BANCI | Educatie financiara

Cum face BNR profit, spre deosebire de o banca, si de ce a avut pierderi de 1,2 miliarde lei in 2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-30 10:08

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este, fireste, o institutie unica, care functioneaza diferit de bancile comerciale, de aceea e bine de stiut ce fel de operatiuni financiare deruleaza aceasta si cum face profit, sau pierderi, cum s-a intamplat anul trecut, cand a raportat un rezultat negativ de 1,2 miliarde lei, dupa 5 ani in care a avut numai castiguri. In 2012, BNR a raportat un profit de aproape 700 milioane lei, iar in 2011 castiguri de 300 de milioane lei.

In primul rand, trebuie precizat ca, potrivit statutului BNR, obiectivul acestei institutii nu este de a face profit, asa cum se intampla in cazul bancilor comerciale, ci de a asigura stabilitatea financiara a tarii si o inflatie redusa. Iar 80% din profitul BNR se duce la bugetul de stat.

Principala sursa de venituri a BNR: titlurile emise de cele mai puternice state din lume

BNR are ca principala sursa de venituri dobanzile incasate din titlurile de stat, bondurile sau obligatiunile emise de diverse tari straine, cele mai puternice din lume, cu ratinguri AAA, precum SUA, Germania sau Japonia.

Din totalul activelor BNR, in valoare de aproape 170 de miliarde de lei, cea mai mare parte, respectiv 100,1 miliarde lei sunt reprezentate de valorile mobiliare in valuta, adica titluri de state emise de cele mai puternice state din lume. In 2012, BNR detinea titluri straine de doar 94,6 miliarde lei.

Pentru aceste detineri, BNR a incasat in 2013 dobanzi de 1,4 miliarde lei, putin mai mici fata de cele 1,8 miliarde lei din 2012, din cauza scaderii randamentelor aferente respectivelor titluri.

BNR mai incaseaza dobanzi si din credite acordate bancilor romanesti. Veniturile din dobanzi aferente creditelor acordate bancilor s-au ridicat in 2013 la doar 120 milioane lei, fata de peste 500 de milioane cu un an in urma, in conditiile in care BNR a avut, anul trecut, mai mult un statut de debitor al pietei bancare, nu de creditor, adica mai mult a atras depozite de la banci, cu scopul de a reduce banii in exces de pe piata, astfel incat sa nu creasca inflatia.

In 2013, volumul creditelor acordate de BNR bancilor s-a ridicat la doar 1 miliard de lei, fata de cele 12 miliarde lei in 2012.

In aceste conditii, BNR a incasat in 2013 venituri totale din dobanzi (pentru titlurile straine si creditele acordate bancilor) de 1,5 miliarde lei, cu 800 de milioane mai putin fata de cele 2,3 miliarde lei in 2012.

In concluzie, creditele mai putine acordate bancilor romanesti si dobanzile in scadere aferente obligatiunilor straine detinute au redus veniturile bancii centrale cu 800 de milioane de lei.

Numai ca BNR nu doar incaseaza, ci si plateste dobanzi. Ba chiar dobanzile platite de BNR sunt mai mari decat cele incasate.

Pentru ce plateste BNR dobanzi? Chiar daca pare greu de crezut, insa banca centrala are cheltuieli uriase cu dobanzile ca efect al amortizarii primei nete rezultate din achizitiile de titluri straine, cu alte cuvinte din scaderea dobanzilor aferente acestor titluri.

In consecinta, in 2013, BNR a avut cheltuieli de 1,3 miliarde lei din aceste diferente de pret, un nivel asemanator anului precedent, fata de venituri de 1,4 miliarde lei din aceleasi titluri. Ceea ce inseamna ca banca centrala a avut un castig efectiv de doar 100 de milioane de lei din detinerile uriase, de peste 100 de miliarde de lei, de titluri ale statelor straine.

BNR a mai platit dobanzi si pentru imprumutul obtinut de Romania de la FMI, dobanzi ce s-au ridicat la 850 de milioane de lei in 2013, in scadere de la 1,2 miliarde lei in 2012.

Pentru depozitele atrase de la banci, BNR a platit o suma neglijabila, respectiv 16 milioane lei. Dobanzi mult mai mari au fost platite pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta, in jur de 400 milioane lei.

Dupa ce a tras linia sub veniturile si cheltuielile cu dobanzile, BNR a constatat ca a iesit in minus. In total, BNR a platit anul trecut dobanzi in valoare de 2,6 miliarde lei, mai putin totusi decat in anul precedent (3,1 miliarde lei). In schimb, banca centrala a incasat dobanzi de 1,5 miliarde lei, mult mai putin fata de cele 2,3 miliarde din 2013.

In aceste conditii, BNR a avut o pierdere din diferenta de valoare dintre dobanzile incasate si cele platite de 1 miliard de lei, fata de o pierdere de 770 de milioane in anul precedent.

A doua sursa principala de castiguri a BNR: operatiunile valutare

Diferenta dintre veniturile si cheltuielile din dobanzi nu este, asadar, suficient de mare pentru a justifica pierderea de peste 1 miliard inregistrata de BNR, fata de castigul din anul precedent.

Care a fost, asadar, motivul pierderilor?

Este vorba de castigurile nete realizate din operatiunile valutare, adica din diferente de curs, care s-au ridicat la 1,2 miliarde lei in 2013, mai putin de jumatate fata de anul precedent, cand au fost de 2,7 miliarde lei.

BNR precizeaza ca veniturile si cheltuielile din diferentele de curs pe parcursul lui 2013 si 2012 sunt aferente, in principal, iesirilor de valuta din pozitiile valutare lungi.

Si ne amintim aici cum guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se lauda la conferintele de presa ca banca centrala face un profit frumos in urma interventiilor pe piata valutara, pentru oprirea deprecierii leului, prin vanzarea valutei cumparata la un curs mai mic in perioada dinaintea crizei, cand leul s-a apreciat masiv.

Interventiile BNR pe piata valutara nu au putut insa aduce suficient de multe castiguri, in conditiile in care banca centrala a decis sa-si mentina la un nivel ridicat rezervele valutare, in contextul unor plati importante a datoriei catre FMI.

De aceea, aceste castiguri din schimburile valutare au fost mult mai mici fata de anul precedent si nu au putut compensa in intregime pierderile acumulate de BNR din dobanzi, la care s-au aduagat alte cheltuieli, precum cele cu emisiunea monetara, de aproape 100 milioane lei, sau cele cu personalul, de 258 milioane lei, astfel ca in final BNR a raportat o pierdere de 1,258 miliarde lei in 2013.

Cum explica BNR pierderea record din 2013

Iata cum explica BNR, in raportul anual, pierderea suferita in 2013:

"Rezultatul financiar negativ înregistrat de Banca Naţională a României în anul 2013 reflectă influenţa a doi factori.

Primul dintre aceştia vizează asumarea costurilor implicate de îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor şi de asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor valutare ale statului, cu beneficii în planul stabilităţii cursului de schimb al monedei naţionale, al stabilităţii
financiare, precum şi al credibilităţii externe, reflectate în condiţii mai avantajoase de finanţare pentru statul român şi companiile autohtone.

Cel de-al doilea factor de influenţă este reprezentat de tratamentul contabil al diferenţelor din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută, standardele internaţionale aplicabile băncilor
centrale – asumate de BNR conform art. 37 din Legea nr. 312/2004 – stipulând înregistrarea diferenţelor favorabile în contul special de reevaluare, dar trecerea pe cheltuieli a celor nefavorabile."

Pierderea a fost deja acoperita

BNR mai precizeaza ca pierderea de anul trecut a fost deja acoperita din rezervele si din profitul realizat in prima parte a acestui an:

"Potrivit legii, pierderea înregistrată în exerciţiul financiar 2013 a fost parţial
acoperită din rezervele statutare, diferenţa rămasă (756,2 milioane lei) urmând a fi
acoperită din profiturile viitoare.

În acest context, este important de subliniat faptul că în primele cinci luni ale anului 2014 banca centrală a înregistrat un profit operaţional în sumă de 725,8 milioane lei, ceea ce echivalează cu acoperirea
pierderii reportate în proporţie de 96 la sută."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

Am luat 38 de milioane de la Credit Prime si platesc in fiecare luna 13 milioane. E normal?

„Buna ziua am luat 38 de milioane de la credit prime și plătesc pe fiecare luna 13 milioane ce banca este asta am salariu de 2300 eu din ce mai trăiesc am un copil mic nu se gândesc Ei vor să plătesc atât mult nu se poate așa ceva sincer eu in 24 de luni detalii

 



 

Ultimele Comentarii