BANCI | Stirea Zilei

Ce cumpara OTP Bank de la Millennium Bank: 56 de unitati cu 530 de angajati, 60.000 de clienti cu depozite de 365 mil. euro si credite de 480 mil. euro, dar care produc pierderi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-30 00:56

OTP Bank se pare ca a facut o afacere buna prin preluarea Millennium Bank Romania: cumpara o banca a carei rata a creditelor neperformante este de doar 12,6%, la jumatate fata de media sistemului bancar, de peste 22%. Dar cu toate acestea, banca este neprofitabila, astfel ca noul proprietar va avea ca principala misiune restructurarea acesteia pentru a o face eficienta, cel mai probabil prin reducerea drastica a costurilor.

Millennium Bank are credite de 452 milioane euro, din care aproape jumatate, adica 240 de milioane sunt finantari pentru companii, in jur de 150 de milioane sunt credite ipotecare si restul sunt credite de consum.

Din totalul creditelor, 60 milioane euro sunt credite neperformante, reprezentand 12,6% din total, provizioanele aferente ridicandu-se la aproximativ 40 milioane euro.

Dar in ciuda volumului redus de provizioane, banca continua sa produca pierderi, asa cum s-a intamplat in toti anii de la venirea in Romania, in 2007. Ultimele rezultate, aferente trimestrului 2 din acest an, arata ca pierderile s-au ridicat la 1 milion de euro in prima jumatate a acestui an, mai mici insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 3,4 milioane euro.

Problema bancii pare a fi costurile de operare prea ridicate, care se ridica la 12,4 milioane euro, identice cu veniturile, care au scazut din cauza incasarilor mai mici din tranzactii, dupa cum precizeaza banca in raportul financiar.

Cum va fi integrata Millennium in OTP Bank?

Aici noul proprietar, OTP Bank, va avea de ales intre doua strategii: fie sa majoreze volumul veniturilor, inclusiv prin cresterea tranzactiilor, fie sa taie puternic din costuri, pentru a ajunge in final la profit.

Cel mai probabil, banca va recurge la optimizarea retelei de unitati a Millennium, pentru a elimina redundantele, adica acolo unde sunt apropiate de cele ale OTP Bank, odata cu integrarea noii bancii.

In consecinta, reteaua de 56 de unitati Millennium Bank, dintre care 6 centre corporate, se va reduce in continuare, la fel si numarul celor 530 de angajati.

Iar cei 60.000 de clienti ai Millennium Bank vor fi transferati la OTP Bank. Un aspect interesant in privinta clientilor Millennium este ca numarul acestora aproape s-a dublat pe parcursul ultimilor 2 ani, intrucat in 2011 banca avea doar 33.000.

Este vorba, se pare, in cea mai mare parte, de clienti cu conturi de economii si depozite, intrucat aceste produse de retail au avut cel mai mare avans in ultimii 2 ani: economiile clientilor Millennium au avansat de la 266 milioane euro in 2011 la 365 milioane in 2013. In privinta creditelor ipotecare, volumul acestora a crescut modest, de la 112 la 159 milioane euro, in timp ce creditele de consum au scazut de la 118 la 90 milioane euro la finalul lui 2013.

Creditele pentru companii au avut cea mai mare crestere la Millennium Bank, de la 385 milioane euro in 2011 la 488 milioane in 2013, insa acestea fiind de valori mari, nu presupun multi clienti.

Banca si-a diminuat semnificativ, cu 40%, volumul titlurilor de stat romanesti, pana la un total de 59 milioane euro la finalul lunii iunie 2014.

Millennium Bank Romania avea la finalul lui 2013 active totale de 634 milioane euro, iar fondurile proprii se ridicau la 203 milioane lei. Fondurile proprii de nivel 1 (Tier 1 capital) erau de 323 milioane lei, capitalul social fiind de 303 milioane lei.

Banca avea o rata a solvabilitatii de 13,5% la finalul lui 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii