BANCI | Stirea Zilei

BCR a avut un an slab in 2017: profitul si creditarea au scazut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-28 23:06

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat un profit net de 668 milioane lei in 2017, in scadere cu 36% (377 milioane lei) fata de anul precedent, la jumatate fata de principalii concurenti, Banca Transilvania, cu un castig de 1,2 miliarde lei si BRD, de 1,4 miliarde lei.

Sectorul bancar a stabilit anul trecut un nou profit record istoric, de 5,4 miliarde lei, in crestere cu 27% fata de 2016. (vezi aici detalii)

Cauza diminuarii castigului net al BCR o reprezinta, in primul rand, disparitia veniturilor din reversari de provizioane pentru riscul de credit, in valoare de 280 milioane lei, raportate pentru 2016. Anul trecut, BCR a inregistrat provizioane pentru credite neperformante de 32,4 milioane lei, care i-au diminuat usor profitul net.

Scaderea profitului BCR a fost determinata, dupa cum a precizat banca-mama, Erste Bank, si de inregistrarea unui impozit pe profit achitat statului mai mare decat in 2016, dupa ce in vara anului trecut fostul sef al ANAF, Ionut Misa, a lansat un asalt asupra bancilor, pe care le-a acuzat ca au facut evaziune fiscala prin vanzarile de credite neperformante si finantarile de la bancile-mama.

BCR a fost una dintre bancile controlate de ANAF careia i s-a stabilit sa plateasca mai multe impozite, astfel ca banca s-a conformat, insa a declarat ca va contesta in instanta decizia autoritatii fiscale. (vezi aici detalii)

BCR a ramas in urma la creditare si digitalizare

BCR a acordat anul trecut credite noi in valoare de 8,1 miliarde lei, in scadere fata de cele 8,8 miliarde lei din 2016, cu toate ca volumul de credite noi in lei acordate de banci a crescut anul trecut cu 5,6% (vezi aici statisticile)

Productia slaba de noi credite s-a reflectat intr-un avans modest al soldului total de credite nete din bilantul BCR, cu doar 100 milioane euro, de la 7,1 la 7,2 miliarde euro.

BCR a avut, de altfel, cel mai modest rezultat dintre subsidiarele Erste Bank in privinta creditarii, cu exceptia Croatiei. In Cehia, de exemplu, creditarea a crescut cu 3,6 miliarde euro. (vezi foto)

Pe de alta parte, depozitele atrase de la clienti de BCR au crescut cu 700 milioane euro, asadar de sapte ori mai mult decat creditele, de la 10,6 la 11,3 miliarde euro.

In aceste conditii, BCR a ajuns sa detina cel mai scazut raport credite/depozite dintre subsidiarele Erste Bank, de 63,7%, cu 10 puncte procentuale sub nivelurile din Cehia si Ungaria.

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, crede ca un motiv pentru contraperformanta BCR in privinta creditarii este faptul ca banca nu este inca la un nivel de digitalizare optim, la nivelul grupului austriac, motiv pentru care principala prioritate in acest an va fi implementarea aplicatiei George si in Romania, in urmatoarele sase luni. (vezi aici detalii)

BCR a ramas in urma concurentilor Banca Transilvania, BRD sau ING in privinta digitalizarii, astfel ca ramane de vazut daca va reusi cu George sa revina in prim-plan.

In acelasi timp, BCR a continuat procesul de curatare a portofoliului de credite neperformante, in principal prin scoaterea acestora in afara bilantului (write-off), astfel ca soldul total a scazut cu peste 200 milioane euro, la 632 milioane euro, de la 839 milioane euro in 2016.

Taguri: Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  

Comentarii

cosming
mda
Dar dl. Manea, ce se mai întâmplă cu clauzele abuzive din contractele de credite ale clienților? Ați reușit să le eliminați pe toate ? Clienții respectivi sunt mulțumiți ? Vă mai fac oare reclamă negativă pe rețelele sociale ? Este adevărat că BCR la sfârșitul lui 2017 a demarat o grămadă de executări silite care au fost contestate de către clienți tocmai pentru că aveți clauze abuzive in contractele de credit ? E adevărat că în întrun număr îngrijorător de mare de cazuri judecătorii le dau dreptate ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii