BANCI | Profil

Cazul Razvan Temesan: arestat si judecat pentru falimentul Bancorex, dar este achitat si castiga in instanta un salariu de 70.000 de euro lunar ca presedinte al BCR timp de 9 ani!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-10 10:57

Istoria lui Razvan Temesan este urmatoarea: a fost presedintele Bancorex, fosta Banca Romana de Comert Exterior, din 1992 pana in 1997, an in care a fost demis, arestat si acuzat ca a fost raspunzator de intrarea bancii in faliment, dupa ce s-au descoperit credite neperformante de valori mari acordate se pare prin incalcarea normelor bancare, pe criterii politice.

Creditele neperformante au fost preluate de "bad bank-ul" AVAB iar activele sanatoase ale Bancorex au fost preluate de actuala BCR, printr-un proces de fuziune in 1999.

Temesan, despre care se spune ca a fost un apropiat al regimului Iliescu, a scapat insa de procesele penale, dupa care a obtinut o hotarare de la Curtea Suprema de Justitie, in 2002, prin care s-a considerat ilegala demiterea sa de la Bancorex.

In consecinta, Temesan a cerut judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti ca BCR sa-i acorde despagubiri echivalente functiei de presedinte al bancii pe parcursul ultimilor 9 ani, pana in aceasta luna.

Cerere acceptata de o prima instanta a Tribunalului Bucuresti, care a stabilit ca BCR sa-i plateasca lui Temesan un salariu de 70,000 de euro lunar ca si cum el ar fi condus banca in ultimii noua ani, in total peste 4,5 milioane lei.

"Obligă pârâta să plătească reclamantului contravaloarea dobânzii legale aferentă sumei cu titlu de drepturi salariale datorate pentru perioada 27.02.2009-09.09.2014, începând cu data de 27.02.2012 până la data plății efective. Constată calitatea de salariat a reclamantului în perioada 07.04.2007-09.09.2014, în raport cu pârâta, pe funcția echivalentă în organigrama BCR cu cea de director general exercitată de reclamant în cadrul BANCOREX, cu salariul lunar echivalent în lei de 70.000 euro pentru perioada cuprinsă între 27.02.2009-09.09.2014", se arată în decizia tribunalului.

De asemenea, instanța a mai decis ca BCR să-i plătească lui Răzvan Temeșan suma de 100.000 euro, în echivalent lei la cursul oficial BNR, cu titlu de daune morale.

Decizia nu este definitiva, poate fi contestata de BCR. Intrebarea este insa de ce trebuie sa-l despagubeasca BCR pe Temesan din moment ce acesta a fost demis de fosta Bancorex? Din simpla calitate a BCR de urmasa a Bancorex?

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii