BANCI | Stirea Zilei

Bilantul curateniei sistemului bancar dupa un an: credite de 8 miliarde lei au fost recunoscute de banci ca fiind neperformante si scoase din bilanturi, iar procesul continua

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-15 00:33

Bancile si-au scos din bilanturi credite neperformante in valoare de peste o jumatate de miliard de lei in luna mai, in timp ce imprumuturi de 400 de milioane de lei acordate populatiei, cu intarzieri de peste 90 de zile, au fost vandute recuperatorilor, continuand astfel procesul de curatenie a bilanturilor si recunoastere a pierderilor initiat la recomandarea BNR, exact in urma cu un an.

Totalul neperformantelor scoase de banci in afara bilanturilor a ajuns astfel in mai 2015 la 8,3 miliarde lei, fata de doar 724 milioane lei in mai 2014 (vezi graficul), conform datelor inregistrate de Centrala riscului de credit de la BNR.

In acelasi timp, volumul total al neperformantelor s-a diminuat cu doar 2,2 miliarde lei, de la 33,2 miliarde lei in mai 2014 la 30,9 miliare lei in mai 2015, in ciuda faptului ca au avut loc doua vanzari importante de portofolii de neperformante ale BCR si Volksbank catre mai multe fonduri de investitii si firme de recuperare creante.

Totalul sumelor restante a scazut usor in mai, cu 142 milioane lei, la 30,961 miliarde lei, pe fondul diminuarii restantelor cu peste 90 de zile de intarziere, pentru care se poate initia procesul de executare silita.

Marea majoritate a restantelor, respectiv 26,5 miliarde lei, din totalul de 30,9 miliarde, au intarzieri de peste 1 an, conform statisticilor BNR.

Restantele persoanelor fizice inregistrate la Biroul de Credit

In cazul creditelor neperformante ale persoanelor fizice, inregistrate la Biroul de Credit, in luna mai au fost scoase in afara bilanturilor imprumuturi de 129 de milioane de lei, cea mai mare valoare din ultimele 6 luni, dupa procesul masiv de curatenie efectuat in ultimele doua luni din 2014 (vezi graficul).

Valoarea totala a neperformantelor persoanelor fizice in afara bilanturilor bancilor a urcat astfel la 941 milioane lei in mai, fata de doar 11 milioane lei in mai 2014.

In acelasi timp, insa, creditele populatiei cu intarzieri de peste 90 de zile, adica cele care intra in executare silita, au scazut mult mai mult, cu 400 milioane de lei, de la 8,4 la 8 miliarde lei, ceea ce inseamna ca un volum mai mare de neperformante decat cele scoase in afara bilanturilor au fost vandute firmelor de recuperare creante.

In total, sumele restante inregistrate la Biroul de Credit au scazut de la 11,5 miliarde lei in aprilie la 11,26 miliarde lei in mai, numarul restantelor s-a redus la 929.220 iar numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile este de 698.925.

Acest proces de eliminare din contabilitate a neperformantelor reprezinta o asumare de catre banci a pierderilor rezultate in urma nerambursarii imprumuturilor acordate populatiei sau firmelor, pe care trebuie sa le acopere astfel cu provizioane, cauzandu-le pierderi importante, care s-au ridicat la finalul lui 2014 la 4,4 miliarde lei.

In acelasi timp insa, chiar daca nu mai figureaza in bilantul principal, aceste neperformante raman inregistrate in contabilitatea bancilor si le permite acestora sa-si urmareasca in continuare datornicii, in vederea recuperarii datoriilor.

Scoaterea neperformantelor din bilanturi infrumuseteaza si indicatorii bancari: rata creditelor neperformante a scazut la 13,30% in mai, de la 13,52% in aprilie si 20,31% in mai 2014.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii