BANCI | Stirea Zilei

Bancile au pierdut 700.000 de clienti saraci si au castigat 5.000 de bogati cu depozite mai mari de 100.000 de euro, plafonul garantat de FGDB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-15 09:28

Numarul deponentilor in bancile din Romania este in continua scadere, arata ultimele date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Banci (FGDB). Numai in ultimul an bancile romanesti au pierdut 700.000 de deponenti, cei mai multi saraci, cu doar cativa lei in conturi. In schimb, numarul bogatilor creste: avem in plus 5.000 de persoane cu depozite mai mari decat plafonul de 100.000 de euro garantat de FGDB, care si-au constituit in ultimul an depozite cu o valoare totala de nu mai putin de 3,3 miliarde lei, reprezentand cea mai mare parte din cresterea totala a economiilor din bancile romanesti, de 4,3 miliarde lei.

Fata de 2006, numarul deponentilor a scazut cu 3 milioane

Astfel, daca la sfarsitul lui 2006 existau 18,3 milioane de romani si firme care detineau depozite intr-una sau mai multe banci, numarul acestora a ajuns la doar 15,4 milioane la finalul lunii iunie din acest an, asadar cu aproape 3 milioane mai putini.

Pe parcursul ultimilor doi ani, numarul total al deponentilor (o persoana care are depozite la mai multe banci este luata in evidenta la fiecare banca, asadar de mai multe ori) a scazut cu 820.000, dintre care cei mai multi in ultimul an, adica aproape 700.000 de persoane fizice si juridice.

Astfel, numarul total al deponentilor persoane fizice in bancile din Romania s-a diminuat de la 15,1 milioane in iunie 2013 la 14,5 milioane in iunie 2014.

In ceea ce priveste persoanele juridice, numarul acestora a scazut de la 1 milion anul trecut la 992.000 in acest an, insa a ramas constant pe parcursul ultimilor ani, in jurul cifrei de 1 milion.

Schimbarea importanta in privinta numarului deponentilor este cauzata de persoanele fizice, a caror numar a scazut cu 675.000 pe parcursul ultimului an.

Astfel, numarul deponentilor garantati de FGDB, adica deponentii care au conturi in bancile romanesti, nu in sucursalele bancilor straine, s-a ridicat la 14,6 milioane la sfarsitul lui iunie. Dintre acestia, 13,7 milioane sunt persoane fizice care detin aproape toti depozite in limita plafonului garantat, echivalentul a 100.000 de euro.

Exista insa 20.500 de deponenti persoane fizice care au depozite cu valori mai ridicate decat 100.000 de euro. Fata de anul trecut, cand erau doar 15.000 de astfel de depozite, numarul bogatilor a crescut cu 5.000 de persoane.

Mai putini deponenti, dar mai multe depozite

Dar in ciuda reducerii numarului de persoane care detin conturi si depozite in banci, valoarea sumelor economisite de romani este in crestere constanta, ba chiar una importanta, fapt care se datoreaza celor bogati.

Pe parcursul ultilmului an, volumul depozitelor din banci ale persoanelor fizice a avansat cu nu mai putin de 1 miliard de euro (4,3 miliarde lei). De ce oare? Aflam daca ne uitam la tipul depozitelor, adica cele sub si peste plafonul garantat de FGDB, echivalentul a 100.000 de euro.

In al doilea trimestru al acestui an insa, valoarea totala a depozitelor din bancile din Romania (atat cele ale populatiei cat si ale firmelor) a fost in scadere cu 698 milioane lei, pana la un total de 304,4 miliarde lei, arata datele FGDB.

Scaderea a fost cauzata de reducerea volumului depozitelor constituite de firme. Volumul total al depozitelor s-a mentinut insa constant pe parcursul ultimului an, fiind aproape de nivelul din iunie 2013, cand volumul depozitelor era mai mare cu 473 milioane lei. (vezi graficul)

Depozitele in lei au crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 552 milioane lei, la un total de 164 miliarde lei, in timp ce economiile in valuta au scazut destul de mult, cu 1,3 miliarde lei, la un total de 140 miliarde lei.

Depozitele populatiei, in crestere constanta, ale firmelor fluctueaza

Fluctuatia depozitelor este cauzata de iesirile si intrarile de bani in conturile persoanelor juridice, care detineau la finalul lui iunie economii in banci in valoare de 172,8 miliarde lei, fata de 173,6 miliarde la finalul lunii martie si 184,4 miliarde la finalul anului trecut.

Comparativ, depozitele persoanelor fizice sunt in crestere constanta: cu peste 100 de milioane de lei in trimestrul doi al acestui an, la un total de 131,6 miliarde lei, si cu 800 de milioane mai mult fata de finalul anului trecut.

In comparatie cu iunie 2013, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 4,3 miliarde lei.

Depozitele peste plafonul de garantare, in crestere cu 3,3 miliarde lei

Daca ne uitam insa la sursa cresterii acestor depozite, vedem ca cel mai mare avans este in dreptul depozitelor peste plafonul de garantare de 100.000 de euro, care s-au majorat cu nu mai putin de 3,3 miliarde lei in ultimul an, ajungand la un total de 19,5 miliarde lei.

Sa nu uitam ca in primele 3 luni din 2013 a avut loc criza bancilor din Cipru, cu efecte directe asupra deponentilor romani ai sucursalei Bank of Cyprus din Romania, a caror depozite erau garantate in Cipru si care se aflau in pericolul de a pierde depozitele in urma deciziei autoritatilor din aceasta tara, daca nu intervenea BNR.

Efectele acelei crize se vede si in statistici, desi impactul nu este foarte mare in randurile populatiei ci mai degraba printre firme: depozitele peste plafonul de garantare au scazut la finalul trimestrului doi din 2013 la 16,2 miliarde lei, fata de 18,5 miliarde in 2012.

Valoarea depozitelor de peste 100.000 de euro ramane, cu toate acestea, cu mult sub nivelurile inregistrate inainte de izbucnirea crizei, cand se ridicau la peste 30 de miliarde. Ulterior, au fost in scadere constanta, pana la 25 miliarde lei in septembrie 2010, dupa care la finalul acelui an s-au prabusit brusc la doar 16 miliarde lei.

In ultimul an, se pare ca a revenit increderea romanilor bogati in bancile romanesti, in ciuda dobanzilor tot mai mici pe care le platesc bancile pentru economii, dobanzi care au scazut la niveluri de doar 2-3% pe an sau chiar 4% la unele banci. Totusi, daca le comparam cu nivelul randamentelor din alte tari, unde au ajus aproape de 0, depozitele din bancile romanesti raman mai avantajoase.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii