IFN | Stirea Zilei

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-11-26 07:55

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor.

Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana la 10.000 de lei si 0,6% la cele de maxim 25.000 de lei (vezi aici detalii).

Exista chiar un IFN, Mozipo, care si-a pastrat dobanda inca de acum 4 ani, de 0,8% pe zi.

Cea mai afectata a fost Hora Credit, care practica, in 2021, dobanzi duble fata de concurenta, de 2% pe zi (730% pe an), fiind acum nevoita sa o reduca la 1% pe zi, maximul stabilit de lege.

Dobanzile creditelor IFN-urilor in 2021
Dobanzile creditelor IFN-urilor in 2021

Cele mai multe IFN-uri s-au aliniat la plafonul legal de 1% pe zi, insa exista unele cu dobanzi si mai mici, precum Ferratum, cu 0,4% pe zi.

Credit Prime a adoptat un sistem de dobanzi flexibile, dupa modelul bancilor, aplicate in functie de riscul clientilor: de la 1% pe zi poate scadea la 0,55% pe zi.

O prevedere importanta a legii 243/2024 este insa plafonarea datoriei totale la dublul valorii creditului. Asta pentru ca acum creditele IFN-urilor sunt, de fapt, linii de credit, nu credite standard.

Creditul s-a transformat in linie de credit, cu consecinta supraindatorarii

Liniile de credit functioneaza dupa modelul cardurilor de credit sau a descoperitului de cont (overdraft), astfel: din limita de credit aprobata folosesti doar cat ai nevoie si rambursezi lunar doar o mica parte (3-5%) din imprumut, denumita suma minima de plata, nu in rate lunare, ca la un credit.

Numai ca putin stiu ca daca rambursezi lunar doar suma minima de plata, costul total al unui astfel de credit devine foarte mare, intrucat dobanda se aplica unei datorii mai mari decat daca ai plati in rate, caz in care datoria se micsoreaza mai mult.

Exista astfel riscul supraindatoarii, dupa cum rezulta din reclamatiile primite de la cititori.

IFN-urile au gasit aceasta gaselnita, denumita de Bancherul.ro, noul instrument de tortura al IFN-urilor, in contextul in care acestea au fost presate in ultimii ani sa scada dobanzile exagerate, presiune finalizata in cele din urma prim legea de plafonare.

Taguri: Credius  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Ferratum  dobanzi credite  credite online IFN-uri  credite IFN  credit online  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii