BANCI | Profil

Banca Transilvania nu se mai implica rapid in conversia creditelor in franci elvetieni ale Volksbank: asteapta 3 luni, desi primise in acest sens avizul BNR si Consiliului Concurentei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-29 18:33

Banca Transilvania a anuntat ca nu se va implica rapid in conversia in lei sau euro a creditelor in franci elvetieni acordate de Volksbank, banca pe care urmeaza sa o cumpere, ci abia peste 3 luni, dupa incheierea procesului de preluare, desi BNR si Consiliul Concurentei au dat unda verde bancii din Cluj sa actioneze pentru rezolvarea problemelor clientilor Volksbank inainte de finalizarea achizitiei bancii austriece.  

Anuntul Bancii Transilvania a venit dupa un comunicat al BNR, in care se sublinia ca s-a convenit cu bancile ca problema celor cu credite in franci sa fie rezolvata individual, in functie de fiecare caz, nu printr-o oferta pentru toti clientii, cum intentiona sa procedeze Volksbank.

Oferta Volksbank prevedea acordarea tuturor clientilor cu credite un discount de 30-35% din valoarea creditului in momentul conversiei din CHF in lei, ceea ce reprezenta o solutie cu potential de a fi acceptata de catre clienti, in conditiile in care cursul leu/CHF s-a dublat in ultimii ani si odata cu el si datoria catre banca.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR, a sustinut oferta Volksbank si a declarat ca Banca Transilvania ar trebui sa o aplice cat mai rapid, exemplul sau putand fi urmat si de restul bancilor, iar in acest fel criza creditelor in franci sa se rezolve. Cinteza a spus ca banca are nevoie doar de avizul Concurentei pentru a aplica oferta, aviz care a venit chiar ieri.

Intre timp insa, strategia BNR si a bancilor s-a schimbat. In cadrul intalnirii de astazi, s-a decis o abordare individuala a fiecarui credit in franci, iar Banca Transilvania s-a alaturat si ea, dupa cum se vede.

Banca a tinut insa sa faca urmatoarea precizare: "Banca Transilvania isi mentine angajamentul moral si social de a se implica in gestionarea situatiei creditelor in franci elvetieni de la Volksbank Romania, cat mai repede. Acesta a fost motivul pentru care BT a facut demersul juridic inspre Consiliul Concurentei, pentru obtinerea unei derogari de la legile concurentei. Datorita acesteia, BT are astfel acces inca de pe acum - nu doar la inchiderea tranzactiei dintre Banca Transilvania si Volksbank Romania, estimata in cateva luni - la informatii detaliate despre portofoliul imprumuturilor in franci elvetieni. BT va putea astfel pregati din timp oferta si solutiile alternative pentru clientii Volksbank Romania."

Abordarea individuala in problema creditelor in CHF s-ar putea dovedi insa neinspirata, intrucat cel mai probabil nu va duce decat la amanarea rezolvarii problemei si implicit la continuarea scandalului de care profita politicientii si avocatii.

Comunicat de presa: Banca Transilvania se implică în gestionarea creditelor în franci elveţieni de la Volksbank România

Banca Transilvania a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru a se putea implica în gestionarea creditelor în franci elveţieni de la Volksbank România. Derogarea de la legile concurenţei a fost acordată ca urmare a demersului juridic al BT, pentru a prezenta mai repede soluţii în acest sens.

Oferirea unui plan viabil de conversie a împrumuturilor în franci elveţieni este considerat de Banca Transilvania un act de responsabilitate socială din partea sa, chiar dacă prezentarea unor soluţii în acest sens nu reprezintă o obligaţie contractuală între BT şi Volksbank România.

Detalii:

- Datorită derogării Consiliului Concurenţei, Banca Transilvania va putea propune mai repede alternative pentru clienţi, şi anume la închiderea tranzacţiei, în aproximativ 3 luni.

- BT a făcut acest demers juridic pentru a avea astfel acces la date noi şi pentru a cunoaşte mai bine situaţia clienţilor Volksbank România cu credite în franci elveţieni.

- Banca Transilvania va pregăti o serie de soluţii în favoarea clienţilor Volksbank România, ceea ce presupune cunoaşterea aprofundată a portofoliului în franci elveţieni a băncii respective, precum şi consultarea cu BNR, Ministerul Finanţelor Publice şi, după caz, cu foruri legislative.

- BT a semnat, în decembrie 2014, un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România. Până la închiderea tranzacţiei, etapele sunt următoarele: notificarea finală pentru obţinerea aprobării concentrării economice; obţinera aprobării BNR; majorare de capital la Volksbank România. Strategia BT va putea fi implementată doar la închiderea trazacţiei dintre Banca Transilvania şi Volksbank România.

- În prezent, Banca Transilvania este cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc şi se află pe poziţia a treia în topul băncilor din România, cu o cotă de piaţă în funcţie de active de 9,7%.

Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania: 
Salutăm decizia Consiliului Concurenţei de a ne acorda mai repede accesul la datele clienţilor Volksbank România. Dorim să ajutăm clienţii Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relaţia cu aceşti noi clienţi”.

Comentarii

ADNANA
Conversie CHF
Ce sa mai creada clientii,dupa atatea comunicate contradictorii? Intai ca se va majora capitalul social al BT pentru sustinerea refinantarii/actiunii incepute de Volksbank (care si-a majorat capitalul social in 2014 special pentru aceasta !),dupa care Cinteza comunica implicarea imediata a BT pentru continuarea actiunii Volksbank,dupa care comunicatul Consiliului Concurentei care da derogare la acel avis si dintr-o data BT nu se mai grabeste si zice ca se va face o analiza individuala.Cine o va face si cat timp va dura la miile de clienti implicati ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii