BANCI | Educatie financiara

Ce risti daca garantezi pentru creditul unei rude sau prieten

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-17 09:55

Inainte de a lua decizia de a ajuta o ruda sau un prieten sa obtina mai usor un credit de la banca sau alta institutie financiara (IFN), devenind garant pentru respectivul imprumut, trebuie sa fiti constient de riscurile la care va expuneti ulterior.

Concret, trebuie sa stiti ca in cazul in care beneficiarul, adica titularul creditului, cel care a obtinut imprumutul, va avea probleme, la un moment dat, cu rambursarea acestuia si nu va reusi sa-si mai achite ratele, atunci creditorul, banca sau IFN-ul, are dreptul legal sa ceara garantului rambursarea imprumutului.

Fireste ca banca trebuie mai intai sa treaca la executarea silita a titularului creditului, adica sa-i faca poprire pe salariu si pe conturi sau chiar sa treaca la vanzarea bunurilor detinute.

Exista insa cazuri in care creditorul nu poate recupera nimic de la beneficiarul imprumutului, caz in care este nevoita sa ceara garantului plata datoriilor.

Iar daca garantul nu poate, la randul lui, sa achite o datorie prea mare, atunci acesta risca sa fie, la randul sau, executat silit de catre banca.

Problema s-ar putea complica si mai mult, in cazul in care datoria catre banca devine substantial mai mare decat valoarea imprumutului, ca urmare a aplicarii dobanzilor de penalizare, foarte ridicate, pentru intarzierile la rambursarea imprumutului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii