Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Cum sunt garantate depozitele din bancile romanesti?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 11:18

Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente privind garantarea depozitelor in bancile romanesti:

- Care este valoarea depozitelor garantate?

Sunt garantate depozitele cu o valoare de maxima (plafon) de 100.000 de euro, echivalent in lei, pentru fiecare persoana (deponent), in fiecare banca.

- Mi se garanteaza doar 100.000 de euro, chiar daca am depozite la mai multe banci?

Nu, vi se garanteaza cate 100.000 de euro, in fiecare banca in care aveti bani.

Exista un plafon suplimentar, de inca 100.000 de euro, in anumite cazuri, precum pentru banii depusi din vanzarile de locuinte.

- Sunt garantate doar depozitele sau si conturile si cardurile?

Sunt garantate toate tipurile de conturi din banci, indiferent daca de ce tip sunt: depozite, conturi, carduri, pachete de cont etc.

- Sunt garantate doar depozitele populatiei sau si ale firmelor?

Sunt garantate atat depozitele populatiei, cat si ale firmelor, cu cateva exceptii, precum depozitelor bancilor si altor companii din domeniul financiar.

- Cine garanteaza depozitele?

Depozitele sunt garantate de catre o institutie destinata special acestui scop, denumita Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care functioneaza conform normelor europene.

- Exista suficienti bani pentru garantarea depozitelor?

FGDB dispune de o anumita suma necesara pentru plata depozitelor asigurate, echivalentul a minim 0,8% din valoarea depozitelor bancare, conform legii, insa nu valoarea acesteia este importanta, cat faptul ca, indiferent de valoarea garantiilor existente la un moment dat in conturile FGDB, acesta este obligat, legal, sa rascumpere toate depozitele dintr-o banca intrata in faliment.

Cum face asta? Prin imprumuturi obtinute de la banci sau alte institutii financiare, iar daca resursele nu sunt suficiente, Guvernul este obligat de lege sa acorde FGDB, in cel mult 5 zile, fondurile necesare platii depozitelor garantate.

- In cat timp primesc depozitele garantate dintr-o banca?

Plata depozitelor garantate se face intr-un termen de maxim 7 zile din momentul in care depozitele dintr-o banca au fost declarate indisponibile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), ceea ce inseamna ca banca a intrat in dificultate de plata si nu-si mai poate onora singura cererile de retragere de bani din conturi.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: banca  cont bancar  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Ferratum mi-a cesionat creditul si mi-a pus poprire fara instiintare. Este legal?

„Buna seara, Am luat un imprumut de 5000 lei de la ferratum bank si nu l am mai putut plati din cauza dobanzii foarte mari. Creditul a fost cesionat catre Svea nu am primit nicio instiintare sau somatie plata , am primit direct poprire salariu .In detalii

Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

 



 

Ultimele Comentarii