BANCI | Stirea Zilei

Bancile pierd monopolul pe conturile clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-22 01:10

Din 13 ianuarie 2018, bancile vor pierde monopolul informatiilor despre conturile clientilor, pe care vor fi obligate, printr-o directiva europeana (PSD2), sa le furnizeze si altor parti interesate, precum institutii bancare sau nebancare concurente sau firme de tehnologii financiare (fintechs).

Scopul noii reglementari europene, care se va aplica din 13 ianuarie 2018 (Directiva Serviciilor de Plati revizuita - PSD 2), este acela de a stimula competitia pe piata bancara, astfel incat utilizatorii de servicii financiare sa beneficieze de costuri mai mici si de servicii mai bune, mai flexibile, mai rapide si mai diversificate. (vezi aici detalii)

Concret, odata ce informatiile despre conturile unui client dintr-o anumita banca vor putea fi accesate, cu acordul clientului, de alte banci, IFN-uri sau alte firme de tehnologii bancare, acesta va putea primi si accepta oferte de produse si servicii mai bune ale concurentei.

In acest scop, in ultimii ani au aparut o serie de aplicatii (API), precum aceasta, care ofera bancilor, IFN-urilor sau firmelor de tehnologii bancare (fintech) accesul la conturile bancare ale clientilor si diverse solutii de analizare si structurare a datelor despre respectivele conturi si istoricul acestora.

Accesul la conturile bancare se poate face, gratie noilor aplicatii, cunoscute sub denumirea de screen scrapping, adica un fel de acces direct la conturi, fara a fi nevoie de identificare, odata ce s-a obtinut acordul clientului, adica acesta a furnizat intermediarului datele sale de acces la cont.

Concret, sa spunem ca v-ati instalat pe telefonul mobil o aplicatie de administrare a finantelor personale, care are nevoie de datele din conturile pe care le aveti la cele doua banci.

In acest scop, aplicatia va cere datele de acces prin online banking la conturile personale, pentru a putea singura, in viitor, sa acceseze, in numele dumneavoastra, conturile la cele doua banci si sa actualizeze automat situatia finantelor personale, in functie de incasarile de bani in cont si de platile pe care le efectuati.

La fel, in cazul unei aplicatii care permite plati sau transfer de bani.

Bancile nu sunt insa de acord cu acest lucru, sustinand ca astfel se pune in pericol securitatea conturilor, prin “impersonalizarea” clientilor, adica utilizarea datelor conturilor acestora de o asa-numita a treia parte.

Federatia Bancara Europeana (EBF) a cerut sa se interzica accesul direct la conturile bancare, prin screen-scraping, care sa fie inlocuit fie cu o interfata dedicata, creata de banci, pentru accesul la conturi de catre o a treia parte, in numele clientilor, fie cu o noua interfata pentru clienti (online banking), upgradata.

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a fost de acord cu cerintele bancilor, astfel ca la finalul lunii februarie a emis un proiect de regulament (Regulatory Technical Standard – RTS) prin care interzice screen-scraping-ul si permite accesul la conturile bancare doar printr-o aplicatie dedicata.

Firmele de tehnologii financiare (fintechs) au emis un manifest prin care au protestat fata de decizia EBA, considerand ca prin impunerea unor aplicatii dedicate, pe care bancile le pot controla, mai exact pot restrictiona accesul la informatiile clientilor, nu se asigura o competitie corecta.

Vice-preseditele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a luat apararea firmelor de tehnologii bancare, cerand EBA sa reconsidere decizia din februarie.

Dombrovskis a declarat, saptamana trecuta, ca firmelor fintech ar trebui sa li se permita accesul direct la conturile clientilor atunci cand aplicatiile dedicate nu sunt functionale.

Taguri: Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  probleme functionare carduri  plati online  tehnologii bancare  cont bancar  plati  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii