BANCI | Analiza

Curtea de Conturi a controlat bancile pentru locuinte si a constatat nereguli in acordarea primelor de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-30 00:30

Curtea de Conturi a efectuat in aceasta vara un control privind utilizarea subventiilor bugetare acordate prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale celor doua banci de locuinte, BCR si Raiffeisen, in urma caruia s-au constatat o serie de abateri de la legalitate, a precizat institutia statului, la solicitarea Bancherul.ro.

In fiecare an, clientii bancilor pentru locuinte primesc pentru economiile realizate in anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, dar nu mai mult de 250 de euro (echivalentul in lei), la care se adauga dobanda bancii.

“Curtea de Conturi a Romaniei, in temeiul art.22 lit. d) al Legii nr. 94/1992, republicata, exercita atributii specifice in ceea ce priveste utilizarea alocatiilor bugetare pentru investitii, a subventiilor si transferurilor si a altor forme de sprijin financiar din partea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.

Ca urmare si potrivit Programului de activitate pe anul 2015, Curtea de Conturi a desfasurat, in perioada iulie-septembrie 2015, actiunea de control cu tema Controlul utilizarii subventiilor bugetare la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si la cele doua banci de locuinte, respectiv BCR – Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Bank – Banca pentru Locuinte.

Aceasta actiune a urmarit verificarea conformitatii cu cadrul legal aplicabil alocarii si utilizarii primei de stat, platita din bugetul de stat, in baza prevederilor art.311 din OUG nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

Urmare acestei actiuni, s-au constatat o serie de abateri de la legalitate privind acordarea si utilizarea subventiilor, urmand a fi stabilite masuri de recuperare a prejudiciilor constatate, potrivit prevederilor legale.

In prezent, in urma incheierii activitatii de control, se deruleaza procedurile de conciliere si valorificare prevazute de Regulamentul privind organizarea si functionarea activitatilor specifice Curtii de Conturi, precum si valorificarea actelor rezultate din aceste activitati, proceduri ce confera entitatilor supuse controlului dreptul de a-si exprima punctul de vedere fata de fiecare abatere si recomandare cuprinsa in proiectul de raport, respectiv de a depune obiectiuni in termenele legale fata de abaterile consemnate”, a raspuns Curtea de Conturi la solicitarea Bancherul.ro.

Guvernul a alocat anul trecut 165 de milioane de lei pentru clienţii care economisesc pentru investiţii in domeniul locativ

In 16 decembrie 2014, Asociatia bancilor pentru domeniul locativ anunta urmatoarele, intr-un comunicat:

“Guvernul a alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice 165 milioane de lei pentru achitarea primei de stat cetăţenilor care economisesc în vederea finanţării locuinţelor, reprezentând valoarea primei de stat aferentă economiilor realizate în 2013 de clienţii băncilor pentru locuinţe.

Potrivit cadrului legal de funcţionare al băncilor pentru locuinţe, în fiecare an, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice virează în conturile băncilor pentru locuinţe (care solicită în numele clienţilor lor prima de stat) cuantumul total al subvenţiilor acordate de statul român persoanelor fizice cu cetăţenie română care au încheiat contracte de economisire-creditare, iar băncile pentru locuinţe creditează conturile clienţilor cu sumele cuvenite, aferente economiilor acestora.

Conform legislaţiei în vigoare, prima de stat reprezintă 25% din economiile anuale, dar nu mai mult de echivalentul în Lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.

„Produsul de economisire-creditare devine din ce în ce mai cunoscut în România. Mai mult de jumătate de milion de români au optat deja pentru acest sistem înțelegând avantajele planificării pe termen mediu şi lung al unei investiţii imobiliare şi beneficiază de sistemului de economisire-creditare: randament bun la economisire, costuri reduse la creditare şi avantajul dobânzilor fixe, evitându-se riscul de dobândă. Toate acestea fac din produsele de economisire-creditare unele dintre cele mai sigure și eficiente produse bancare. Faptul că, în această perioadă Guvernul continuă să sprijine românii care economisesc pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de locuit, ne demonstrează încă o dată importanţa produsului de economisire-creditare ca pârghie pentru creşterea economică”, a declarat Aurelia Cionga, Preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

„Succesul sistemului de economisire-creditare din România este demonstrat chiar şi în perioadele de criză, când a înregistrat creşteri substanţiale. Necesarul de investiţii în domeniul locativ determină românii să se orienteze cu proiectele lor pe termen lung. Ei economisesc mai întâi pentru a obţine un credit avantajos cu dobândă fixă pe toată perioada contractului. Sunt de obicei persoane sub 50 ani, angajate, cu familie formată din trei sau mai multe persoane, respectiv familii cu copii. Veniturile sunt medii și mici. Aceste persoane vor siguranţă, îşi fac planuri pe termen mai lung şi sunt atrase de predictibilitatea costurilor! Ei văd în sistemul de economisire-creditare o soluţie reală pentru rezolvarea problemelor locative!” a precizat Carmen Schuster, Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România a fost înfiinţată în 2007 şi are ca membri cele două bănci prezente pe piaţa de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Numărul total al clienţilor celor două bănci pentru locuinţe este de peste 550.000 de persoane. Produsele de economisire-creditare sunt relativ noi pe piaţa bancară românească, au apărut în 2004 şi sunt promovate de băncile pentru locuinţe.

Produsul de economisire-creditare este foarte simplu: clienţii care încheie un contract de economisire-creditare economisesc o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aibă posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, foarte avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc pentru depunerile efectuate într-un an prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. În perioada de creditare, dobânzile sunt în lei, fixe, cu valori începand de la 4,5%. Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.”

Depozitele bancilor pentru locuinte, in crestere cu 30%

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a înregistrat în cursul anului 2014 o creştere a depozitelor cu 27%, ajungând la peste 2,5 miliarde lei, a anuntat banca.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a anuntat ca in 2014 valoarea totala a depunerilor efectuate de clienti a fost cu 34% mai mare comparativ cu anul 2013, soldul total aferent contractelor de economisire-creditare atingand, la sfarsitul anului 2014, cifra de 451 milioane lei.

Cum isi promoveaza bancile pentru locuinte produsele

BCR Banca pentru Locuinte precizeaza, intr-un comunicat: “Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinţe sunt prima garantată de stat acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă, dobânzile fixe oferite pentru toată durata contractului şi, nu în ultimul rând, siguranţa depunerilor – garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul încurajează economisirea, sprijină relansarea creditării precum şi îmbunătăţirea fondului locativ.”

Economisire

"Cum locuieşti? Locuinţa ta este prea veche? Ce zici de o centrală termică? Visezi o baie ca în reviste? Nu ai geamuri termopan?

BCR Banca pentru Locuinţe îţi oferă soluţii pentru creşterea confortului locuinţei tale!

Ce poţi face tu şi cum te putem ajuta noi?

Poţi să economiseşti cu randament mare şi să-ţi asiguri un credit avantajos pentru viitor. Soluţia este economisirea şi creditarea pentru domeniul locativ! Ce înseamnă aceasta?

În prima etapă 

- pui deoparte o anumită sumă de bani (periodic sau toată suma odată) pentru care primeşti o dobândă bună de la noi + prima de 25% din partea statului

În a doua etapă:
- îţi punem la dispoziţie banii economisiţi + dobânda + prima de stat
- obţii dreptul la un credit în lei cu dobândă mică începând cu 4.44% pe an!

Astfel, ştii de la început care va fi dobânda creditului tău, clar şi fără surprize!

*Prima se acordă cetăţenilor români cu domiciliul stabil în România, pentru economiile depuse în fiecare an şi nu poate depăşi 250 euro (echivalentul în lei)."

Cum isi promoveaza Raiffeisen produsul de economisire

Economiseste eficient pentru viitorul copilului tau

Ce trebuie sa faci?

Pasul 1. Semneaza un contract de economisire-creditare cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte in orice agentie Raiffeisen Bank sau la partenerii nostri. 

Pasul 2. Incepe sa economisesti lunar o suma de bani (chiar si alocatia copilului tau) si beneficiezi de:

- 25% prima de stat, in limita a 250 euro/an, echivalentul in lei

- Dobanda fixa oferita de banca la economii

- Fiecare membru al familiei tale poate lua prima de stat daca incheie un contract de economisire-creditare

- Economisesti eficient in functie de posibilitatile tale pentru a asigura viitorul copilului tau

- Dupa majorat la finalul perioadei de economisire, poate solicita un credit cu dobanda de 4,5%. Creditul este in lei, dobanda este fixa pe toata perioada creditului avand astfel rate de creditare lunare fixe si egale.

CU PASI MICI POTI OBTINE REZULTATE MARI!

- rata dobanzii la economii: 1,5% pe an
- prima de stat de 25% din depunerile anuale, in limita a 250 euro/an
- dobanda la credit: 4,5% pe an la lei, fixa pe toata perioada creditului

Pentru a obtine creditul locativ cu dobanda de 4,5% este necesar sa economisesti minim 40% din suma contractata. 
La majorat, copilul tau poate folosi sumele economisite, inclusiv primele de stat, pentru proiectele lui, locative, de viitor.

COMISIOANE ECONOMISIRE

Comision de deschidere: 1% din suma contractata
Comision anual de administrare: 36 lei

COMISIOANE CREDIT

Comision de analiza dosar credit
 
- 400 lei daca contractul de economisire-creditare ce sta la baza creditului este incheiat dupa 01.01.2011 
- 3% din valoarea creditului, daca contractul de economisire-creditare ce sta la baza creditului este incheiat inainte de 01.01.2011

Comision rambursare anticipata: 0%

Suma contractata reprezinta suma de care clientul doreste sa beneficieze la semnarea unui contract de economisire-creditare. Aceasta este formata din:  sume economisite (depuneri proprii + 25% prima de stat, in limita a 250 Euro pe an + dobanda oferita de banca) si  valoarea creditului acordat de RBL.

Comentarii

Mihai
how nice
ce frecangii astia de la BPL. Au scos de la FAQ intrebarile la din print-screen.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii