BANCI | Stirea Zilei

BNR dezvaluie ca rata creditelor neperformante ale bancilor romanesti este mult mai mare, calculata dupa noile standarde europene impuse de EBA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-22 21:06

BNR a dezvaluit ca rata creditelor neperformante ale bancilor romanesti, calculata dupa normele standard, adica ponderea restantelor care depasesc 30 de zile intarziere sau aflate in curs de executare silita din totalul imprumuturilor, este mult mai mica decat cea rezultata dupa noua formula aplicata de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Astfel, daca rata creditelor neperformante calculata de BNR dupa metoda standard a ajuns la finalul lunii septembrie la 12,33%, acelasi indicator este de 15,73% daca se calculeaza conform standardelor EBA.

Diferenta este data de faptul ca in metodologia EBA sunt incluse si creditele a caror plata in numerar este improbabila, din analiza bancilor rezultand ca vor putea fi recuperate numai prin executarea garantiilor, valoarea acestor credite ridicandu-se la aproape 15 miliarde de lei, a dezvaluit Nicolae Cinteza (foto), seful supravegherii bancilor din BNR, la seminarul EU-Cofile de la Sinaia.

El a precizat ca cea mai mare parte din aceste credite neperformante sunt rezultate din contaminare. Este vorba de credite care inca nu au ajuns la scadenta, dar care sunt detinute de clienti ai bancilor care au un alt credit devenit deja neperformant, astfel ca este foarte mare probabilitatea ci si cel de-al doilea credit sa aiba aceeasi soarta.

La UniCredit Bank, rata creditelor neperformante s-a dublat

Unele banci au inceput sa raporteze rata creditelor neperformante doar dupa indicatorul EBA. Este cazul UniCredit Bank, care la finalul lunii iunie avea o rata a creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile şi credite în cazul cărora s-a deschis acțiune juridică) de doar 8,17%, dar care in septembrie s-a dublat, ajungand la 16,37%.

Banca a precizat ca noua rata a creditelor neperformante include expunerile cu improbabilitate de achitare integrală a obligaţiilor din credite. Mai exact, este vorba de "expuneri cu obligaţii semnificative din credite cu scadenṭa depaşită cu peste 90 de zile sau expuneri pentru care se consideră că, în lipsa executării garanṭiei reale, este improbabil ca debitorul să îşi achite integral obligaṭiile din credite, indiferent de existenṭa oricărei sume restante sau de numărul de zile de întârziere la plată."

Cinteza a mentionat ca, din cauza metodologiei EBA, si indicatorul privind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 69,4% calculat de BNR, cel mai ridicat din Europa, este semnificativ mai mare decat cel rezultat conform normelor europene – 58,05%.

El considera insa ca este loc de imbunatatire, intrucat unele banci inca nu au scos in afara bilanturilor credite neperformante in valoare de 2,4 miliarde lei, din cauza faptului ca au nevoie de un soft destul de costisitor.

„Noi cand am recomandat bancilor, din 2013, inregistrarea creditelor neperformante provizionate integral in afara bilanturilor, nu a fost un write-off, conform normelor IFRS, care presupune iertarea de datorii a datornicilor, nu l-am numit niciodata asa. A fost un tratament contabil diferit de write-off. Le-am spus bancilor ca nu mai aveti de ce sa tineti in bilant active financiare pe care deja la considerati pierdute. Scoateti-le in afara bilantului si le urmariti in continuare. Nu am avansat niciodata ideea ca debitorilor respectivi trebuie sa li se aplice tratamentul prevazut de standardul international, asta urmand a fi decizia actionarului, in speta a bancii”, a explicat Cinteza.

Vezi toate declaratiile lui Nicolae Cinteza in CLUBUL BANCHERILOR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii