BANCI | Ultima Ora

BCE mentine finantarea de urgenta pentru bancile grecesti la nivelul de vineri, nu o majoreaza; guvernul grec va decide in aceasta noapte daca bancile vor ramane maine inchise si daca impune controlul capitalurilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-28 16:31

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat, intr-un comunicat oficial, ca mentine lichiditatea de urgenta pentru bancile grecesti la acelasi nivel ca cel de vineri, de 89 miliarde de euro, si ca este gata sa revizuiasca decizia, precizand ca va colabora stras cu Banca Greciei pentru a mentine stabilitatea financiara.

BCE inlatura astfel temerile ca nu va mai tine in viata bancile grecesti cu lichiditatile de care au nevoie permanent pentru a aproviziona bancomatele si ghiseele bancilor asaltate de retrageri ale deponentilor, mai ales incepand de ieri, dupa ce guvernul grec a refuzat sa mai negocieze cu troika prelungirea acordului de finantare si a convocat un referendum pe aceasta tema pentru vineri, 3 iulie.

Pe de alta parte, decizia de a nu majora linia de finantare, in contextul in care este posibil ca luni bancile sa fie luate cu asalt de deponenti, reflecta prudenta BCE cu privire la soarta acordului cu Grecia, in conditiile in care marti acesta expira iar  Grecia trebuie sa plateasca 1,6 miliarde de euro catre FMI, altfel intra in faliment.

Actualul plafon de finantare de la BCE s-ar putea dovedi insuficient daca bancile sunt luate cu asalt de deponenti, de aceea autoritatile ar putea lua decizia, in aceasta noapte, de a tine bancile inchise sau chiar de a restrictiona iesirile de capital din acestea.

Retragerile de bani de la bancomate sunt restrictionate la 600-700 de euro zilnic.

Bancile ar putea ramane inchise maine

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a declarat, pentru radio BBC, ca guvernul va decide in aceasta noapte, impreuna cu autoritatile din Frankfurt, daca este necesar sa tina bancile din Grecia inchise si maine, precum si daca se impune luarea unei masuri de control a iesirilor de capital din tara, cum a procedat in 2013 si Ciprul, pentru a controla criza bancara.

“In opinia noastra, o uniune monetara care nu poate sa garanteze functionarea bancilor, sub pretextul ca poporul grec a avut obraznicia sa-si spuna cuvantul cu privire la viitorul sau, reprezinta chiar negarea principiului uniunii monetare”, a spus Varoufakis.

Surse din cadrul BCE, citate de Bloomberg, au declarat ca autoritatile vor fi nevoite sa tina bancile grecesti inchise luni, intrucat actualul plafon al linei de finantare de la BCE nu va fi suficient pentru a aproviziona toate bancile cu lichiditati, in conditiile in care se asteapta ca acestea sa fie asaltate de deponenti.

Ce spune BCE

Revenind la comunicatul BCE, in prima fraza se mentioneaza ca “este binevenit angajamentul ministrilor tarilor din zona euro de a lua toate masurile necesare pentru a continua sa imbunatateasca rezistenta economiilor europene si sunt pregatiti pentru a face pasi decisivi pentru a intari Uniunea Economica si Monetara”.

“Dupa decizia autoritatilor din Grecia de a convoca un referendum si neprelungirea programului de asistenta pentru Grecia, conducerea BCE s-a angajat sa colaboreze strans cu Banca Greciei pentru mentinerea stabilitatii financiare”, se mai arata in comunicatul BCE.

“Date fiind circumstantele actuale, Consiliul Guvernatorilor a decis sa mentina plafonul liniei de lichiditate de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul de vineri, 26 iunie 2015.

Consiliul Guvernatorilor este pregatit sa reconsidere decizia”, se arata in continuare in comunicatul BCE.

Planul B devine planul A

Sambata au fost retase de la bancomatele bancilor grecesti in jur de 500-600 de milioane de euro, conform datelor publicate de Reuters, care-l citeaza pe un bancher grec, fata de 1 miliard de euro retrase intr-una dintre zilele de lucru de saptamana trecuta, cand si ghiseele bancilor erau deschise.

Ministrii de finante ai zonei euro s-au intrunit ieri, dupa decizia de a nu prelungi acordul cu Grecia, pentru a analiza masurile care se impun pentru a limita efectele crizei care se va intensifica saptamana viitoare. Ei au declarat ca Grecia trebui sa ia in primul rand masuri pentru a proteja bancile.

“Luni, bancile din Grecia ar putea ramane inchise (bank holiday)”, a declarat ministrul de finante al Irlandei, Michael Noonan. “Nu se pune problema de a astepta pentru a vedea ce s-ar putea intampla luni cu criza, aceasta a inceput deja”, a adaugat el, citat de Bloomberg.

Ministrul de finante al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat ca “planul B este pregatit rapid si devine planul A iar ziua in care va fi pus in aplicare va fi foarte trista”.

Ce s-ar putea intampla daca marti Grecia intra in faliment?

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii