BANCI | Stirea Zilei

Bancile grecesti raporteaza pierderile din Romania: 58,5 milioane euro la Alpha Bank, de peste 10 ori mai mari; Piraeus Bank isi ascunde sub pres rezultatele din 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-19 23:02

Dupa ce grecii de la Eurobank EFG, actionarul Bancpost, a raportat pierderi de 139 milioane euro in 2014, un alt grup financiar elen, Alpha Bank Romania, din care face parte banca Alpha Bank, firma de leasing Alpha Leasing, firma de brokeraj Alpha Finance si intermediarul de asigurari Alpha Insurance Brokers, a anuntat o pierdere de 58,5 milioane euro in 2014, de peste 10 ori mai mare fata de paguba de 4,7 milioane euro din 2013.

Si Piraeus Bank si-a anuntat astazi rezultatele la Atena, insa a ascuns informatia referitoare la profitul/pierderea sucursalei din Romania si celor din alte tari din afara Greciei, publicand, intr-un mod foarte ciudat si de-a dreptul original, doar valoarea profitului operational (62 milioane euro), care insa poate fi anulat si transformat in pierdere de volumul provizioanelor pentru credite neperformante.

Piraeus Bank a publicat doar rezultatul consolidat aferent tuturor subsidiarelor internationale, cea din Romania fiind cea mai mare, respectiv o pierdere de o jumatate de miliard de euro.

Singurele date despre Piraeus Bank Romania se refera la active (2,1 miliarde euro), credite (1,5 miliarde), depozite (1,1 miliarde), rata solvabilitatii (14%), rata creditelor neperformante (26%) si gradul de acoperire cu privizioane a creditelor neperformante (87%).

Asteptam, in aceste conditii, informatii de la reprezentantii Piraeus Bank Romania in privinta rezultatelor obtinute in 2014. Banca romaneasa a anuntat in noiembrie ca a realizat un profit brut de peste 6,8 milioane euro in S 3 2014, inregistrand astfel o crestere de 88% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a lui 2013, de aproximativ 3,6 milioane euro. (Vezi aici detalii)

Creditele neperformante au cauzat prejudicii la Alpha Bank

Revenind la Alpha Bank, majorarea substantiala a pierderilor in 2014 a fost cauzata de acumularea unui volum ridicat de provizioane aferente creditelor neperformante: 118,7 milioane euro, in crestere cu 85% fata de anul precedent.

Alpha Bank este o banca axata in principal pe creditarea companiilor, volumul creditelor acordate acestui sector ridicandu-se la 1,7 miliarde euro, peste jumatate din volumul total de imprumuturi, in valoare de 2,9 milliarde euro cate erau la finalul lui 2014, in stagnare fata de anul precedent.

Depozitele atrase de banca de la clienti sunt insa cu peste 1 miliard mai putine decat creditele, desi in 2014 banca greceasca a reusit sa-si sporeasca resursele atrase de la clienti cu aproape 20%, la un total de 1,7 miliarde euro.

Alpha Bank are si un volum important de credite ipotecare, in valoare de aproape 900 de milioane de euro, insa doar in euro si lei, nu si in franci elvetieni, spre deosebire de surorile sale Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.

In aceste conditii, rata de neperformanta a creditelor acordate de Alpha Bank este de 15,3%, putin peste media pietei, de 14%.

Alpha Bank si-a mentinut constante in ultimii doi ani atat reteaua de unitati (149), cat si numarul de angajati (2.046).

Comentarii

costin
pbr
Piraeus se tzine un pic mai bine.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii