BANCI | Interviu

Ce sanse de dezvoltare au platile cu Bitcoin in Romania? Interviu cu Radu Georgescu, seful Gecad

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-15 00:20

Dupa ce a construit produse IT de succes precum RAV Antivirus sau ePayment, pe care le-a vandut ulterior gigantilor Microsoft si Naspers, seful Gecad, Radu Georgescu (foto), s-a lansat anul trecut intr-o noua afacere a viitorului, si anume platile cu monede virtuale, cea mai cunoscuta fiind Bitcoin.

Intr-un interviu acordat Bancherul.ro, Georgescu apreciaza ca Bitcoin are un potential urias de dezvoltare si aplicabilitate, pentru ca oriunde ai fi in lume poti plati cu Bitcoin fara a mai fi nevoie de conversii, autorizatii bancare, alte informatii.

Chiar daca nu sunt reglementate, platile cu Bitcoin sunt permise si in Romania, insa istoria tanara a acesti monede electronice este tumultoasa: anul trecut au fost instalate la Bucuresti primele bancomate pentru Bitcoin, ca in decembrie sa fie sistata cea mai mare platforma de tranzactionare a Bitcoin, BTCxchange.ro.

In aceste conditii, ce sanse au platile cu Bitcoin in Romania? Georgescu este optimist. El se asteapta ca pana la finalul acestui an sa existe intre 500 si 1000 de comercianti care sa accepte platile cu Bitcoin.

Sa vedem ce spune Radu Georgescu:

- Ce v-a determinat sa lansati afacerea cu platile cu Bitcoin?

- Am considerat ca Bitcoin, ca tehnologie, nu neaparat ca moneda, este una de viitor, cu un potential urias de dezvoltare si aplicabilitate. Din acest motiv GECAD Group, ca fond de investitii interesat de tehologii inovatoare care pot schimba aria, industria in care activeaza, a decis sa participle la fondarea si lansarea Coinzone.

- Care sunt rezultatele avute pana acum?

- Compania a fost fondata de putin timp dar totusi la finalul lui 2014 a lansat comercial platforma de procesare a platilor prin Bitcoin in Europa, inclusiv in Romania.

- De ce sa cumpar sau sa platesc cu Bitcoin?

- Pentru ca oriunde ai fi in lume poti plati cu Bitcoin fara a mai fi nevoie de conversii, autorizatii bancare, alte informatii. Costurile la platile cu Bitcoin sunt mai mici in general decat la platile cu cardul, iar riscul la platile cu Bitcoin sunt mai mici.
 
- Cat de legale sunt platile cu Bitcoin si ce riscuri prezinta?

- Statutul legal al monedelor virtuale, deci si a Bitcoin, difera de la tara la tara. Majoritatea tarilor dezvoltate accepta utilizarea Bitcoin pe teritoriul lor, unele avertizeaza referitor la modul in care sunt folosite, alte restrictioneaza utilizaea lor. In Romania sunt aceptate platile cu Bitcoin.
 
- Ar trebui reglementate tranzactiile cu Bitcoin?

- Statele lumii au inca in dezbatere atat din punct de vedere fiscal cat si legal subiectul Bitcoin si mai mult ca sigur vor exista reglementari in acest domeniu.

- Ce parere aveti despre recentul caz BTCxchange.ro?

Nu comentez.
 
- Ce succes credeti ca va avea Bitcoin in Romania si de ce?

- Romania este o piata unde tehnologiile noi prind repede, fapt demonstrat in ultimii ani. Ma astept, spre exemplu, ca la finalul lui 2015, sa existe 500-1000 de comercianti online si offline care sa proceseze platile prin Bitcoin cu Coinzone.
 
- Ce planuri aveti pentru acest nou an?

- In legatura cu Coinzone, principalele obiective sunt legate de cresterea numarului de clienti si lansarea unei aplicatii de tip wallet prin care fiecare roman ce detine Bitcoin sa poata plati orice produs sau serviciu in orice magazin care accepta Bitcoin.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii