BANCI | Profil

Cardul vi l-a inghitit ATM-ul si aveti oprire pe pensie! Clar?! Urmatorul client! Luati mai intai un ravas din bol, sa castigati experienta!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-14 21:37

Eram in spatele batranului care s-a apropiat de ghiseul BRD dupa care se afla o femeie cu o expresie dura, careia i s-a adresat cu grija, de parca nu ar fi vrut sa o supere, un pic balbait: “Scuzati, nu mai am cardul, mi l-a inghitit vineri bancomatul, va rog sa-mi spuneti cati bani am in cont”.

Fara sa scoata o vorba, doamna casiera i-a smuls buletinul care-i tremura intre degetele impreunate ale ambelor maini, ca-ntr-un semn de rugaciune, si a inceput sa bata apasat la tastatura calculatorului. Dupa putin timp a inceput sa se incrunte, a mai lovit zgomotos vreo trei taste si a dat verdictul, scurt si apasat, ca o condamnare: "2,64 lei!"

Batranul a ramas inlemnit, dar nu s-a pierdut cu firea, pentru ca se astepta la asa ceva: “Si care e ultima operatiune?” Casierei nu i-a placut asta, asa ca s-a strambat iar, dar n-a zis nici acum nimic si s-a intors sa tortureze iar tastatura. Dupa ce a privit fioros spre monitor de cateva ori, ca si cum acesta ar fi cracnit de durere, a zis: "o mie o suta optezeci si trei." “Cat?” Batranul nu auzea bine. “A! Pensia! Da! Si atunci? Ce s-a intamplat cu banii?”.

Casiera BRD cu figura de BGS s-a mai strambat de doua ori si a lovit furios tastele, inainte sa deschida iar gura, de data asta cu o voce tunatoare in urechea stanga a batranului, pe care acesta o o transformase intr-o palnie cu palma, sa auda mai bine: “Aveti oprire pe pensie!

Cum?” “O-pri-re pe pen-si-e!” a tunat plina de dispret doamna casiera. “Si cine a facut asta”, a intrebat batranul cu jumatate de gura? Casiera s-a oprit o secunda din a cara pumni tastaturii, ca sa manevreze mous-ul, si-a incruntat spancenele groase si a intors iar capul spre urechea-palnie a batranului: “TBI Credit”. “Cine?Te-Be-I Credit”. “Aha! Da, multumesc”, s-a resemnat el. Casiera n-a zis nimic nici acum, doar si-a indreptat privirea fioroasa spre urmatorul client.

Pentru ca eram si eu putin intimidat de ea, am intrat in vorba. Am intrebat-o daca am sanse sa castig ceva daca iau unul dintre micile ravase legate cu sfoara aflate intr-un bol de pe ghiseul sau. “Doar experienta!” “Atunci era mai buna o bomboana! Toate sunt la fel?” “Sunt diferite. Maxime”. “A mea e o urare de sarbatori”.

Apoi am trecut la atac: “Dar pensia domnului se poate opri toata?” A raspuns rapid, fara sa clipeasca, dar la fel de scurt si expeditiv: “Din cate stiu eu, nu. O treime, cred. Dar cine stie ce a facut el.” Nu am mers mai departe, pentru ca eram curios sa aflu ce face clientul ei, dupa ce nu l-a informat, cum se cuvine, ca omul poate sa-si retraga doua treimi din pensie, chiar de la ghiseul ei, intrucat o poprire se poate pune pe cel mult o treime din pensie sau salariu.

In timp ce ieseam din banca, batranul astepta sa discute cu alt angajat BRD, pentru a vedea cum poate sa-si recupereze cardul pe care i-l inghitise vineri bancomatul, dupa ce a uitat sa-l scoata din aparat, de necaz ca inca nu-i intrase pensia poprita in cont.

Ati rezolvat ceva?”, l-am intrebat dupa ce a iesit din banca. “Nu, parca vorbesc cu pietrele!

Dar cu pensia ce faceti?” “Pai ce sa mai fac? Mi-a spus ca e oprita! Din cauza unui credit pe care l-am luat anul trecut de la TBI Credit si la care am ramas in urma cu vreo trei rate”, a adaugat el, dand sa plece, tragand dintr-o tigara destul de nervos.

Era imbracat cu haine ieftine si uzate si avea o haina colorata, probabil de la copii sau de la second-hand, dar nu parea sarac.

Sa stiti ca banca nu va poate opri toata pensia. E interzis de lege, vi se poate opri cel mult o treime din pensie”, i-am zis cat se poate de serios. M-a privit neincrezator, nestiind ce sa creada. Apoi l-am convins sa se intoarca la banca si sa-l intrebe pe seful unitatii daca intr-adevar este asa cum spun eu si daca poate sa retraga restul banilor de la ghiseu. “Va asept aici afara sa-mi spuneti ce ati facut”, l-am indemnat pe om, care s-a intors, in cele din urma, desi nu prea convins.

Nu am asteptat mai mult de o jumatate de ora pana cand a iesit, cu mainile bagate strans in buzunarele gecii de fas. Poate ca-i era frica sa nu-i fur banii. “Asa a fost cum ati zis. Mi-au dat 7 milioane (dupa ce au oprit o treime pentru poprire), uitati chitanta”.

Ce au zis cei de la banca?” “Nimic! Au ublat pe acolo prin calculator si au zis ca asa e, pot retine numai 300 de lei. M-au trimis apoi la ghiseu si mi-au dat banii! Va multumesc!

A luat credit de la TBI Credit cu rata cat jumatate din pensie

Mi s-a plans apoi ca baiatul lui a avut nevoie de bani si l-a facut sa ia anul trecut un imprumut 10.000 de lei, pentru care s-a angajat sa plateasca o rata lunara de 500 de lei (jumatate din pensie!). A platit vreo trei luni, dupa care i-a fost prea greu, asa ca a continuat sa achite doar cate 250 de lei lunar.

De ce v-ati angajat la o rata asa de mare?” “Baiatul a avut o problema si avea nevoie de bani”, a zis el. I-a acuzat apoi pe cei de la TBI Credit ca nu au luat niciodata legatura cu el pentru a-i spune cate datorii mai are, nici vorba sa-l anunte ca-i vor popri pensia. “Acum am aflat, cand am venit la banca”.

Si mi-au mai luat pana acum 3.500 de euro (in jur de 15.000 de lei) dintr-un alt cont, dupa ce am vandut un apartament. Pentru 10.000 de lei imprumutati anul trecut trebuie sa dau inapoi 17.000 de lei intr-un an!”, a adaugat el, suparat ca plateste atat de mult pentru credit.

Si acum ce faceti? Va sfatuiesc sa luati legatura cu cei de la TBI Credit, sa le cereti situatia datoriilor, sa vedeti cat ati platit si cat mai aveti de achitat, ca sa scapati de problema. Daca apreciati ca vi s-au aplicat dobanzi prea mari, ca ati platit prea mult, puteti face o reclamatie la ei, apoi la Protectia Consumatorilor (ANPC). Ma puteti suna si pe mine oricand, daca nu intelegeti ceva si aveti nevoie de ajutor”.

Asa voi face, va multumesc!” Mi-a strans mana, apoi a bagat-o repede inapoi in buzunar si a plecat, cu tot cu grijile si necazurile care i se oglindeau in obrajii cu riduri adanci si in ochii mici si obositi. Cine stie daca mai avea vreun ban din casa vanduta si ce prostii o fi facand sau ce necazuri o fi avand baiatul lui.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

CEC Bank a intrecut BRD si devine a treia mare banca din Romania

CEC Bank a avut o crestere robusta anul trecut, reusind sa devina a treia mare banca din Romania, luand locul BRD. "Ne-am majorat activele cu 35% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce ne-a propulsat în topul primelor trei bănci din detalii

 



 

Ultimele Comentarii