BANCI | Profil

BCR a renascut: a terminat restructurarea, a facut un profit mai mare decat tot sistemul bancar, vrea sa atinga din nou o cota de piata de 20% la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-28 14:06

Dupa o pierdere uriasa, de 1,2 miliarde lei in 2012 (276 milioane euro), BCR a renascut din cenusa anul trecut: a reusit un profit de 591 milioane lei (133 milioane euro), mai mare decat a intregului sistem bancar romanesc, de 111 milioane euro, dupa o restructurare rapida a operatiunilor, soldata cu inchiderea a 60 de unitati si reducerea cu 1.500 de persoane a numarului de angajati.

Totusi, spune Andreas Treichl, seful Erste Bank, „BCR este mai putin performanta decat sectorul bancar din Romania in ansamblu, spre deosebire de Croatia, de exemplu, unde subsidiara Erste Bank de acolo are o performanta mai buna, si totusi avem pierderi”.

Desi activitatea BCR s-a imbunatatit „dramatic” anul trecut, inca mai mare mult de lucru pentru a deveni si mai performanta si a-si imbunatati si mai mult calitatea serviciilor. Treichl a precizat ca restructurarea retelei de unitati a BCR s-a incheiat, iar 95% din portofoliul problematic de credite a fost deja curatat.

Andreas Gottschling, noul responsabil cu riscul la Erste Bank, a precizat ca volumul ridicat de neperformante din portofoliul BCR sunt o mostenire istorica, credite acordate de banca inainte de a fi privatizata, in 2005, "niste scheme cu finantari incrucisate intre companii si persoane fizice".

El a mai precizat ca anul trecut BCR a vandut catre firme de recuperare credite neperformante in valoare totala de 210 milioane euro, din care 175 de milioane in ultimul trimestru al anului.

Banca nu are de gand sa mai inchida unitati si are planuri ambitioase pentru acest an, precum revnirea la o cota de piata de 20% din volumul de noi credite, ceea ce presupune o majorare de cel putin 20% a volumului de noi credite de consum, conform prezentarii bancii-mama din Viena, Erste Group. (Vezi aici prezentarea Erste Bank)

Provizioanele au scazut cu 47%

BCR a reusit anul trecut sa-si reduca substantial, cu 47,6%, provizioanele aferente creditelor neperformante, respectiv 351 milioane euro, de la 737 la 386 milioane euro, in timp ce rata creditelor neperformante a crescut de la 28,3% la 30,6%, pe fondul reducerii volumului de credite cu 12% iar a activelor cu 8,9%.

Totusi, stocul de credite neperformante a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, precizeaza banca, iar rata de acoperire a neperformantelor a crescut la 64,1%.

Stornarea impozitului amanat a avut o contributie importanta la profit

La rezultatul bun a contribuit si venitul din stornarea impozitului amanat (deferred tax liability), care s-a ridicat la 127,7 milioane euro.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, spune ca profitul bancilor inregistrat anul trecut este „mai mult un profit financiar”, fiind determinat exclusiv de stornarea impozitului amanat, ca urmare a precizarilor date de Ministerul Finantelor in primavara anului trecut.

Despre ce este vorba: atunci cand s-a trecut de la RAS la IFRS, diferenta de provizioane fiind considerata filtru, pentru aceasta s-a calculat un impozit pe profit, care a fost inregistrat pe costuri dar nu s-a platit. S-a inregistrat intr-un cont de decontari privind impozitul amanat, urmand ca efectiv sa se plateasca la bugetul de stat atunci cand sumele respective, reflectate in rezerve, ar fi fost utilizate.

Finantele au venit cu precizarea si au spus ca simpla reflectare in rezerve a sumelor respective nu reprezinta utilizare, ca atare se storneaza prin inregistrarea pe venituri a sumelor respective, in jur de 400 de milioane de euro in total.

Insa in noiembrie si decembrie, bancile au inregistrat pidereri suplimentare determinate exclusiv de provizioanele inregistrate ca urmare a verificarii BNR privind restructurarea creditelor, astfel ca rezultatul a scazut la 111 milioane euro net. (Vezi aici detalii despre sectorul bancar prezentate de Nicolae Cinteza)

Erte Bank precizeaza insa ca BCR a facut profit net, atat in trimestrul 3 cat si in trimestrul 4, chiar si dupa excluderea efectelor stornarii impozitului amanat. Cum a reusit acest lucru?

Veniturile din comisioane, in crestere cu 20%

BCR a reusit sa obtina venituri in crestere cu 20% din comisioane, ponderea acestora in totalul venitului operational crescand la 19%, in timp ce veniturile din dobanzi au stagnat (0,3%), din cauza reducerii nivelului dobanzilor din piata, odata cu relaxarea politicii monetare a BNR.

BCR a reusit insa sa compenseze reducerea dobanzilor prin cresterea marjei (diferenta dintre dobanda la credite si depozite) la 4,91%, odata cu reducerea puternica a dobanzilor la depozite.

BCR a inchis 60 de unitati si a redus personalul cu 1.500 de persoane

BCR si-a redus costurile operationale cu 11,7% in 2013, sau cu 5,2% dupa excluderea costurilor cu restructurarea inregistrate in 2012, reusind sa-si imbunatateasca raportul cost-venit la 40,6%, de la 46,6% in 2012.

Numarul angajatilor a fost redus cu 17%, sau 1.500 de persoane, la aproximativ 7.300 de salariati in total pe grup. De asemenea, banca a inchis 60 de unitati in 2013, ajungand la un total de 563 de unitati la finalul anului.

Vezi aici alte detalii privind rezultatele BCR

Comentarii

Ioni
Numar sucursale
Nu stiu cat de exacta e stirea spre final, raportat la nr. de sucursale. Intr-un articol publicat de ziarul financiar la data de 6 iulie 2013 BCR figura cu 561 sucursale, numar care, daca ar fi sa ne luam dupa www.bancherul.ro, ar fi crescut spre finalul anului, la 563, contrar politicii bancii. Ce sa mai intelegem noi, cititorii? Va dau mai jos un link cu topul realizat de www.zf.ro la jumatatea anului 2013 raportat la numarul de sucursale. http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancile-din-romania-cu-cele-mai-multe-sucursale-11079280

Bancherul.ro
Numar sucursale BCR
Informatia este corecta, conform prezentarii Erste (o puteti vedea in Fisiere), BCR avea la finalul anului trecut 563 de unitati, in scadere cu 60 fata de anul precedent. Probabil ca numarul unitatilor a mai crescut in a doua parte a anului sau informatia din ZF a fost inexacta.

geo
binishor!
Poate fi un impact pozitiv pt. restul bancilor, mai mari si mai mici!

cosming
Nuante
Nu imi dau seama exact daca continutul articolulul reflecta o imagine pozitiva a bancii sau nu prea... Se spune ca s-au redus provizioanele dar in acelasi timp s-a redus nr. de angajati si activele deci practic profiturile viitoarea sunt clar afectate ca valoare. Mai mult, neperformantele sunt vechi din 2005 ... deci managementul BCR a avut nevoie de vreo 8 ani de zile sa isi dea seama ca are probleme in portofoliu sau aceste neperformante au aparut pe parcurs si BCR nu a intervenit la timp sau ce sa intelegem ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii