BANCI | Educatie financiara

CEC Bank a dat 10.000 de clienti pe mana recuperatorilor de credite de la Kruk. Care va fi soarta acestora si ce drepturi au in fata unor posibile abuzuri?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-18 19:13

In cursul lunii iunie 2013, CEC Bank a incheiat cu Secapital Sarl, Luxembourg, care este reprezentanta in Romania prin Kruk Romania Srl, un contract de cesiune de creante, prin intermediul caruia s-au vandut credite in valoare totala bruta de 205 milioane lei.

In schimbul creditelor neperformante de 205 milioane euro, banca a incasat suma de doar 24 milioane lei, adica in jur de 14% din valoarea sumelor acordate, se arata in situatiile financiare ale CEC Bank.

Este vorba de credite de consum si carduri de credit neperformante, cu intarzieri la rambursare de peste 120 de zile, care s-au provizionat 100% in momentul vanzarii, precizeaza banca.

Daca luam in calcul o valoare medie de 20.000 de lei a unui credit de consum, aceasta inseamna ca in jur de 10.000 de clienti ai bancii au ajuns pe mana recuperarorilor de credite de la Kruk.

Cum actioneaza recuperatorii de credite?

Ce inseamna acest lucru? Clientii CEC Bank vor fi sunati, cautati si somati, uneori chiar stresati sau amenintati de recuperatori sa-si achite integral atat valoarea creditului cat si a dobanzilor datorate anterior bancii.

In cazul in care datornicii se arata dispusi sa-si achite integral sau macar o parte a datoriilor, cei de la Kruk vor incerca sa semneze cu debitorii un asa-numit angajament de plata a datoriilor, pe o anumita perioada, de regula cateva luni sau chiar cativa ani, oricum un termen mult mai mic decat durata initiala de rambursare a creditului.

In cazul celor care refuza sa stea de vorba cu recuperatorii, si sunt multi in aceasta situatie, firma de recuperare ar putea incepe procedurile de executare silita, daca acestea se dovedesc eficiente pentru recuperarea datoriilor, ceea ce inseamna poprirea conturilor bancare, a salariilor sau chiar vanzarea unor bunuri aflate in proprietatea debitorilor.

Procedurile de executare silita se pot initia insa doar dupa o decizie a unei instante de judecata.

Mare atentie, insa! Firmele de recuperare nu functioneaza dupa o lege special destinata acestora, ci pe baza dispozitiilor legale generale, respectiv Codul civil, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca fostii clienti ai CEC Bank sa fie supusi unor abuzuri.

CEC Bank are in stoc credite acordate persoanelor fizice in valoare de 3,7 miliarde lei, cele mai multe fiind credite de consum din categoria “sub garantate la acordare”, conform clasificarii bancii, respectiv 2 miliarde lei. Creditele de consum din categoria “supra garantate” se ridica la doar 681 milioane lei.

Creditele ipotecare au o valoare de 1,215 miliarde lei iar cardurile de credit si overdrafturile la 186 milioane lei. (Vezi aici detalii despre bilantul CEC Bank la finalul lui 2013)

Comentarii

caineanuion
kruk
talhari ! mana-n mana cu "guvernul" ! asa ne apara statul : nu locuri de munca, nu venit minim garantat ci KRUK!!!!!!!!!!! ticalosii!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii