BANCI | Ultima Ora

BNR nu scapa de ce i-e frica: peste 50.000 de romani au wallet-uri Bitcoin pentru platile cu moneda virtuala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-27 00:42

In timp ce sefa serviciului de monitorizare a platilor din BNR, Ruxandra Avram, isi exprima speranta “să nu ajungem la utilizarea în plan mai mare, la nivel național, a unor astfel de plăți (cu Bitcoin)”, fostul bancher Claudiu Ionescu, proaspat angajat la Coinzone, o platforma pentru plati cu Bitcoin, afacere lansata recent la nivel european de cunoscutul antreprenor Radu Georgescu, dezvaluie ca deja peste 50.000 de romani detin wallet-uri pentru platile cu Bitcoin.

Avram nu pare a intelege ce se intampla cu Bitcoin, motiv pentru care se declara “absolut stupefiată văzând cum organisme precum chiar Banca Centrală Europeană, la un moment dat, vorbesc despre avantajele utilizării schemelor de monede virtuale în raport cu schemele care utilizează instrumentele de plată clasice“.

BNR preciza recent, pentru Bancherul.ro, ca “deținerea, cumpărarea și vânzarea de monede virtuale nu contravine cadrului legal aplicabil” dar cu toate acestea “utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate”.

De cealalta parte, Claudiu Ionescu (foto), cu experienta la BCR in supravegherea tranzactiilor frauduloase, recrutat acum de Coinzone in functia de Chief Compliance Officer (CCO), spune ca zilnic zeci de comercianti cer acceptarea platilor cu Bitcoin.

Sa vedem insa ce spune Claudiu Ionescu despre afacerea cu Bitcoin, in interviul de mai jos, acordat pentru Bancherul.ro.

In prezent cate tranzactii cu Bitcoin se fac in Romania, unde se pot face astfel de plati si cate persone detin Bitcoin si de ce valorare?

Platile cu Bitcoin sunt inca la inceput, dar cu toate acestea numarul tranzactiilor cunoaste un trend accelerat de la o luna la alta. Acelasi lucru se intampla si cu procesarea platilor prin platforma Coinzone. Zilnic inregistram cateva zeci de cereri de inscriere in sistem (comercianti noi), numar intr-o continua crestere.

Coinzone a dezvoltat in Romania una dintre cele mai avansare tipuri de infrastructura pentru procesarea tranzactiilor cu Bitcoin, astfel incat comerciantii si platitorii sa nu depuna niciun efort atunci cand folosesc moneda digitala. Clientii pot folosi Bitcoin la plata plata facturilor, achizitia de roviniete, bilete de tren sau abonamente la diverse publicatii, precum si reincarcarea cartelelor pre-paid de telefonie sau realizarea platilor online la cele peste 1.600 terminale ZebraPay din tara.

De asemenea, clientii pot face plati cu Bitcoin procesate prin Coinzone la o serie de restaurante din Bucuresti, precum Energiea sau Grano si la cumpararea de electronice de la magazinul F64.

La nivel mondial exista numerosi furnizori de wallet-uri Bitcoin, unii dintre acestia avand deja milioane de utilizatori activi. Pentru Romania estimarile sunt undeva la 50.000 de detinatori de walleturi Bitcoin, dar cifra reala este cu siguranta mai mare.

Ce norme aplica in prezent Coinzone pentru prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului?

Desi nu exista o reglementare specifica la nivel european, in prezent Coinzone are o politica AML si un Program de Identificare a Clientilor (CIP) derivate din legislatia AML/CFT din Olanda, tara unde este inregistrata compania si unde adoptia tranzactiilor cu Bitcoin este la un nivel ridicat.

Cine pregateste reglementare platilor Bitcoin si cum? BNR ar trebui sa le reglementeze?

Atat Comisia Europeana, cat si European Banking Authority (EBA) urmaresc atent schemele de plata cu moneda digitala, cu care se familiarizeaza pe masura evolutiei tehnologice. Acestea au emis rapoarte de informare atat in 2013, cat si in 2014 referitoare la proliferarea acestei metode de plata. In general, tarile din Europa asteapta directivele de la Bruxelles in timp ce cateva tari actioneaza proactiv (in special Marea Britanie, dar si tarile nordice) si fac lobby pe langa autoritatile europene in vederea unei reglemetari echilibrate care sa nu descurajeze progresul tehnologic din Fintech.

In plus, de problemele definirii fiscale si taxarii Bitcoin in contextul legislativ actual (moneda versus asset) se ocupa de aproximativ jumatate de an Comisia Europene.

In Romania schemele de plata cu moneda digitala se afla deja in atentia si monitorizarea BNR. BNR nu a anuntat o data la care intentioneaza sa reglementeze domeniul platilor cu moneda digitala, dar a specificat ca legislatia actuala referitoare la e-money nu este aplicabila schemelor de plata cu moneda digitala cum este Bitcoin.

Pana cand vor fi reglementate, care sunt riscurile pentru consumatori si comerciantii care accepta platile cu Bitcoin?

Pentru Europa, Comisia Europeana si European Banking Authority monitorizeaza momentan situatia urmand ca eventuala reglementare sa se intample cel mai probabil odata cu cresterea popularitatii in randul consumatorilor si cu maturizarea tehnologiei. In Statele Unite ale Americii exista deja state unde au fost emise sau se pregatesc reglementari specifice (de exemplu New York sau California).

Pentru consumatori, tranzactiile in sine sunt foarte sigure, iar tehnologia din spate (Blockchain) este una dintre marile inventii din ultima vreme in tehnologia informatiei (comparabila cu inventia internetului). Riscurile importante pentru consumatori sunt legate de volatilitatea monedei Bitcoin si de securitatea walleturilor.
Pentru comercianti riscul de volatilitate este inexistent in cazul platformei Coinzone, acestia fiind total protejati.

Cum se pot implica bancile in platile cu Bitcoin?

Bancile pot fi avantajate de deschiderea catre noile tehnologii. In opinia mea, operatiunile la ghiseu isi traieste ultimii ani. Pe masura ce consumatorul devine mai informat si mai educat, acesta migreaza spre confortul oferit de zona digitala si internet.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii