BANCI | Ultima Ora

Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Bulgariei pentru ca nu-i despagubeste pe deponentii unei banci intrate in faliment acum 3 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-25 22:53

Comisia Europeana a anuntat astazi ca a deschis procedura de infringement impotria Bulgariei pentru incalcarea Directivei 94/19/EC privind schemele de garantare a depozitelor si nerespectarea principiilor privind circulatia libera a capitalului, intrucat nu i-a despagubit nici pana acum pe deponentii bancii Corporate Commercial Bank AD (KTB), care a intrat in faliment in luna iunie.

“Comisia cere ca deponentii sa intre imediat in posesia sumelor din depozitele bancare pe care au dreptul sa le detina”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, in care se precizeaza ca Bulgaria are termen limita de 15 octombrie pentru a raspunde solicitarii.

Este vorba de depozite cu o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro, care afecteaza puternic bugetul Bulgariei, deficitul public urmand sa creasca la 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2014, fata de ce prevazut initial de 1,8%, din cauza costurilor aferente despagubirii deponentilor.

Conform Directivei privind schemele de garantare (DGS), deponentii unei banci trebuie despagubiti intr-un interval de cel mult 25 de zile de la indisponibilizarea depozitelor, pe cand deponentii bulgari nu si-au primit banii nici dupa trei luni de la falimentul KTB.

“În conformitate cu legislația bulgară, schema de garantare a depozitelor este autorizată să plătească creanțele deponenților față de o instituție de credit doar în cazul în care banca centrală a revocat licența bancară a instituției în cauză. Directiva DGS nu conține nicio astfel de cerință. Indisponibilitatea depozitelor este suficientă pentru a activa schema de garantare a depozitelor. In cazul de fata, depozitele au fost indisponibile timp de trei luni. În conformitate cu principiile generale de drept ale UE, autoritățile naționale sunt obligate să aplice directiva, chiar daca aceasta contrazice dispozițiile de drept național”, precizeaza Comisia Europeana.

Si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a anuntat ca a initiat o investigatie privind o posibila incalcare de catre Bulgaria a legislatiei europene care impune statelor membre sa-i despagubeasca pe deponentii unei banci intrate in faliment intr-un termen de maxim 25 de zile lucratoare din momentul in care accesul la fonduri a fost restrictionat.

Cum a falimentat banca KTB

Banca KTB, detinuta de un om de afaceri local, a fost inchisa in urma unui atac al deponentilor (Vezi aici detalii).

In prezent, conturile persoanelor private, dar şi cele ale mai multor întreprinderi publice şi private, spitale şi municipalităţi, sunt blocate pana cand Parlamentul va adopta o lege care va permite acordarea despagubirilor si continuarea activitatii fostei banci.

Banca centrală a promis o deblocare a conturilor la 21 iulie, dar planul său de salvare a instituţiei a fost respins de către principalele partide politice într-o reuniune organizată sub egida şefului statului.

Banca nationala a Bulgariei a decis in 16 septembrie ca nu va lua nicio decizie pana la finalul lunii noiembrie, mai precizeaza Comisia Europeana. 

Asadar, situatia despagubirii deponentilor bancii va fi transata cel mai probabil abia dupa alegerile parlamentare din Bulgaria, programate pentru 5 octombrie. 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii