia primei de la stat
Buna ziua . Am nevoie de cateva raspunsuri in.ce priveste situatia acestui pachet de economisire Banca pt locuinte va prezint situatia pe scurt, In decembrie 2016 mi-a fost prezentat acest pachet si am considerat a este ok am semnat contractul am depus banii si speram sa fie ok in decembrie 2017 cand am fost sa depun suma de bani in cont am observat ca am mai putini banii in.cont cand am intrebat cand se pune prima reprezentantul BCR a spus ca nu se stie ca sint in litigiu din 2015 , am o intrebare simpla .Dece mi-sa prezentat in pachet de economisire care avea o situatie incerta fara sa fiu informat ca exista riscul ca aceste prime sa nu mai fie acordare , si a doua intrebare . Este cineva care a primit prima de cand BCR spune ca a castigat acest proces a primit cineva prima ? Mai mult ca sigur s-a ascuns cu buna stiinta faptul ca banca este intr-un proces pt aceste prime , daca stiam de litigiu sigur nu mai faceam acest contract . o zi buna .

daniel
litigii BCR Banca pentru Locuinte VS. Curtea de Conturi a Romaniei
Buna ziua! Am facut un studiu asupra litigiilor pe care le are BCR Banca pentru locuinte VS. Curtea de Conturi a Romaniei si vreau sa contrazic sustinerile voastre potrivit careia Curtea de Conturi a Romaniei ar fi pierdut DEFINITIV litigiul cu BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A. In contradictoriu cu aceasta sustinere, tin sa va informez ca BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A. are 3 LITIGII pe rolul instantelor in contradictoriu cu Curtea de Conturi a Romaniei: 1. litigiul avand dosar nr. 4928/2/2016, are ca obiect anulare act administrativ: decizia nr. 19/10/12/2015 emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, acest proces a fost pierdut de BCR la Curtea de apel Bucuresti la data de 28.11.2016 pe motiv ca BCR nu are calitate procesuala activa ca sa atace aceste acte administrative (vezi solutia pe portalul curtii de apel bucuresti aici: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000338509&id_inst=2 ) Sentinta pronuntata in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti a fost atacata in recurs de BCR la Inalta Curte de Casatie, si are primul termen de judecata la data de 10.04.2019, ora 09.00. vezi stadiul dosarului aici: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000338509 Cine doreste, poate merge chiar in sala de judecata a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si sa asiste la judecarea litigiului. 2. litigiul avand nr. dosar 1724/2/2016 are ca obiect SUSPENDARE executare acte administrative emise de Curtea de Conturi dec. nr.7/10.12.2015, incheierea nr.2/29/02/2016. acest proces a fost castigat de BCR la Curtea de apel Bucuresti la data de 12.04.2016, avand urmatoarea solutie: Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 17/10.12.2015, astfel cum a fost menţinută prin Încheierea nr. 2/29.02.2016, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1723/2/2016 (vezi solutia pe portalul curtii de apel bucuresti aici: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000334149&id_inst=2 ) Sentinta pronuntata in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti a fost atacata in recurs de Curtea de Conturi a Romaniei, iar acest recurs a fost respins de instanta la data de 03.10.2018. Solutia si stadium litigiului poate fi vizulizat aici: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000334149 Efectul acestei solutii definitive este ca decizia nr. 17/10.12.2015, astfel cum a fost menţinută prin Încheierea nr. 2/29.02.2016, emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, nu produc efecte juridice, respectiv nu trebuie puse in executare de BCR pana la solutionarea definitiva a dosarului nr. 1723/2/2016, insa nu au ca efect de drept acordarea primelor anuale de catre stat, BCR trebuind sa obtina o hotarare definitiva de obligare a statului roman la virarea a primelor anuale in contul BCR (tinand cont ca statul roman refuza acordarea lor). In cazul refuzului acordarii acestor prime de catre stat catre BCR, BCR ar putea obliga statul la acordarea primelor de stat prin intentarea si castigarea unui proces impotriva Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice care este ministerul de resort ce acorda aceste prime intr-un litigiu avand ca obiect obligatia de a face/actiune in pretentii. 3. ultimul litigiu, cu dosar nr. 1723/2/2016, are ca obiect anulare act administrativ: decizia nr. 17/10 decembrie 2015 si incheierea nr. 2/29 februarie 2016. acest proces a fost castigat de BCR in parte (nu in totalitate) la Curtea de apel Bucuresti la data de 01.03.2017 anulandu-se partial aceasat decizie cu privire la anumite masuri din aceste acte administrative (vezi solutia pe portalul Curtii de Apel Bbucuresti aici: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000334148&id_inst=2 ) Sentinta pronuntata in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti a fost atacata in recurs atat de BCR (care urmareste anularea in totalitate a actelor emise de Curtea de Conturi) cat si de Curtea de Conturi a Romaniei la Inalta Curte de Casatie, si are primul termen de judecata la data de 26.06.2020, ora 09.00. vezi stadiul dosarului aici: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000334148 BCR urmareste prin recursul sau promovat anularea in totalitate a actelor emise de Curtea de Conturi, iar Curtea de Conturi a Romaniei urmareste modificarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti si mentinerea actelor sale emise ca fiind legale, LOGIC. Prin urmare, doar litigiul avand ca obiect suspendarea actelor administrative ale curtii de conturi (decizia nr.7/10.12.2015, incheierea nr.2/29/02/2016) a fost castigat definitiv de BCR avand dosar nr. 1724/2/2016, insa asa cum am aratat la pct. 2 aceasta solutie nu are ca efect obligarea de drept a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care este ministerul de resort, sa vireze aceste prime in conturile BCR banca pentru locuinte SA. Numai dupa solutionarea litigiului nr. 1723/2/2016, aflat pe rolul Inalte Curti de Casatie si justitie cu termen 20.06.2020, vom sti soarta acordarii primelor anuale de catre stat, respectiv Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei care (beneficiarii programului BPL) vor sa isi rezolve individual problemele ar trebui sa se judece singuri (sau sa se uneasca mai multi intr-un litigiu) in contradictoriu cu BCR BPL SA si cu Minister de resort.

luk
prima de la stat ?
Trist pentru noi care chiar am crezut in BCR..bpl.Daca se va castiga in cele din urma procesul ,nu vom lua decat niste bani care deja s-au devalorizat dupa atata timp.Nu pot pricepe de ce se merge atat de greu cu procesul.2020 ,deja ma strange in spate,ce vom mai face atunci cu acei bani cand toate se scumpesc?

Ciovica Ilian
Depozite BCR BpL
DACA :BCR urmareste prin recursul sau promovat anularea in totalitate a actelor emise de Curtea de Conturi, iar Curtea de Conturi a Romaniei urmareste modificarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti si mentinerea actelor sale emise ca fiind legale, LOGIC. Prin urmare, doar litigiul avand ca obiect suspendarea actelor administrative ale curtii de conturi (decizia nr.7/10.12.2015, incheierea nr.2/29/02/2016) a fost castigat definitiv de BCR avand dosar nr. 1724/2/2016, insa asa cum am aratat la pct. 2 aceasta solutie nu are ca efect obligarea de drept a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care este ministerul de resort, sa vireze aceste prime in conturile BCR banca pentru locuinte SA. Numai dupa solutionarea litigiului nr. 1723/2/2016, aflat pe rolul Inalte Curti de Casatie si justitie cu termen 20.06.2020, vom sti soarta acordarii primelor anuale de catre stat, respectiv Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei care (beneficiarii programului BPL) vor sa isi rezolve individual problemele ar trebui sa se judece singuri (sau sa se uneasca mai multi intr-un litigiu) in contradictoriu cu BCR BPL SA si cu Minister de resort. Eu care am un CONTRACT LOCUINTA AVANTAJ PLUS din 01.03.2014 si platite ratele aferente fiecarui an , cand o sa pot beneficia de depozi+ prima de stat + dobanzile aferenete ?

Bungo
Prima stat
Eu nici la ora actuala nu am primit prima de stat pe anul 2017.Am avut depusi bani la Bcr prin programul BPL.banii mi-au fost returnati dar prima pe anul 2017 nu a primito si nu stiu daca o voi mai primi

Manole
BCR m-au păcălit să semneze o convenție la rezilierea contractului
Bună ziua. În această situație mă aflu și eu (noi) de nu a beneficia de prima de stat (bpl) integral. Începerea contractului(lor) a fost în 2013 la sfârșitul anului trecut sa încheiat cei 5 ani (scopul principal al bănci) la 3 zilei după această zi m-am prezentat la sediul BCR Agnita unde am reziliat contractul(le), am fost puși să completăm un formular și pe lângă acesta mi-a fost pus o foaie întoarsă pe parte doar cu loculul semnăturilor unde am fost pus să semnez...... ATENȚIE! Această foaie am semnat-o după ce am întrebat ce este.... Mi sa zis că este pentru a se transfera suma(ele) într-un alt cont curent care mi-a deschis tot atunci această doamnă de la sucursala BCR Agnita, mi sa înmânat foile următoare: rezilierea contractului(lor) bpl cât și extrasul(le), am ajuns acasă undeam constatat că nu erau virate dobânzile aferente ale băncii în cazul meu de 3% și nici cei 25% pe ultimii trei ani și o parte din al-4-lea an. După ce am constatat acestea m-am întors la banca BCR Agnita și am cerut să-mi explice, la care această doamnă mi-a spus că ea nu poate să îmi de-a prea multe detalii fiind acolo doar ai ține locul Domnului director fiind în concediu, mi-a mai spus să revenim când se întoarce după sărbători ceea ce am și făcut. Acest domn mi-a spus că cei 3% ai băncii BCR sunt în cont (afirmativ) doar ce cei 25% prima de stat sunt în curs de finalizare după procesul judiciar intre curtea de conturi și ministrul de finanțe care va avea loc la începutul lunii februarie (nu a fost procesul până acum) am sunat la banca din Agnita, am întrebat pe domnul director al sucursalei BCR Agnita ce știe de acest proces, mi-a răspuns că nu știe nimic (mă dus cu vorba, procesul va fi pe 20/06/2020)… l-am anunțat că mi-a ajuns o convenție care nu știu despre aceasta, la care el mă îndrumat să merg la o sucursală BCR să-mi explice. Am fost la sucursala BCR Sighișoara unde nici aici nu mi-a spus mare lucru, doar că banca mi transmis banii prima de stat cu un total de 2214 Ron aceștia fiind din primul an și o parte din al doilea, dar despre convenție nu mi-a spus nimic. Am studiat-o eu foarte bine undeam constatat următoarele: ATENȚIE! Acea foaie ce mi sa înmânat spre semnare la rezilierea contractului a fost atașată lângă o altă foia care avea ca titlu CONVENȚIE de unde reiese că eu cu banca suntem de acord cu acest proces intre curtea de conturi și ministrul de finanțe și cum că eu nu mă opun de nuci un fel, cum că eu nu am nici un fel de pretenții de la banca BCR, că ași fi de acord cu toate demersurile lor judiciare intre ei și mai grav este că reiese că ei adică banca BCR nu sunt obligați să despăgubească clientul nici dacă câștigă procesul cu curtea de conturi. PS nu semnați nimic la bancă dacă nu vi se citește tot sau mai bine sa le citiți voi. Este un abuz și am fost înșelat de acasă doamnă de la sucursala BCR Agnita de a semna. Am să-i dau în judecată pentru acest abuz Pentru alte detalii mă puteți suna la: 0773648673

Manole
Reia acest produs doar că de primele restante nu am specificat nimic...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2507349919297346&id=100000670878288

RADULESCU MARCEL
Atitudinea institutiilor statului
De durere in cur la abuzul Curtii de Conturi si la pasivitatea BNR.

RADULESCU MARCEL
Actiunea concertata a statului asupra sistemului Bauspar.
Prin modul cum s-a initiat si a evoluat hotia cu sechestrarea primelor de stat de catre statul roman, mie imi miroase din ce in ce mai puternic ca de fapt a fost o conspiratie intre Guvern, Curtea de Conturi si BNR. Guvernul a vrut sa faca economii la bugetul de stat pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar si a pus Curtea de Conturi sa gaseasca solutia. Curtea de Conturi, sub pretextul analizei eficientei platii de la buget a primelor de stat, a facut in 2015 acele controale si in contarcdictie clara cu toate prevederile legale in vigoare privind conditiile de acordare a primei de stat, a dispus sistarea platii acestora. MDRAP, platitorul, pentru a da senzatia ca nu e o complicitate la mijloc, a contestat in instanta, stiind foarte bine ca un proces dureaza peste 5 ani. BNR, care era prin lege garantul in materie de protectie a intereselor clientilor BPL, s-a prefacut ca ploua si nu a intervenit in clarificarea lucrurilor. Pe Parlament la durut la basca situatia in care in tara are un sistem financiar blocat din 2016 si 500.000 de cetateni pacaliti si furati de catre stat. Nu mai zic de alte institutii care, sesizate fiind, s-au spalat repede pe maini, declinandu-si competenta: MFP, Prim-ministru, ANPC, Avocatul Poporului, Consiliul Concurentei, etc. Ar trebui sa ne unim repede si sa dam in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor noastre contractuale si legitime.

RADULESCU MARCEL
Actiune sau inactiune?!
Concluzia e una singura: te pisi pe statul roman. Fratilor, cat timp mai asteptam sa ne coalizam si sa dam in judecata noi, clientii, statul roman?! Statul roman a incalcat legea si noi stam cu limba-n gura! Frumos!

Vasile Coman - Bancherul.ro
plata primei de stat
Ministerul Dezvoltarii Regionale promite ca va plati primele de stat restante dupa ce se finalizeaza procesul cu Curtea de Conturi, confrm notei publicate pe site-ul Ministerului: "In atentia persoanelor care au incheiat contracte de economisire – creditare cu BCR Banca pentru Locuinte SA si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, conform OUG 99/2006 in anul 2015 au fost decontate fonduri de la bugetul de stat (in valoare de 179.775.000 lei) pentru plata primelor de stat aferente contractelor de economisire creditare incheiate cu beneficiarii, reprezentand aproximativ 82% din prima de stat aferenta anului 2014. in perioada 20.07.2015 - 27.10.2015 auditorii Curtii de Conturi au efectuat actiuni de verificare la MDRAP cu tema „Controlul utilizarii subventiilor bugetare”, actiune derulata in paralel si la BCR – Banca pentru Locuinte si Raiffeisen - Banca pentru Locuinte. Urmare a actiunii de verificare, Curtea de Conturi a constatat mai multe presupuse nereguli stipulate in Raportul de control, fata de care MDRAP a formulat o opinie divergenta in interpretarea prevederilor legale in vigoare, considerand ca a derulat programul cu respectarea legislatiei aplicabila acestuia. Ulterior ministerul a formulat o actiune in instanta pentru solutionarea punctelor de vedere divergente dintre MDRAP si Curtea de Conturi, actiune care se afla in prezent in curs de judecata, recursul formulat de MDRAP urmand sa fie solutionat de inalta Curte de Casatie si Justitie. Dupa solutionarea definitiva a actiunii in instanta, in functie de masura dispusa de instanta de judecata, MDRAP va actiona in consecinta, in sensul virarii primelor de stat restante. Atat BCR Banca pentru Locuinte SA, cat si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, au solicitat virarea primelor de stat, atat in 2016, cat si in anii urmatori, dar din motivele prezentate mai sus, la nivelul MDRAP s-a decis suspendarea virarii primelor de stat catre cele doua banci, pana la solutionarea definitiva a actiunii in instanta. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, sub rezerva solutionarii favorabile a actiunii in instanta, primele de stat nevirate de MDRAP catre cele doua banci, pana la data cand se incheie relatiile contractuale ale clientilor cu bancile respective, si care se cuvin clientilor, vor fi transferate imediat ce vor fi receptionate de banci, in ultimele conturi curente indicate de catre clienti. in ceea ce priveste prevederile Legii nr. 164/2018 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, acestea nu se aplica retroactiv, ci doar viitoarelor contracte de economisire-creditare. Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trata primele de stat pe baza vechii legislatii.”

Client corect si plin de sperante
Exista sanse ?
Bun, procesul s-a incheiat si BCR a pierdut. Asta inseamna ca banca trebuie sa restituie statului primele acordate ilegal clientilor. Dar, cei care au respectat cerintele legii si au minim 5 ani de economisire precum si aduc acte doveditoare ca banii au fost folositi pentru achizitionarea unui imobil, mai primesc primele de la stat aferente ? Sau toti clientii sunt in aceasi oala si nu mai primesc nimic ? Multumesc anticipat pentru cine ma lamureste.

Mihai1980
Sentinta definitiva
Din ce citesc eu aici , BCR BPL a cam pierdut procesul si recursul. Si ei zic Ca justitia nu i-a obligat pe ei sa returneze banii, ci pe clienti... E adevarat ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii