BANCI | Opinie

Consumul nu creeaza locuri de munca, peste 20 de ani pensia va fi cu 40% mai mica, actiunile bursiere sunt supraevaluate (avertismente de la economistul BCR, Radu Craciun)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-05 12:09

Radu Craciun, economistul-sef al BCR, lanseaza trei teme de reflectie privind tendinta economiei si a pietei financiare:

1. consumul stimulat de relaxarea fiscala initiata de guvern prin scaderea TVA nu ajuta economia si nu creeaza locuri de munca;

2. peste 20 de ani pensia va fi cu 40% mai mica, din cauza cresterii numarului de pensionari;

3. actiunile si obligatiunile sunt supraevaluate din cauza banilor in abundenta tipariti de bancile centrale din toata lumea.

Romania este supusa unei presiuni de crestere economica mai ridicata cu 3-4% pe an fata de Europa dezvoltata, pentru a recupera decalajul de dezvoltare fata de occident si a putea adera la zona euro in 2019 sau chiar mai tarziu, insa nu trebuie sa facem greaseala de a creste cu orice pret. Avem nevoie in primul rand de o crestere economica sanatoasa, nu prin consum, asa cum se intampla in prezent, ci prin investitii in infrastructura si afaceri si crearea de noi locuri de munca, avertizeaza Craciun.

De ce? Pentru ca doar prin consum riscam sa ajungem la o economie supraincalzita, care in urmatorii ani ar putea scadea din nou, asa cum s-a intamplat inainte de criza din 2008.

“Deja avem pete regionale de supraincalzire economica, cu deficit de personal calificat si somaj 0, din cauza mobilitatii scazute a populatiei, a lipsei infrastructurii, care impiedica dezvoltarea firmelor in zone unde exista forta de munca. De aceea, stimularea consumului nu face decat sa incalzeasca si mai mult zonele supraincalzite, mai dezvoltate”, spune economistul BCR.

In aceste conditii, companiile nu sunt stimulate sa investeasca, desi ar dispune de banii necesari: “De ce sa investesc daca nu gasesc oameni si nu exista infrastuctura?”.

Investitiile unei companii nu sunt determinate doar de disponibilitatea finantarii si a resurselor financiare, e nevoie de incredere in viitor, de optimism in perspectivele de dezvoltare a tarii, de modul in care e condusa tara, de macrostabilizare, de stabilitate legislativa.

“Cu consumul nu creezi locuri de munca”, spune Craciun.

Impozitele din Romania sunt foarte mici, considera el - taxa unica (16%) si TVA (20%) de anul viitor -, deci nu sunt o piedica pentru afaceri, ci un mediu foarte bun pentru un business. “Dar nu este asa, pentru ca de fapt investitorii se intreaba cat va dura minunea, cand se va face pasul inapoi. De aceea, ei nu-si pot face un plan pe teren lung, pentru ca nu cred ca aceste masuri de relaxare fiscala au sustenabilitate pe termen lung”, considera Craciun.

Nu exista servicii de planificare financiara

O a doua problema este cea a cresterii varstei populatiei. Romania va avea 2,5 pensionari la un angajat peste 20 de ani, spune Craciun, de aceea pensia va fi cu 30-40% mai mica.

Motiv pentru care ar trebui sa ne gandim sa economisim mai mult pentru a ne asigura batranetea. Din pacate insa, in Romania nu exista servicii de planificare financiara personala, spune Craciun.

In aceste conditii, va avea loc o schimbare a comportamentului consumatorului, odata cu inaintarea varstei: pensionarii nu vor mai avea nevoie de credite, mai degraba de economii, fapt ce-si va pune amprenta serios asupra economiei, iar bancile isi vor schimba modelul de afaceri.

Comportamentul de turma

Un al treilea avertisment al lui Craciun se refera la cresterea puternica a valorii activelor financiare, mai exact a pretului actiunilor de pe bursele mondiale pe parcursul ultimilor ani.

Activele financiare (actiunile, obligatiunile) sunt supraevaluate in prezent, in conditiile injectarii de lichiditati de catre bancile centrale, pentru concracararea crizei si in contextul scaderii la 0 a dobanzilor de referinta si a celor la depozitele bancare, astfel ca multi investitori s-au orientat catre actiuni.

Cresterea puternica a actiunilor pe burse este determinat si de clasicul comportament de turma al investitorilor.

“Nu pot sa stau deoparte cand toti fac profit in jurul meu, merg cu turma, desi simt ca e vorba de bula, sperand doar sa vad prapastia primul, dar nu toti pot vedea prapastia in acelasi timp”, spune Craciun.

Deocamdata, adauga el, avem o dependenta de drogul lichiditatii, se vede din reactia pietei. Cand exista temerea ca FED-ul va creste dobanda, ca BCE nu va extine programul Quantitative Easing, ca banca Chinei nu intervine, toti incep sa vanda.

“Suntem intr-un cerc vicios si nu stiu cum iesim, dar e firesc sa vina o noua recesiune, chiar daca chinezii nu o recunosc”, adauga Craciun. De aceea, el considera ca nu ar trebui sa ne decuplam centurile de siguranta. Dimpotria, sa ni le strangem.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieIn Polonia, dobanda de referinta e cat inflatia

In Polonia, tinta de inflatie a bancii nationale e 2,5%, cu o marja de plus/minus un punct, ca la noi. Inflatia in Polonia a fost 1,9% in septembrie, la noi 5,03%.  Pentru finalul lui 2018, se asteapta o inflatie de 1,5% in Polonia si 3,5% in Romania, conform prognozei BNR. Dobanda de politica monetara in Polonia e 1,5%, cat inflatia, la noi e 2,5%, la jumatate fata de inflatie. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca dobanda e mai mica pentru a nu atrage capitaluri straine care sa aprecieze detalii

Liviu Voinea, viceguvernator BNR - Discurs cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea din Craiova

Doamnă Prim-Ministru, Doamnă Ministru,
Domnule Rector,
Onorată asistență, Mulțumesc domnului Rector Cezar Spânu pentru invitație. Îmi face o deosebita plăcere să fiu aici, în primul rând pentru ca tatăl meu era oltean, de lângă detalii

Banca nationala a Cehiei creste dobanda la 1,5%

Banca centrala a Cehiei a urcat dobanda la 1,5%, mentionand ca inflatia va fi peste tinta de 2% in acest an si va scadea abia in 2020. In august, inflatia era 2,5%. In Romania, inflatia era in august 5,06% iar dobanda BNR doar 2,5%, intrucat BNR se asteapta ca inflatia sa scada la 3,5% la finalul anului, ceea ce ar insemna ca si la noi va fi o marja de un punct intre dobanda si inflatie. In Polonia, inflatia este de doar 2%, sub tinta de 2,5%, iar dobanda de referinta este 1,5%, asadar ecartul e de numai o jumatate de punct. In Ungaria, inflatia e 3,4%, usor peste tinta de 3%, iar dobanda de referinta a fost mentinuta in aceasta luna la numai 0,9%, marja fiind asadar de peste doua puncte. BNR n-ar mai trebui sa creasca dobanda in acest an, daca detalii

A Financial Union for the Euro Area - speech by Poul M. Thomsen, IMF

A Financial Union for the Euro Area
Poul M. Thomsen
Director, European Department
International Monetary Fund Conference of the Belgian Financial Forum (BFF) in cooperation with SUERF - The European Money and Finance Forum
National Bank of detalii