BANCI | Stirea Zilei

Cum l-am prins cu minciuna pe fostul bancher de la Volksbank care a facut “dezvaluiri” intr-o conferinta de presa a avocatului Gheorghe Piperea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-06 19:24

Ionut Dragomirescu, fostul angajat Volksbank pe care avocatul Gheorghe Piperea (foto), implicat in mai multe procese impotriva bancii, l-a adus astazi intr-o conferinta de presa pentru a face “dezvaluiri” despre cum acorda banca imprumuturi in CHF inainte de criza, a mintit afirmand ca banca i-a majorat nejustificat dobanda la credit. In realitate este vorba de un imprumut acordat in conditii preferentiale salariatilor bancii si care a revenit la conditiile standard, conform contractului, in momentul in care angajatul a parasit banca, dupa cum precizeaza reprezentantii Volksbank.

“Eu am fost impins timp de 5 luni de zile, dupa ce am devenit anagajat al bancii, sa refinantez in CHF doua credite vechi, unul de 30.000 de euro si altul 60.000 de lei, pe care le obtinusem tocmai pentru a-mi acoperi riscul valutar”, a spus Dragomirescu, fost manager relatii clienti corporate in perioada 2008-2010 la sucursala Volksbank din Ramnicu Valcea, fara sa precizeze de cine si in ce conditii a fost "impins" sa faca acest lucru.

De fapt, am aflat de la oficialii Volksbank care au studiat dosarul lui Dragomirescu, acesta a recurs la refinantarea in CHF pentru a obtine conditii de creditare privilegiate, cu costuri mult mai avantajoase decat cele standard.

“Am fost angajat al bancii cand mi-am luat un credit in CHF cu dobanda initiala de 4,25%, dar alti clienti aveau dobanda de 3,99%, desi nu erau salariti ai bancii. Nu am avut sub nicio forma costuri preferentiale in perioada cand am luat eu credit”, a declarat Dragomirescu, in cadrul conferintei de presa.

Declaratie care nu corespunde adevarului, intrucat, dupa cum precizeaza oficialii Volksbank, Dragomirescu a obtinut creditul in conditiile preferentiale de dobanda pe care le aveau toti angajatii bancii, respectiv fara comisionul de risc, astfel ca DAE era mai mica cu aproximativ 2-3 puncte procentuale.

"Toti angajatii Volksbank, inclusiv Dragomirescu, aveau conditii preferentiale la imprumuturi, cu costuri mai mici cu 2-3 puncte procentuale fata de cele standard, si nimeni nu a fost fortat sa obtina acele credite", spun reprezentantii Volksbank.

Mai exact, salariatii Volksbank primeau credite fara comision de risc, astfel ca aveau o DAE (costul total al creditului, format din dobanda si comisioane) de 4,25%, in timp ce creditele standard, cu comisionul de risc, aveau o DAE de 6,8%, asadar cu aproximativ 2,6 puncte mai ridicata, precizeaza banca.

Intr-adevar, adauga reprezentantii Volksbank, existau si credite cu dobanda de 3,9%, insa la aceasta se adauga comisionul de risc, astfel ca DAE ajungea la aproximativ 6%, cu 1 punct mai mica decat cele standard, dar mai mare decat dobanda pentru angajatii bancii. Este vorba de credite acordate salariatilor din diverse firme cu care banca a incheiat conventii si care erau considerati a avea un risc mai mic.

De ce i-a crescut dobanda la credit

Dar sa vedem ce s-a intamplat ulterior cu creditul lui Dragomirescu, dupa cum l-a indemnat sa poveseasca mai departe mentorul sau, profesorul Piperea.

"Numai ca atunci cand ati plecat de la banca, DAE a sarit la 8%", ii aduce aminte Piperea.

Dragomirescu: "Exact, asa a si inceput lupta cu banca, in aprilie 2010, dupa ce am plecat din banca, DAE a ajuns de la 4,25% la 8,31%. A trebuit sa citesc foarte atent contractul, fiind tanara familie cu credit ipotecar, cu copii mici si inca un junior pe drum, eram foarte atent la costurile lunare." 

- Ati platit retroactiv diferenta de dobanda? a venit intrebarea de la o ziarista.

Dragomirescu: "Nu, am reusit sa sesizez banca, aceasta mi-a spus ca sunt client foarte bun platnic, client din categoria A in privinta serviciului datoriei, dar pentru faptul ca am ridicat capul, mi s-au mai adaugat doua noi comisioane: monitorizare polita de asigurare, care insemna 80 de euro pe an si comision revizie periodica garantie, de 200 de euro la trei ani. Am spus ca nu pot accepta asa ceva, nefiind trecute in contract. Mi s-a raspuns ca nu mai sunt salariatul lor si prin urmare trebuie sa platesc. Am reusit sa nu mai platesc acele doua noi comisioane suplimentare si cu ajutorul ANPC sa am titlu executoriu din 2011 privind clauzele abuzive. Deci litigiul meu cu Volksbank este rezolvat din 2011, in sensul ca sunt titularul unui titlu executoriu privind clauzele abuzive."

- Dar ne puteti spune cum ati reusit, care e procedura exacta, ca nu toata lumea este familiarizata. Cum a interventit ANPC-ul in procesul dumneavoastra si cum v-a ajutat?", a intrebat din nou ziarista nedumirita, pe buna dreptate.

Profesorul Piperea nu l-a lasat insa pe Dragomirescu sa vina cu explicatii despre cum l-a ajutat ANPC: "Numai o secunda. Astea sunt niste explicatii ulterioare. Haideti sa beneficiem de prezenta colegului nostru sa ne explice neregulile de la creditele in franci elvetieni."

Asta pentru a-l scuti pe colegul sau sa se dea de gol cu o noua eludare a realitatii.

Oficialii Volksbank spun ca, in realitate, DAE din contractul lui Dragomirescu a crescut intrucat acesta, nemaifiind angajatul bancii, s-a revenit automat la conditiile unui client standard, conform prevederilor din contract, respectiv la costurile creditelor din acel moment.

Mai mult, la cererea sa, banca a fost de acord, in acelasi an, sa renegocieze contractul in favoarea clientului, stabilindu-se, printr-un act aditional, eliminarea comisionului de risc si scaderea dobanzii la un nivel de 5,25%.

In ceea ce priveste "ajutorul" ANPC-ului, adauga reprezentantii Volksbank, in realitate este vorba de o actiune in justitie initiata de ANPC impotriva bancii, in care au fost incluse plangerile mai multor clienti, printre care si Dragomirescu, in vederea eliminarii unor clauze abuzive, printre care si comisionul de risc, care de fapt nu mai exista in contractul acestuia din 2010.

Dragomirescu a dat insa ulterior in judecata Volksbank, sustinand ca aceasta nu a aplicat decizia instantei in cazul cu ANPC, ce presupunea scaderea dobanzii la 4,25%, uitand insa ca semnase cu banca actul aditional, la finalul lui 2010, prin care convenise o dobanda de 5,25%.

El a facut asta probabil cu scopul de a obtine daune de 500 de lei pe zi stabilite de instanta in cazul neaplicarii sentintei in cazul ANPC, insa deocamdata a pierdut procesul la instanta de fond.

Volksbank precizeaza ca, la fel ca inainte de criza, si in prezent are printre cele mai mici costuri de creditare, incluzand comisionul de risc, care face parte din DAE, astfel ca nu acesta a fost cauza pentru majorarea ratelor la credite dupa criza, ci aprecierea puternica a francului elvetian fata de leu.

"Dezvaluirile" bancherului: nimic spectaculos, doar lucruri stiute deja

Asa-zisele dezvaluiri ale fostului bancher Ionut Dragomirescu adus de avocatul Gheorghe Piperea la o conferinta de presa a asociatiei Parakletos au fost doar lucruri care se cunosteau deja:

Contractele bancilor au fost preformulate

“Vreau sa va spun ca acele contracte de credit semnate intre banci si consumatori au fost contracte preformulate. Nu am intalnit, la cele 3 banci in care am lucrat timp de 10 ani, ca un contract de credit retail sa fi fost negociat cu un client persoana fizica. Existau modele unice care se aplicau pentru toti clientii.”

Toate creditele se acordau fara o prealabila informare a clientilor, nu exista nici macar sansa la vreo negociere. Clientul era pus in fata faptului implinit, trebuia sa semneze contractul in aceeasi zi in care trebuia sa mearga si la notar sa incheie contractul de ipoteca si contractul de vanzare-cumparare. Orice clauza pe care ar fi putut sa o sesizeze clientul in cele cateva minute in care semna oricum nu mai putea fi modificata, era conditionat sa semneze ceea ce banca aprobase si stabilise in prealabil.

Clientii nu veneau singuri la banca, erau atrasi de reclame

In privinta atragerii clientilor catre banci: acestia nu veneau singuri, erau atrasi catre banca prin acea politica de reclame, publicitate, in care li se prezentau produsele numai in culori vii, absolut niciodata clientii nu au fost informati in privinta riscului valutar.

Clientii nu au fost informati despre riscul valutar

Discutam strict de creditele in CHF: sub nicio forma bancile in care am lucrat nu am vazut sa fii informat acesti clienti despre posibilitatea existentei unui risc valutar. Din contra, francul era prezentat ca o moneda sigura, stabila.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte declaratii ale lui Dragomirescu si Piperea

Stire in curs de actualizare cu date despre contractul lui Dragomirescu si declaratiile sale din conferinta de presa

Comentarii

cosming
mda
Jmecheria asta cu creditul preferential pe care il ei de la banca daca esti angajatul ei se intampla si la Bnaca Transilvania, la Banca Comerciala Romana si cam peste tot e aceeasi conditie : daca pleci din banca devii client standard... e o signrua problema... conditiile pentru client standard NU sunt trecute in contractul semnat :)... deci daca nu sunt trecute EXPLICIT ele NU pot fi impuse ulterior pentru ca asta inseamna modificarea contractulu ceea ce in Romania se face prin NEGOCIERE nu prin IMPUNERE, lucru care la sesizat si ANPC :)

Andreea
Angajat in sistemul banca
Am si eu o intrebare fata de dl....cum il cheama (Dragomirescu): daca tot era angajat bancar de ce nu si-a luat un draft de contract acasa sa il citeasca? Ii interzicea legea sau procedura interna? Clientii sunt si acum zapaciti de reclame si de aniversari ale nu stiu caror banci dar daca tu te duci si semnezi ca primarul e vina ta, nu a bancii! Poti oricand cere un draft de contract. Ti s-a aprobat creditul, minunat, citesti draftul...comentezi daca ai argumente pertinenete si semnezi sau nu semnezi(se numeste Liberul arbitru)! Si eu lucrez in banca si am un credit preferential dar in contractul meu scrie negru pe alb: cand nu voi mai lucra in banca asta o sa am dobanda x%+robor3m!!! Eu personal am negociat pt clientii mei conditiile de cost si bancile sunt foarte deschise din punctual asta de vedere: atragerea clientilor!

cosming
really?
@Andreea - sa stii ca e vorba de contractele si de atitudinea bancherilor de pana in anul 2010... situatia de acum se aplica exclusiv clientilor noi care beneficiaza de clauze contractuale IMPUSE prin lege... pana in 2010 bancile au facut ce au vrut prin romania... iar ce se intampla acum, prcesele de prin instante se refera la contractele vechi care sunt in derulare.

Andreea
@cosming
Comsing...asta e scuza? Ca bancile faceau ce vroiau? Lucrez de cativa ani buni in banca asa ca ....stiu ce se intampla dar asta e scuza omului slab, care vrea bani si atat! De fapt asta e problema cea mai mare: in ron doabnzile erau mari (suma maxima la care se incadra clientul era mica), creditul in CHF avea dob mica(deci suma ce putea fi accesata era mai mare) si oamenii vroiau multi bani, faceau credite in acelasi timp, pt ca nu se raportau in Biroul de credite si....acum plangem ca a crescut CHF si ca nu mai putem plati ratele:)

cosming
really?
@Andreea - nu e vorba de "scuze" e vorba de abuzuri pe care bancile le-au facut (si le fac!!!) fara ca consumatorul de produse financiar bancare sa se sesizeze. Daca tot lucrezi in sistemul bancar... ia vezi cati din salariatii care isi incaseaza banii la banca unde lucrezi tu au idee ce comisioane platesc pe luna... ca sa vezi ce bine sunt informati despre costuri... Similar in contractele de credit inainte de 2010 au fost introduse clauze care erau abuzive si care dezavantajau clar consumatorul lasand banca sa faca ce doreste cu contractul.... De exemplu, eu am in cateva contracte o formula de calcul a dobanzii de genu : "dobanda de referinta variabila, case se afiseaza la sediul bancii plus o marja de 1.5 p.p"... ce dobanda crezi ca platesc eu acum ? Eu sincer nu stiu, banca nu imi da explicatii cum a ajuns sa calculeze dobanda respectiva, ANPC -ul i-a amendat si banca a contestat.. si se tot judeca...

Andreea
@coming
Sunt de accord cu tine ca sunt comisioane mari,nu am contestat asta niciodata dar daca le accepti un an de zile....atunci inseamna ca iti convin. Daca tu din 2010 ai dobanda exprimata in marja +1.5pp+indice sau altfel exprimat inseamna ca la momentul semnarii contractului nu te-ai sesizat. Cand ai dat in judecata banca: acum, cand e o moda sa dam in judecata banca , sau acum 3-4 ani cand nimeni nu facea nimic si tu te simteai neindreptatit? De la OUG 50 o exprimare de genul care spui tu e ILEGALA si INADMISIBILA!!!!! Dar si mai strigator la cer e ca nu stii ce dobanda ai: ceri un grafic de rambursare sau un document in care ti sa spuna CLAR care e dobanda... De ce e acontestat banca decizia ANPC-ului?

un bancher onest
Angajat in sistemul bancar
Andreea, daca vrei documentare completa, trebuia sa vezi ca ex-bancherul respectiv a inceput lupta cu banca in aprilie 2010, cand tu sau alti asa zisi bancheri nu stiati nimic de clauze abuzive. Se pare ca nu te poti concentra nici macar la o pagina de articol, dar la un contract plin de termeni specializati...! Esti stresata? Esti cumva foarte stresata in ultima perioada de nerealizarea targetului, de creditele neperformante? Si cati clienti trebuie sa pacalesti lunar pentru a ramane in sistem ? Nu uita, ca te afli in contratimp. ACUM, romanii incep sa fie atenti la abuzurile bancilor si s-au mai informat intre timp. Sa nu cumva sa dai de un client istet si instruit in celebrele de acum clauze abuzive. Nu de alta, dar te va face zob... cu argumente si legi. Dar, ce opinii si relatare obieciva sa vezi pe un site ce prezinta zilnic doar bancheri de suscces. O intrebare, pentru autorul articolului: Unde au fost acesti bancheri de succes, cand s-au acordat acele credite ? astazi aceeasi bancheri recunosc creditele neperformante fabuloase sau s-ar prabusi sistemul zic tot ei daca nu mai incaseaza sumele umflate de cauzele abuzive? Sau unde a fost bancherul sef =-guvernatorul, cu toata armata lui? La vie la cules sau vandut de vin catre biserici si banci (vezi sticlele de protocol care circula prin banci, au cumva marca Isa..escu? sau nu a avut d-ul guvernator sprijin politic sau cumva a trebuit sa taca pentru a merge treaba.

cosming
mda
@andreea - legat de dat in judecata: cam treneaza dosarele (3!!!) de prin 2010 prin judecatorii si tribunale; legat de grafic de rambursare : apare intradevar valoarea finala a dobanzii curente dar tine cont ca am o marja de 1.5% iar EURIBOR nu este la valori de 8%; legat de exprimarea ILEGALA - contractul meu NU a fost aliniat la OUG 50/2010 deci in continuare acea exprimare ILEGALA si ADMISIBILA se aplica unilateral de catre banca (aia mai mare si mai tare ca o sa pice de sus de tot in curand sper) iar eu astept definitivarea dosarelor prin instante

Andreea
@bancher"onest"
Dragule,lucrez in banca din 2009 așa ca stiu despre ce e vorba in contracte si nu vând ca sa îmi fac targetul cum crezi tu! Ai ajuns de la credite si clauze abuzive la vin si alte alea? Cine nu se poate concentra pe subiect?

un bancher onest
Angajat in sistemul bancar
Buna Andreea, tocmai ca esti din 2009 in banca nu poti sau nu stii ca este o legatura MARE intre clauze abuzive, struguri, vin de protocol, banci si g....tor. Restul informatiilor cosmetizate, care ti se spun tie de sefi sunt doar o poveste frumoasa, dar din pacate falsa. Apropo, vezi ca sunt mii de contracte care contin clauze abuzive(asa au spus judecatorii irevocabil). Intelegi de ce lupti contra curentului.

Andreea
@un bancher onest
Bancherule onest, de ce ti se pare tie ca lupt contra unui curent? Stiu ce nebunie a fost cand se luau creditele pe banda rulanta dar asta nu iti da tie dreptul, client suparat, sa ii ceri bancii sa convertesti creditul la cursul CHF RON la 1.9 ca...asa era atunci, sau sa scoti niste clauze pe care le-ai acceptat 3-4 ani! In 2010 nu mai suportam sa aud OUG 50 si sa semnez acte aditionale. Dar a fost un val, s-a potolit...daca nu ai semnat in 2010 act aditional sau nu te-ai revoltat pt clauze care iti sunau ciudat la ureche (ca nu trebuie sa fii mare specialist ca sa ti se para ca ai dobanda mare) de ce te revolti acum? Ce s-a schimbat intre timp? Ai facut 5 facultati si ai invatat ce e ala roboru si ca marja trebuie sa fie fixa si nu fix+1.5%? Pe mine chestia asta ma depaseste ca om, nu ca om in banca...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii