BANCI | Educatie financiara

Cum sa evitam riscul de a nu obtine credit de la banca pentru cofinantarea unui proiect din fonduri europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-30 11:11

Multi antreprenori nu reusesc sa obtina fonduri europene pentru realizarea diverselor proiecte de investitii pentru ca neglijeaza importanta cofinantarii bancare, astfel ca pot ajunge in situatia sa nu obtina un credit bancar, desi au aprobarea pentru derularea unui proiect european, avertizeaza bancherii.

De aceea, bancile sfatuiesc antreprenorii sa coopteze si banca in timpul procesului de obtinere a unei finantari europene, astfel incat sa se asigure ca vor obtine sumele de bani necesare initierii proiectului.

Pentru realizarea unui proiect cu fonduri europene este nevoie si de o contributie proprie la finantarea respectivului proiect, fie din resurse proprii fie printr-un credit de la banca.

"Sunt companii care constata ca desi i-a fost aprobat un proiect cu fonduri europene, cand ajunge la banca pentru a obtine finantarea necesara inceperii proiectului, constata ca nu poate obtine creditul. Pana la 50% dintre solicitari nu sunt bancabile, la un moment dat erau chiar 80%", spune Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Acest lucru se intampla pentru ca societatea stia ca detine un activ pe baza caruia reusea sa obtina un credit de la banca, dar acum constata ca valoarea respectivului activ pe care-l punea ca garantie nu mai este la acelasi nivel. El cere 100 de euro, de exemplu, dar banca spune ca-i poate da numai 60 de euro, ceea ce inseamna a proiectul este nebancabil, intrucat antreprenorul nu poate obtine suma de bani neceara inceperii proiectului.

Daca valoarea creditului obtinut este cu doar 10% sau 15% mai mica decat finantarea necesara in proiect, firma nu va poate sustine realizarea proiectulu din fonduri europene.

"In decizia de acordare a unui credit, acum nu mai conteaza atat garantia creditului cat cash-flow-ul obtinut de firma din activitatea sa. Iar daca respectivele incasari nu arata ca proiectul este sustenabil, riscul este sa-l creditezi si sa nu mai poata rambursa banii imprumutati", spune seful CEC Bank.

Autoritatile de management a fondurilor europene analizeza proiectele mai mult din punct de vedere al oportunitatii si perspectivei afacerii, mai putin din perspectiva financiara, explica el. De altfel, exista proiecte europene care nici nu au nevoie de finantare bancara, in cazul in care antreprenorul vine cu propria contributie.

Autoritatea de management acorda avizul ca poate fi accesat un anumit program european, dar nu analizeaza forta intreprinzatorului de rambursare a unui credit. Daca acesta vine doar cu propria contributie, este riscul lui, si sunt tot mai multi cei care nu mai vin la banca, pentru ca au anumite rezerve acumulate anterior.

"Autoritatile de management nu dispun de expertiza cu privire la capacitatea unui proiect european de a fi sau nu bancabil. De aceea, ARB a facut o serie de propuneri ca in faza de autorizare a proiectelor care urmeaza sa fie cofinantate de banci, sa participe si bancile, astfel incat atunci cand se obtine aprobarea proiectului, beneficiarul sa aiba siguranta ca banca il va finanta. Pentru asta este nevoie de schimbarea legii si de organizarea diferita a autoritatilor de management", precizeaza Radu Ghetea.

5 pasi pentru realizarea unui proiect cu fonduri europene

Pentru a fi siguri de obtinerea unei cofinantari bancare necesare derularii unui proiect european trebuie sa urmam cativa pasi esentiali, descrisi mai jos  de CEC Bank: 

Pasul 1: Informare si Consiliere

- va definiti ideea de proiect (scop, obiectiv, cost etc.)

- obtineti ghidul solicitantului corespunzator programului operational

- stabiliti o intilnire cu un consilier al CEC Bank, pentru a discuta posibile solutii de finantare a proiectului

- apelati la o firma de consultanta pentru scrierea proiectului

Pasul 2: Realizare proiect

- realizati un prim draft al proiectului, singur sau impreuna cu firma de consultanta

- transmiteti proiectul autoritatii de management sau organismului intermediar responsabil

- stabilirea impreuna cu reprezentantul CEC Bank a celei mai potrivite solutii de finantare si obtinerea Scrisorii de confort, pentru masurile unde se solicita acest document la depunere

Pasul 3: Aprobare proiect si Solicitare credit

- confirmare conformitate, de la AM/OI

- confirmare eligibilitate, de la AM/OI

- confirmare evaluare tehnica si financiara, de la AM/OI

- confirmare selectie proiect, de la AM/OI

- obtinerea Scrisorii de confort de la CEC Bank pe baza notificarii selectarii cererii de finantare emise de autoritatea competenta, pentru masurile unde se solicita acest document dupa data selectarii proiectului

- semnarea proiectului, AM/OI si CLIENT

- solicitare finantare de la CEC Bank

- CEC Bank va analiza solicitarea de finantare

- sunteti informat asupra decizia CEC Bank de acordare a finantarii

Pasul 4: Implementare si Utilizare credit

- semnare contracte de credit si garantii (daca decizia de creditare a fost pozitiva)

- deschidere cont special pentru incasarea sumelor nerambursabile

- creditul este pus la dispozitie

- incepere implementare proiect si angajarea cheltuielor conform activitatilor proiectului;

- completare cerere de rambursare, in baza documentelor justificative ale cheltuielilor efectuate (ex: facturi) si depunerea ei la AM/OI

- aprobare cerere de rambursare de catre AM/OI

- incasarea sumelor aferente cheltuielilor eligibile de la institutiile responsabile

- rambursare credit CEC Bank (din sumele primite)

Pasul 5: Finalizare proiect si Rambursare credit

- finalizare proiect in durata aprobata in cererea de finantare (maxim 2-3 ani)

- rambursare credit CEC Bank, in functie de produsul de creditare ales (pana la 10 ani)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii